CHP Kurultayı’nda Parti Meclisi seçimleri sonuçlarına bazı delegeler “kadın kotası” nedeniyle itiraz etti. İtirazın kabul edilmesi durumunda en az oy alan 2 isim olan Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu’nun PM üyeliği düşebilir.

ANKARA - Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na il başkanlarının verdiği destekle CHP’nin dünkü kurultayında 80 kişilik yeni PM “blok listeyle” seçildi.  Ancak kurultayda tartışma beklenmedik bir şekilde tüzüğün kadın kotası hükmü nedeniyle yaşandı. CHP kurultayındaki PM seçimlerinde parti tüzüğünde yer alan “kadın kotası” şartı krize yol açtı. Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in, blok listede delegeden en çok çizik yiyen isim olduğu seçimlere, parti içi muhalefetten, parti tüzüğünün yüzde 25’lik kadın kotası hükmü çerçevesinde “68 kişilik blok listede 17 kadın olması gerekirken, 15 kadına yer verilmesi” gerekçesiyle itiraz geldi. Kurultay başkanlık divanına yapılan ve ilçe seçim kuruluna da taşınacak bu itirazın yasal süre olan 48 saat içinde karara bağlanması bekleniyor.  İlçe Seçim Kurulu’nun itirazı haklı bulması durumunda Gürsel Tekin ile birlikte, en düşük oyu alan ikinci erkek üye Sezgin Tanrıkulu’nun yerine yedek listeden iki kadın PM’ye girecek. Parti içi muhalefet bu nedenle kurultayın iptal edilebileceği iddiasını da dillendiriyor.

12’si BP’de


CHP kurultayında 80 kişilik PM’nin 68’i, Kılıçdaroğlu’nun “bizzat hazırladım” dediği blok listeden, 12 üyesi ise Genel Başkan’ın önerdiği 18 ismin yer aldığı Bilim kültür ve Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu listesinden seçildi.  Kılıçdaroğlu 68 kişilik blok listesinde 15 kadına yer verirken, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu listesinden de 6 “kadın” üyenin PM’ye girmesi kabul edildi. Kurultayda 1242 kayıtlı delegenin 1160’ı oy kullandı. Kullanılan oylardan 1115’i geçerli sayıldı. PM seçimlerinde 762 ile Gürsel Tekin en düşük oyu aldı. Bu rakam, delegenin üçte birinin Tekin’in adını sildiğini ortaya koydu. Tekin’den sonra en düşük ikinci oyu 1030 ile Sezgin Tandıkulu aldı. Tanrıkulu’yu 1038 ile Enver Aysever takip etti. Blok listenin kabul edilmesiyle birlikte, bu listede yer alan 15 kadın ve Bilim platformundan gelen 6 kadın üye ile birlekte PM’deki kadın üye sayısı 21’e ulaştı.  Sonuçların ilan edilmesi beklenirken, muhaliflerden sürpiz bir “kota” hamlesi geldi. Muhalifler Tüzüğün 55. Maddesinde yer alan “cinsiyet kotası”nın tutturulamadığı ve PM listesinde Gürsel Tekin başta olmak üzere en az oy alan isimlerin yerine yedek listede yer alan ve en yüksek oya sahip olan kadın üyelerin PM’ye girmesi iddiasıyla kurultay başkanlık divanına itirazda bulundular. Bu itiraz nedeniyle PM sonuçları uzun süre ilan edilemedi.

İstifa formülü


Muhaliflerin bu iddiası konusunda kararı Çanka İlçe Seçim Kurulu verecek. Kurul, muhaliflerin 68 kişilik blok listede 15 değil, 17 kadına yer verilmesi yönündeki itirazını haklı görürse, Tekin ve Tanrıkulu PM üyeliklerinin düşmesi gündeme gelede. Tüzük’te PM’nin 68 üyesinin belirlendiği blok liste için özel olarak “kadın kotası” vurgusunun yapılmadığını, PM’nin bir bütün halinde değerlendirilerek 80 üyesinden 20’sinin kadın olmasının tüzük şartını yerine getireceğini savunan CHP yönetimi, buna karşın, aksi bir duruma karşı alternatif çözüm de arıyor.  CHP yönetimi bu riske karşılık, istifa formülünü değerlendirmeye aldı. Sorunun Tekin ve Tanrıkulu dışındaki iki başka PM üyesinin istifa etmesiyle çözülüp çözülmeyeceği değerlendiriliyor.

‘Yargı karar verir’

Kılıçdaroğlu, kurultay salonundan ayrılırken itiraza ilişkin sorular üzirine, “Hukuk devletiyiz itiraz edilebilir. Sonuçta yargıçlar karar verir.  Yargı kararlarına saygı duyarız” dedi.

21 KADIN PM’DE

Blok listeden (15): Gülsün Bilgehan, Doğa Çiğdemoğlu, Didem Engin, Sena Kaleli, Ayten Kayalıoğlu, Sema Kendirci, Aylin Nazlıaka, Bertil Emrah Oder, Gülseren Onanç, Melda Onur, Zuhal Samlı, Perihan Sarı, Bihlun Tamaylıgil, Binnaz Toprak, Ayşe Ataç Yılmaz Bilim Platformundan (6): Birgül Ayman Güler, Nur Serter, Seyhan Erdoğdu, Deniz Pınar Atılgan, Önay Alpago, Hülya Güven.

‘Tekin nereye düşecek, bilinmez’


Önder Sav, CHP Genel Sekreterliği’nden ayrıldıktan sonra Kanal D Ana Haber’de ayrılıkta Gürsel Tekin’in yükselişinin bir nedeninin olup olmadığının sorulması üzerine, “Gürsel Tekin yükselmiş midir, yükselmemiş midir? Nereye kadar yükselecektir, yükseldiği yerden nereye kadar düşecektir, bu bilinmez. Ancak ben Tekin’i tartışmam, Tekin’le de tartışmam” demişti.

İtirazı eski gençlik kolları başkanı yaptı


Divan Başkanlığı’na başvuruyu 29 Kasım’da görevden alınan Gençlik Kolları Başkanı Umut Tunç’un yaptığı öğrenildi. ‘AKP Eziyetleri’ sergisiyle Hükümet’in tepkisini çeken ve daha sonra CHP tarafından görevden alınan Tunç Vatan’a yaptığı açıklamada, 20 Kurultay delegesinin imzasıyla Divan Başkanlığı’na itirazda bulunduğunu belirterek, İlçe Seçim Kurulu’na bugün yada yarın başvuracağını söyledi. Tunç, “İtiraz için 3 gün süremiz var. Bu durumda yarın (pazar) yada Pazartesi başvurabiliriz. Divan Başkanlığı’na itiraz için delgelerden 20’sinin imzası gerekiyordu. Ben de Kurultay delegesiyim. İmzaları topladık ve itirazlarımızı yaptık” dedi.

TÜZÜK NE DİYOR?

CHP tüzüğünün 54. maddesinde, “Seçimler için hazırlanan oy pusulalarına her organın adayları ayrı ayrı olarak yazılır. Parti Meclisi’nin (12) asil üyesi Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu üyeleri içinden kurultayda yapılan oylamada yeterli oy alarak belirlenen yeni genel başkanın önereceği 18 kişi arasından kurultayca seçilir; yedek üye seçilmez. 16. fıkra hükmü (cinsiyet kotası) bu üyelikler için de uygulanır. Bunların oy pusulaları, diğer (68) Parti Meclisi üyesinin seçileceği listeden ayrı olarak hazırlanır” hükmü yer alıyor.
gazetevatan
Editör: HABER MERKEZİ