Ticaret borsası binasında açılışı sanayi ve ticaret bakanı Nihat Ergün tarafından yapılan KOSGEB şubesi hizmete girdi.

 İslampaşa mahallesi Ticaret Borsası birinci katında açılışı gerçekleştirilen KOSGEB Rize şubesinin açılışına Sanayi ve ticaret bakanı Nihat Ergün, Rize valisi Seyfullah Hacimüftüoğlu, Belediye başkanı Halil Bakırcı, Rektör Nazmı Turan Okumuşoğlu, Borsa başkanı Mehmet Erdoğan ve çok sayıda bürokrat ve vatandaş katıldı.

Borsa binası toplantı salonunda yapılan toplantıda konuşan borsa başkanı Mehmet Erdoğan Türkiye de iki ilde organize ve sanayi bölgesi olmadığını Rize de bu konuda beklentinin sürdüğünü söyledi.

 Rize valisi Seyfullah Hacimüftüoğlu ise KOSGEB in yararlarını önümüzdeki yıllarda göreceklerini söylerken KÖSGEB başkanı Mustafa Kaplan ise 81 ilde teşkilatlanma çalışmalarının sürdüğünü söyleyerek” yeni ilave edilen 6 madde ile esnaf ve sanatkârımızın daha çok yararlanmasını sağlayacağız” dedi.

 Sanayi ve ticaret bakanı Nihat Ergün ise “Türkiye, son 8 yılda kronik hale gelen birçok sorununu çözüme kavuşturdu ve önemli bir ekonomik büyüme süreci yaşadı.

Oluşan güven ve istikrar ortamı, ülkemizin tamamında yeni yatırımların artmasına ve iş hayatının gelişmesine zemin hazırladı. Hemen her şehrimizde, sürekli yeni yatırımlar yapılıyor, yeni fabrikalar, işyerleri ve istihdam kapıları açılıyor.

Her zaman söylüyoruz, bu ülke sadece birkaç tane büyük ve başarılı şehrin omuzlarında yükselemez. Gerçek bir kalkınma hamlesi için, doğudan batıya, kuzeyden güneye, ülkemizin tamamının gelişmesi gerekiyor. Geride kalan 8 yıllık süreçte, birçok Anadolu şehrinin atağa geçtiğine ve ekonomisini canlandırdığına sevinçle tanıklık ettik.

 Mesela Rize’de, 2002 yılına göre toplam işletme sayısı yüzde 16 oranında artış göstermiştir. 2002’de sadece 89 milyon dolar ihracat yapan Rize, bu yılın sadece ilk 9 ayında, 240 milyon dolarlık ihracat yapmayı başarmıştır. Elbette bu rakamları yeterli bulmuyoruz; ancak Rize’nin önemli bir değişim yaşadığı da açıktır.

Bugüne kadar sadece çay ile anılan bu şehir, artık çok daha fazlasını hak etmekte ve çok daha fazlasını talep etmektedir” dedi.

Bakan Ergün konuşmasında “Bu şehir, sadece tarımla değil, sanayileşmeyle de kalkınacak; böylece çayı daha yüksek katma değerli ürünlere dönüştürmek de mümkün olacak. Böylece Rize, ürettiği güzel çayların semeresini de daha iyi toplayabilecektir. Hükümet olarak, özel sektörün gelişmesine büyük önem veriyor, yatırım ortamını iyileştirecek düzenlemelere ara vermeden devam ediyoruz.

Zira bu ülkenin en büyük zenginliğinin yatırım ve ihracat yapan, vergi ödeyen ve istihdam oluşturan müteşebbislerimiz olduğunu çok iyi biliyoruz. Bir ülkede yatırım ortamını iyileştirmek için en gerekli olan hususların başında, etkin bir bürokrasi örgütlenmesi geliyor. Bu ülke, ne yazık ki uzun yıllar boyunca, sadece Ankara’dan yönetildi, çevre illerin sesine kulak verilmedi. Özel sektöre, hemen hiçbir konuda destek olamayan hükümetler, engel olmaktan da imtina etmediler. Bugün artık devir değişmiş, millet ile devlet yeniden buluşmuş, bu buluşmadan aldığımız enerji, hayatın her alanına yansımıştır. Eskiden Kırıkkale bile Ankara’ya uzakken, artık Rize gibi şehirlerimiz dahi, Ankara’nın yanı başındadır. Zira uzaklık ve yakınlık, kilometre meselesi değil, zihin, ruh ve gönül meselesidir. Bugün açılışını yaptığımız hizmet merkezi, devlet-millet buluşmasının en güzel örneklerinden birisidir. KOSGEB, bu yeni hizmet merkeziyle birlikte, Rizeli sanayicilerle, iş adamlarıyla, esnaf ve sanatkârlarla, daha yakın ve doğrudan temas sağlayacaktır. Eskiden vatandaşlarımız, kamu kurumlarının peşinde koşarken, artık kamu kurumlarımız, vatandaşlarımızın peşinde koşmaktadır. Bundan 8 yıl önce, Ankara’daki KOBİ’lerin bile ulaşmakta güçlük çektiği KOSGEB, artık Rize’deki vatandaşlarımızın hizmetindedir.  Sizlerle şu çarpıcı rakamları paylaşmak istiyorum: 2002’den önce Rize’de sadece 8 işletmeye 118 bin lira destek sağlayan KOSGEB, bizim dönemimizde, 845 işletmeye 4 milyon lira destek sağlamıştır. Yani destek miktarı yaklaşık 40 kat artmış, ayrıca 37 milyon liralık da kredi hacmi oluşmuştur.  Önceden birçok küçük işletme, KOSGEB diye bir kurumun varlığından dahi haberdar değilken, bugün Rize’de KOSGEB’in veritabanına kayıtlı işletme sayısı, 2 bine ulaşmıştır” dedi.

 Sanayi ve Ticaret bakanı konuşmasında “Merkez, sadece mevcut işyerleri için değil, iş kurmak isteyen girişimci adaylarımız da için de son derece faydalı olacaktır.

Ülkemizin ve Rize’nin içinde bulunduğu büyüme süreci de dikkate alınırsa, desteklerimizin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır. KOBİ’ler ile esnaf ve sanatkârlarımızı, bu ülkenin can damarı ve ekonominin lokomotifi olarak görüyoruz.

Zira ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99’undan fazlası KOBİ niteliğine sahiptir; esnaf ve sanatkârlarımızın sayıları ise 2 milyona yakındır. KOBİ’ler, rekabetçilik kültürünün gelişmesi, müşteri taleplerine duyarlılık, yeniliklere açıklık ve krizlere karşı esneklik gibi özellikleriyle de, ekonomiye canlılık kazandırmaktadırlar. 2002 yılında fiili olarak yüzde 47 faizle kredi kullanan esnaf ve sanatkârlarımız, bugün 1 yıldan kısa kredilerde yüzde 5, 1 yıldan uzun kredilerde ise yüzde 6 faiz oranıyla kredi kullanıyorlar.

Esnaf ve Sanatkârlar Strateji Belgesi’ni hazırlayarak, esnafın zayıf yanlarını güçlendirecek, güçlü yanlarını ise daha da güçlendirecek bir eylem planı hazırladık.

Aynı şekilde, geçen yıl yaptığımız kanun değişikliğiyle, KOSGEB’in hedef kitlesini imalat sanayinin yanı sıra, hizmet ve ticaret sektörlerini de kapsayacak şekilde genişlettik.  2003 yılından bugüne kadar, Kredi Faiz Destekleri ile 136 bine yakın Esnaf Sanatkâr ile KOBİ için, 7,4 milyar Liralık kredi hacmi oluşturduk.

Bu kredilerle, KOBİ’lerin 2,2 milyar dolarlık ihracat yapmasını sağlarken, 32 binden fazla kardeşimize de istihdam kapısı açmayı başardık. Bu yıl, yaz aylarında uygulamaya başladığımız 6 yeni destek programı ile, KOSGEB’i sadece kredi sağlayan bir kurum olmaktan çıkardık, eğitici ve yönlendirici bir kimliğe kavuşturduk.

Dün yaptığımız basın toplantısı ile KOSGEB’in iki yeni destek programını daha uygulamaya aldık. Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı ile büyüme hedefi olan KOBİ’lere, İhracat Kredisi Destek Programı ile de ihracat yapmak isteyen KOBİ’lere yönelik 2 yeni program oluşturduk. Bu iki programdan 50 bine yakın işletmeyi yararlandırmayı ve 3 milyar Lira kredi hacmi oluşturmayı hedefliyoruz.

Bu yılın ilk yarısında yüzde 11 gibi önemli bir büyüme yakalayan ülkemiz, önemli bir büyüme sürecinden geçiyor. Yaşanan gelişmelerden, bu yıl, orta vadeli programda belirlenen yüzde 6.8 oranındaki büyüme hedefini rahatlıkla aşacağımızı anlıyoruz.

Bu nedenle, bu iki programın zamanlaması, KOBİ’lerin yeni yatırımlar ve ihracat yapmak istedikleri bir dönemle çakışmıştır. İki programda da kredi faizlerinin dörtte üçünü yani yüzde 75’ini KOSGEB’in karşılayacağını da hatırlatmak isterim. Desteklerden yararlanmak isteyen işletmeler, KOSGEB’in anlaşma yaptığı bankaların herhangi bir şubesine, hemen bayram sonrasında, 23 Kasım tarihinden itibaren yılsonuna kadar başvuru yapabileceklerdir. Aslında bu iki yeni destek programıyla ilgili sizlere daha detaylı bilgi vermek isterim; ancak bunu bilerek yapmıyorum.

Zira artık, Rize’de de KOSGEB’in bir hizmet merkezi var ve işletmelerimizin hizmet merkezimizle bir an önce temasa geçmelerini arzu ediyorum. Bu nedenle, önümüzdeki süreçte, 81 ilimizin tamamında KOSGEB hizmet merkezleri açmayı planlıyoruz.

Şehirlerimizde sürekli yeni yatırımların yapıldığı ve işletmelerimizin dünyaya açıldığı bir dönemde, bu hizmet merkezleri çok değerli bir görev icra edeceklerdir.

Hükümet olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da özel sektörümüzün yanında olmaya ve ülkemizi özel sektör aracılığıyla kalkındırmaya devam edeceğimizi, bir kere daha hatırlatmak istiyorum” dedi.

Bakan daha sonra AKP il binasına geçtikten sonra Cuma namazı için Şeyh camiine gitti .

Editör: HABER MERKEZİ