Dilek ASLAN

MHP Rize İl başkanı Zeki Mayi, Çaykur demek Tek Gıda İş sendikası demektir” diyerek Tek Gıda İş Sendikasına destek verdi.

DP eski il başkanı Köksal Toptan’ı ağır bir dille eleştiren Mayi, İşçileri yalan beyanlarla kandırıp, siyası baskılar sonucu istifaya zorlamak ahlakı değildir. Emek vermeden bankamatik maaşı ile geçinenler,  şahsiyetsiz, kimliksiz duruş ortaya koyanlar işçinin yanında olamaz. Ne olduğu belli olmayan bu tur insanların ‘işçinin yanındayız’ şeklinde açıklamalar yapmaya hakları yoktur diyen Zeki Mayi şunları söyledi “Çamur atmayla, karalamalarla sendikacılık olmaz.  İşçiye nasıl hizmet edebileceklerini ifade etmeleri lazım. Kayıt üzerinde bin iki yüz, bin beş yüz üyesi olanlar,  gerçek dişi açıklamalarla üyelerini beş bin olarak ifade ediyorlar.  Böyle yalana dolana dayanan bir sendikacılık anlayışı ile kendi sendikalarını kabul edilmelerini sağlamaya çalışıyorlar. Bunlar çirkin arayış ve davranışlardır. Rize’nin tek geçim kaynağı çaydır, özel sektör ve Çaykur olmak üzere yaklaşık on yedi bin civarında bir işçi sayısı vardır. Böylesine önemli hale gelen bir yerde biraz daha ilkeli, biraz daha tutarlı olmak lazımdır. Sendikaya müracaat eden işçi olup ta siyası yapıların içerisinde bulunanlar, sivil toplum kuruluşlarının içerisinde bulunanlar biraz daha ilkeli olmaları gerekir. Gidip bankamatikten maaş alıp, bankamatik maaşı ile hayatını sürdürenler, sendikacılık anlamında çıkıp şahsiyetsiz, kimliksiz duruş ortaya koyuyorlar. Hem siyasi yapının içerisinde olacaksınız, hem işçi olacaksınız, hem de bankamatik maaşı ile kendi varlığınızı yaşamınızı sürdüreceksiniz. Sonra da kalkacak insanları böyle ucuz sohbetlerle töhmet altında bırakacak açıklamalarda bulunacaksınız. Bunlar hoş şeyler değillerdir, Rizeliye bunlar yakışmıyor. Rize’de sivil toplum kuruluşlarında, siyasette görev yapmış arkadaşlara bunlar hiç yakışmıyor biraz daha ilkeli olmak lazımdır” dedi.

“İnsanların gerek davranışlarında gerekse söylemlerinde biraz daha şahsiyetli davranmaları gerekir”

Rize’de yaşananlar sendikal mücadeleden çıktı, sendikal rekabet adına yaptıkları ahlakdışı davranışları bölge halkının kabul etmesi mümkün değildir. Bu olayları körükleyenler kendilerine ufukta bir gelecek hazırlama peşine düştüler. Bu yapı İşçiye hizmet noktasından çıkıp kendilerine gelecek hazırlama noktasına gelmiştir. Farklı kimliklerden çıkıp bu yapıların içerisine girenler bunları yaparken biraz ilkeli, şahsiyetli duruş sergilemeleri lazımdır. Mevcut sendikadan istifa ederek bir başka sendikaya geçeceksiniz. Geçerken yıllardır beraber olduğunuz sendikayı sırf ayrıldınız diye çirkin söylemlerle, çirkin eylemlerle bir ifadede bulunmak hoş değil. O arkadaşı direk muhatap almak dahi istemiyorum, neticede Rize’de bir partinin İl temsilciliğini yapmış şimdide bir başka partiye geçmek için çeşitli manevralar içerisinde, o arkadaşımızın da öyle bir tercihi olabilir, belki de kendince haklıdır da. Sadece diyorum ki açıklamalarınızda konuşmalarınızda biraz daha tutarlı olmak lazım, Rize’de yaşayan insanlara yakışır söylem ve eylem içerisinde olmak lazım. Yoksa böyle çirkin üsluplarla saldırarak, karalayarak bir sendikacılık anlayışı ne öbür tarafa geçen o arkadaşımıza yakışıyor ne de ondan önce sendikadan istifa ederek diğer sendikaya geçen, sendikanın üst düzey yönetimi içerisinde bulunan arkadaşımızın da böyle bir davranışın içerisinde olmasının yadırgıyorum ve kendilerine yakıştıramıyorum, biraz daha şahsiyetli olmaları, gerektiğine inanıyorum”.

Siyasal iktidar örgütlenmeye çalışan sendikaya destek veriyor

Mevcut siyasi iktidarın bu sendikal harekete destek verdiğini söyleyen MHP Rize İl Başkanı Zeki MAYİ “ Başımızdaki siyasetçilerin özelliklede iktidar partisinin Rize’ye vermiş olduğu değer ortada dır. Bunu da İyidere tünelindeki gerçekleşen üzücü kaza ortaya koymaktadır. Trabzon’un çıkışından Fındıklıya kadar hiçbir tünel aydınlatılmamıştır. Siyasetçilerimiz bu sorunlarla ilgilenmeyi bırakıp, Rize’deki sivil toplum kuruluşları, sendikalar, ticaret odaları, esnaf odalarının üzerindeki siyasi baskı kurmaktalar. Orada ki hizmet anlayışı ve siyasi baskı ortadadır. Siyasiler bire bir kendilerini oralara müdahale etmekte yetkili görüyorlar” dedi.

Çaykur Genel müdürü arkamızda propagandası yapmak doğru değil

İnsanların kendi mücadelelerini hür ve özgürce yapmalarının gerektiği ve hangi kimliğe sahip olursa olsun buna kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini söyleyen MAYI; “Bırakın insanlar kendi mücadelelerini yapsınlar. Ama Rize’de öyle bir şey yok, Rize’de siyasi partiler özellikle iktidar partisi kendi amaçlarına varmak için sivil toplum kuruluşlarını araç olarak gördüğünden dolayı sürekli telkinlerde bulunarak, falan işçiyi falan yere kaydırmak, işçileri istifa ederek diğer sendikaya geçerseniz sizi paketlemeye, ana tamire, genel müdürlüğe kadrolu işçi alacağız şeklinde vatandaşlarımızı kandırıp, “genel müdürlüğü kullanarak. Siz mayıs ayında iş başı yapacaksınız ama mart ayı itibari ile sigortalarınız bitti dolayısı ile sizi bu arada işe alıp iki ayda erken başlatacağız gibi gerçek dişi vaatler” diğer sendikanın kullandığı söylemler bunlar.

Bir diğer söyledikleri ise “ iki ay erken başlatacağız, genel müdürlük bizim inisiyatifimizde zaten, bizde siyasi partinin desteği ile merkezi hükümetin, başbakanın baskıları ile yolumuza devam ediyoruz” anlayışıyla işçinin üzerine baskı kurmaya çalışıyorlar. Bunlar ilkeli, tutarlı, şahsiyetli politika olarak görmüyoruz. Bunları ortaya koyanları da kınadığımız gibi, aynı zamanda uyarıyoruz; bırakın sendikal mücadeleyi işçiler kendi menfaatleri doğrultusunda yapsın diyoruz” diye konuştu.
Editör: HABER MERKEZİ