İşte Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu'nun yaptığı açıklama:

Değerli Rizeliler,

1998 yılından bu yana Rize ilinde siyaset yapıyorum. Milletvekiliyken ve sonrasında Rize ve Rizelileri gücüm oranında temsil etmeye çalıştım. En azından Rizelileri mahcup edecek bir şey yapmadığım kanaatindeyim. Hiç kuşku yok ki değerlendirmeyi yapacak olan Rize seçmenidir.

Siyaset yaptığım dönemde hiçbir zaman yerel yönetime talip olmayı aklıma getirmedim. 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel yönetimler seçimi için de bir talebim yoktu. Her şey benim dışımda gelişti. Son iki aydır başta sivil toplum örgütü yöneticileri olmak üzere çok sayıda Rizeli kanaat önderi aradı ve Rize Belediye Başkanlığına aday olmayı düşünmem gerektiğini söyledi.

Son bir aydır da Rizeli hemşerilerimden aynı doğrultuda yoğun talepler geldi. Rize televizyonlarında açıkça ifade ettiğim gibi, bir siyasetçi olarak Rize seçmeninden gelen bu yoğun talebe duyarsız kalamazdım. Nitekim Rize'de mümkün olduğu kadar çok insanla görüşerek bunun nasıl olacağı konusunu araştırdım.

Baştan beri bir siyasi partiye karşı diğer siyasi partilerin “ortak cephe” kurmalarının yanlış olacağını düşündüm ve bu düşüncemi görüştüğüm siyasetçilere de anlattım. Elbette önemli siyasi sonuçları olacak ama neticede 29 Mart'ta yapılacak seçim yerel yönetimler seçimidir ve her ilde olduğu gibi Rize'de de belediye başkanı ve diğer yerel yöneticiler seçilecektir. O nedenle bu seçimin başka hesaplaşmaların aracı haline getirilmesi doğru değildir.

Yapılacak iş, Rize'yi hakkı ile temsil edecek ve hizmetleri en iyi şekilde yapacak bir belediye başkanını seçmektir. Bunun için de temsil ve hizmet yarışını öne alacak bir seçim yapmak gerekir.

Üzülerek belirtiyorum ki Türkiye genelinde olduğu gibi Rize'de de seçmenin sağlıklı seçim yapacağı ortamın oluşması engellenmektedir. Maalesef seçim bazılarının kişisel hesapları ve hesaplaşmalarının arenası haline çevrilmek istenmektedir.

Ben kendine göre ilkeleri olan bir siyasetçiyim; başta Rizeliler olmak üzere siyasi görüşlerime katılsın katılmasın herkes şahittir ki siyasi kararlarımı verip gereğini yaparken kişisel çıkarlarımı değil, ilkeleri ve toplumun beklentilerini önde tuttum. Rize seçmeninin beni anlayacağını ve hak vereceğini düşünüyorum. Bu sefer de öyle yaptım.

Ben hesapların adamı değilim, Rizelilere hep açık davrandım. Herkes inansın ki benim için en büyük şeref, pozisyonu ne olursa olsun Rizelileri temsil ve onlara hizmet etmektir. Ama bunu ilkelerimi ve çizgimi koruyarak yapmam gerekir. Rize seçmeninden gelen yoğun taleplere rağmen maalesef böyle bir ortam yok.

Bu nedenlerden dolayı Rize belediye başkanlığı için aday olmuyorum.
Bana desteğini esirgemeyen Rizelilerden özür diliyorum, beni bağışlasınlar.
Elbette siyaseti bırakmış değilim; daha güzel bir Türkiye ve Rize için mücadeleye devam ediyorum. Her şey nasip işi ama daha uygun şartlarda Rize ve Rizelilere hizmet imkânını bulacağıma inanıyorum.
Saygılarımla. 19 Ocak 2009.
 
PAZAR53
Editör: HABER MERKEZİ