1. yasama yılında ise Meclis'e 397 tasarı sevk edildi, milletvekilleri tarafından 313 teklif verildi. Gelen tasarı ve teklilerden 116'sı yasalaştı.

TBMM Başkanlığı, 23. Dönem, 1. ve 2. yasama dönemlerine ilişkin çizelge hazırladı. Milletvekilleri 5 Ağustos'ta yemin etti ve 1 Ekim'de çalışmaya başladı. TBMM'ye 23 Dönem içinde 397 kanun tasarısı ile 313 kanun teklifi ulaştı. TBMM, bu tasarı ve tekliflerden 116'sını yasallaştırarak Cumhurbaşkanına yolladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisine gelen kanunlardan sadece bir tanesini veto ederek, TBMM'ye geri gönderdi. 

Geri kalan tüm kanunları onaylayarak yürürlüğe girmesini sağladı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde yaşanan vetolar böylece tarihe karışmış oldu. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Anayasa değişikliği, Meclis'te yoğun tartışmalara yol açtı. 

Gerçekleştirilen önemli düzenlemeler arasında; Vakıflar Yasası, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasasında yapılan değişiklik, TCK'nın 301. maddesinde yapılan değişiklik bulunuyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çıkarılan yasalardan birini yeniden görüşülmek üzere geri gönderdi. 

SORU REKORU KIRILDI

Meclis'te son bir yıl içinde milletvekilleri tarafından 4 bin 745 tane soru önergesi verildi. Bu önergelerden 2 bin 237'si zamanında yanıtlanırken, bin 832'si ise süresi içinde cevaplandırılmadığından gelen kâğıtlarda yayınlandı. 647 soru önergesi ise halen işlemde bulunuyor. 587 soru önergesi ise işleme konulmayarak iade edildi. Milletvekilleri tarafından verilen soru önergesinin sayısı ise 944 olarak gerçekleşti. 

4 KEZ GENSORU VERİLDİ

23. yasama dönemi içinde, muhalefet partileri 1 Mayıs olaylarının da olduğu çeşitli konularda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlar hakkında 4 gensoru önergesi verdi, 6 kez de genel görüşme yapıldı. Bu dönem içinde 267 Meclis araştırması önergesi verilirken, TBMM çatısı altında 18 araştırma komisyonu kuruldu. Meclis soruşturmasına ilişkin 2 önerge ise kabul edilmedi. 

BİNLERCE SAYFALIK TUTANAK

TBMM Genel Kurulu, 138 birleşim 554 oturumda 810 saat 20 dakika çalıştı. Bu çalışmalarda 39 bin 139 sayfa tutanak tutuldu. 16 ihtisas komisyonunda toplam 645 saat 37 saat çalışma yapıldı, 9 bin 771 sayfa tutanak tutuldu. Verilen önergelerin kabul edilmesi sonucu kurulan 6 Meclis Araştırma Komisyonu’nda ise 175 saat 45 dakika çalışma yapıldı ve 2 bin 747 sayfa tutanak elde edildi. Genel Kurul, komisyonlar ve diğer görevlerle birlikte toplam bin 903 saat 40 dakika çalışma yapıldı, toplam 54 bin 680 sayfalık tutanak tutuldu. 

CHP’DEN 16 İPTAL DAVASI

CHP, 23. Dönemin 2. Yasama yılında 16 yasa değişikliğinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. CHP TBMM grup yönetiminden alınan bilgiye göre, söz konusu dönemde, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliği ile nükleer santral kurulması, tanık koruma ve vakıflarla ilgili düzenlemelerin de aralarında bulunduğu 16 yasanın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. 

Yüksek Mahkeme, başvurulardan biri hakkında ret, 2'si hakkında iptal ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. 13 başvuru ise henüz sonuçlandırılmadı. Anayasa Mahkemesi, 21 Ekim'de yapılan halk oylamasıyla kabul edilen Anayasa paketinden 11'inci Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin düzenlemeleri çıkaran kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvuruyu reddetti. 

Yüksek Mahkeme, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliği ile Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yurtdışında yaşayan seçmenlerin 'mektup' ile oy kullanmasını düzenleyen hükümlerini iptal etti. CHP'nin, sosyal güvenlik reformu, nükleer santral kurulması, yabancıların Türkiye'de yeni vakıf kurabilmesine imkan sağlayan yasanın da aralarında bulunduğu 13 kanunla ilgili başvurusu ise henüz Anayasa Mahkemesi’nce sonuçlandırılmadı. 

TOPTAN’IN ÇALIŞMALARI

TBMM Başkanı Köksal Toptan, göreve başladığı 9 Ağustos 2007 tarihinden bugüne kadar 4 bin 948 kişiyle görüştü. Toptan'ı 3 bin 627 kişi telefonla arardı, 4 bin 173 kişi ise randevu talebinde bulundu. Sivil toplum örgütleri temsilcileriyle görüşmeye ağırlık veren Toptan, 143 sivil toplum örgütünden 2 bin 161 kişi kabul etti. Toptan, 58'u yurtiçi, 12'si yurtdışı ziyaret gerçekleştirdi.Toptan, TBMM'de, 8 devlet başkanı, 14 parlamento başkanı, 6 başbakan, 10 bakan, 3 parlamento komisyonu heyeti, 59 büyükelçi, 14'ü yabancı temsilcilerden oluşan çeşitli heyetlerle olmak üzere 114 görüşme yaptı. 

BAYRAMDA TOPLANACAK

Son 4.5 ayı, 'AKP hakkında kapatma kararı çıkarsa erken seçime gidilecek' stresi altında geçiren milletvekilleri Anayasa ve İçtüzük gereği yeni yasama yılına Ramazan Bayramı'nın ikinci gününe denk gelen 1 Ekim Çarşamba günü girecek. Benzeri bir durum, bundan 29 yıl önce de yaşanmıştı. 5'inci Yasama Dönemi 3. yasama yılı açılışı, 1 Kasım 1979'da Kurban Bayramı'na denk gelmişti. Bu arada TBMM, bu yıl da yine ziyaretçi akınına uğradı. Bu yasama yılında Meclis'e gelen ziyaretçi sayısı ise 770 bin 424 oldu. Meclis'e günlük bin 711, aylık ise ortalama 52 bin 609 ziyaretçi geldi.

Editör: HABER MERKEZİ