Sibel Suiçmez’in yeniden aday olmadığı ve tek liste ile gidilen seçimde Mehmet Özkan başkanlık için DSP’lilerin karşısına çıktı. Ayrıca Suiçmez’in DSP Parti Meclis üyesi olacağı ve genel merkezde teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcılığına getirildiği öğrenildi.

Başta merhum Bülent Ecevit olmak üzere kendisi ve tüm demokratik solcuların o planın mağduru olduğunu belirten Türker, 'Çünkü o senaryonun olabilmesi için bizim partimizin grubunu ikiye böldüler.' dedi.

DSP Genel Başkanı Türker, partisinin Trabzon il kongresinde yaptığı konuşmada, hükümetin ve muhalefet partilerinin parlamentoda geliştirdikleri gündemlerle ne evdeki tencerenin dolduğunu, ne iş, ne de aş bulduğunu ifade etti.

Bu gündemin bazılarının doğru bazıları da yanlış olduğunu savunan Türker, 'Mesela bunlardan son günlerde tartışma konusu olan ve gazete başlıklarına yansıyan 'Yargıda Balyoz'un balyozlandığı' Balyoz darbesinin bir bölümü doğrudur. Ama bu bölümün doğru olan kısmını öyle suçlandığı gibi ne 1. Ordu Komutanlığı'nda ne de askerler tarafından hazırlandı. O kurulan senaryoda DSP, MHP ve ANAP koalisyonu, özellikle merhum Bülent Ecevit'in liderliğindeki koalisyonu Irak savaşına izin vermeyince yavaş yavaş oluşturulmuş bir senaryoydu.' ifadelerini kullandı.

Plandaki üçüncü nitelikli sivil darbeye ilişkin senaryonun da doğru olduğuna vurgu yapan Türker, şöyle devam etti: 'Bir tek şey değişik, o tarihteki başbakan şuanda belirtildiği gibi TOBB Başkanı değil, başka bir arkadaş. Ama TOBB Başkanına verilmiş rol de Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'dır. O senaryonun amacı Ecevit'siz, DSP'siz, MHP'siz bir hükümet oluşturarak Irak'a askeri harekâtın Türkiye üzerinden yapılmasını sağlamaktır.'

Merhum Ecevit'in, hasta edilmesinden rapor alınmasına kadar her türlü oyunun yapıldığını anlatan Türker, 'O bakımdan diyoruz ki şimdiki hükümetin güdümünde olan ve adeta bir komplo kitabı yazar gibi her gün ortaya çıkanların bu planların biz mağduruyuz. Ben o dönemin bakanı olarak o Balyoz harekâtının, o senaryonun mağdurlarından biriyim. Bülent Ecevit, bütün demokratik solcular o hareketin mağdurlarından biridir.

Şimdi bu senaryoyu istedikleri gibi yutturuyorlar, istedikleri gibi anlatıyorlar. DSP olarak o davada üçüncü nitelikli sivil darbeye ilişkin senaryonun ayrıştırılarak davasının görülmesini istiyoruz. Çünkü o senaryo olabilmesi için bizim partimizin grubunu ikiye böldüler. O tarihte hepimizin rahmetli Ecevit'e bir şey olursa üzerinde mutabakat sağladığımız İsmail Cem'in istifa edip parti kurması için bir yıl müddetle evine gittiler. Eğer o senaryoyu yapanlara bugünkü süreçte hesap sorumazsa biz iktidarımızda o hesabı soracağız.' diye konuştu.

'SÜRYANİ DİYEREK ÖNÜMÜ KESMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Mardinli olduğu için yıllardır her girdiği seçimde hakkında 'Süryani'dir' iddialarıyla önünün kesilmek istendiğini belirten Türker, 'Ben Müslüman'ım ve solcuyum.' dedi.

Seçimlere de hiç bir partinin bayrağı altında girmeyeceklerinin altını çizen Türker, salondaki partililerin de görüşünü sorarak, bu yolda çok çalışmaları için onlardan söz aldı.

Editör: HABER MERKEZİ