DEVA Partisi Rize Merkez ilçe Başkanı Muhammet Avcı son dönemde gündemde olan çay kanunu ve çay ile ilgili diğer konuları değerlendirdi.

Rize Milletvekilleri ile ilgili eleştirilerde bulunan Avcı

"Bir Rizeli olarak, bir çay müstahsili olarak soruyorum:" 

"Rizeli kimsesiz mi? Bizi temsil eden kimse yok mu?"

"Rize milletvekillerinin durumu gerçekten de kayıp ilanı verecek kadar vahim. Yıllarca yaş çaya tonuna 13 kuruş destekleme  ödenir sesleri çıkmaz.  Gübreni tonu 8500 TL olur sesleri çıkmaz. Vatandaş kentsel dönüşümde mağdur olur sesleri çıkmaz. Rizelinin bir derdi sıkıntısı olur  telefonlara bakılmaz. Rizeli yıllardır bu ceket koysak kazanırız diyen, Rizeliyi duymayan umursamayan vekillere alışmıştı fakat muhalefetin hazırladığı yaş çay kanun teklifine hayır oyu vermek bu vurdumduymazlığı başka bir seviyeye taşıdı."

Avcı açıklamalarına şu şekilde devam etti;

"Rizeli ballı börekle sütlü çörek istemiyor ki. Fiyatların ateş pahası olduğu, geçimin çok ama çok zorlaştığı bu günlerde, bin bir zorlukla baktığı, topladığı, taşıdığı çayını hak ettiği  bir seviyede satıp geçimini onuruna yakışır bir şekilde sürdürmek istiyor." 

"Rizeli için çay, siyaset üstü bir konudur. Çay geliri Rize ekonomisinin temelini oluşturuyor. Her geçen yıl gelirimiz enflasyon karşısında erirken çay ile ilgili bir an önce yapılması gereken şeyler var." 

"Kaçak çay ile sıkı  bir şekilde mücadele edilmeli. Denetim sıkılaştırılmalı. Cezalar arttırılmalı."

"Destekleme ödemeleri tonuna en az  1 TL’ye çıkarılmalı ve her sene enflasyona göre arttırılmalı."

"Gıda enflasyonu gözetilerek yaş çaya iyi bir fiyat verilmeli. Ve her sezon gübre verilmeden bu fiyat belirlenmeli. Böylece üretici hesabını kitabını bilmeli."

"Özel fabrikalarla anlaşılarak günlük işleme kapasitesi arttırılmalı, kota ve kontenjan konusunda üreticiye destek sağlanmalı."

"Üretici banka promosyonlarından faydalandırılmalı."

"Gübre fiyatı yarı ücretinin üreticiye destek olarak ödenmelidir."

"Ziraat Bankası yeniden çiftçinin üreticinin bankası olmalı."

Editör: HABER MERKEZİ