Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İddialı ve coşkulu bir kongre ile yeni genel başkan olarak Alper Taş'ı seçti. Alper Taş daha önce partide aralarında İstanbul İl Başkanlığı ve Genel Başkan Yardımcılığı da olmak üzere birçok görev üstlenmişti.

Ankara İMO Teoman Öztürk Konferans salonunda toplanan ÖDP 6. Kongresi, 3 bine yakın üye, delege ve konuğun katılımıyla sabah saat 10.30’da başladı. Dün gerçekleşen 6. Konferans'ta genel başkanlık için tek aday olarak gösterilen Alper Taş, Kongre'de ÖDP'nin yeni genel başkanı seçildi. Kongre'de genel başkan dışında 60 kişilik Parti Meclisi de belirlendi. 

Kongre'nin öğleden önceki oturumunda ilk olarak eski Genel Başkan Hayri Kozanoğlu, sonrasında Alper Taş konuşmuş, bu konuşmaların ardından aralarında Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Erkan Baş'ın da olduğu konuk partiler konuşma yapmışlardı. 


ALPER TAŞ

Rize Pazarlı olan Taş, Lise 2'ye kadar kadar Pazar İmam Hatip Lisesi'nde okuduğu için sosyalistler arasında 'imam hatipli devrimci' olarak tanınıyor. ÖDP İstanbul il başkanlığı ve genel başkan yardımcılığı da yapan Taş, 2007 yılındaki beşinci kongrede genel başkan adayı olmuş, ancak Ufuk Uras karşısında kaybetmişti. 42 yaşındaki Taş, İÜ İletişim Fakültesi mezunu.

12 Eylül’de dua ederdim Allah’ım sen devrimcileri koru, diye İmam hatipli çocuklar biraz mahcuptur. Karma eğitim yapılmamasının, erkek erkeğe eğitimin sonucudur bu. Bizim zamanımızda imam hatipli olmak çok itibarlı değildi. O yüzden biraz itilmişlik, dışlanmışlık hali vardı. Okul hayatım bütün okullar gibi boğucuydu. Biz öğrenciler ortamı güzelleştiriyorduk. Ben sosyal konulara yoğunlaştım. İyi, güzel anılarım, sevdiğim öğretmenler ve kalıcı arkadaşlıklarım oldu. Memleketim Pazar’a gittiğimde görüşürüz. Arkadaşımız komünist oldu diye takılıyorlar.

Lisedeki derslerde sürekli Hz. Ömer adaletine vurgu yapılırdı. Pazar, solun ve devrimcilerin güçlü olduğu bir yerdi. Devrimcileri gördüğümde Hz. Ömer adaleti kafamda somutlaşıyordu. Paylaşmacı ve dayanışmacıydılar. Mesela çay toplayamayan yaşlı bir kadına kolektif olarak yardım ediyorlardı. Bu tutumları beni etkiliyordu. Hz. Ömer’in adalet anlayışını sosyalistlerde buldum. Sosyalizme ilgi duymaya, onlarla bağ kurmaya başladım. 12 Eylül döneminde devrimci ağabeylerimizi gözaltına alıyorlardı. Allah’ım sen devrimcileri koru, diye dua ederdim. Şimdi dindar değilim ama her zaman maneviyatı önemserim. İmam hatip kişisel gelişimimde önemli rol oynadı çünkü sosyal konuları önümüze koydu, tartıştırdı. Üstelik bana hitabet yeteneği kazandırdı.

Editör: HABER MERKEZİ