Rasmussen ile birlikte basın toplantısı düzenleyen de Hoop Scheffer, bütün üye ülkelerin bu konuda anlaştığını belirterek, Rasmussen'in genel sekreterlik için en uygun aday olarak görüldüğünü ifade etti.

Rasmussen'i tebrik eden de Hoop Scheffer, yeni NATO Genel Sekreterine görevinde başarılar diledi.

Danimarka Başbakanı Rasmussen de bu göreve seçilmekten büyük memnuniyet duyduğunu kaydederek, ittifakın başarısı için elinden gelen çabayı göstereceğini söyledi.

Rasmussen göreve 1 Ağustos'ta başlayacağını söyledi.

Türkiye'nin kabul ettiği taahhütler paketi şöyle:

Roj Tv'nin yayını durdurulacak
Rasmussen İslam dünyasına özel mesaj verecek
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Türk olacak
Silahsızlanmadan sorumlu üye Türk olacak
Afganistan'daki NATO temsilcisi Türk olacak

Obama garanti verdi, vetoyu geri çektik'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danimarka Başbakanı Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri olmasında Türkiye'nin tüm çekincelerini ortaya koyduğunu söyledi. Erdoğan, 'Çekincelerimizin sayın Obama'nın garantörlüğünde çözüldüğüne dair bize bilgiler geldi.' dedi.

Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri olmasına ilişkin açıklama yapan Başbakan Erdoğan, 'Bildiğiniz gibi G-20 seviyesinde de bu konu gündemdeydi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bazı liderleriyle de konuştuk ve çekincelerimizi de çok açık ve net bir şekilde iletmiştik. G-20 zirvesinde de tekrar gündeme geldi orada da anlattık. Sayın Obama ile de bunları yine orada görüştük. Tabi bugün sabahtan itibaren de Avrupa liderlerinden bazıları bizi aradılar. Onlarla da görüşmelerim oldu. Cumhurbaşkanımızla da sürekli irtibat halinde olduk. Çekincelerimizin sayın Obama'nın garantörlüğünde çözüldüğüne dair bize bilgiler geldi. Son gelinen noktada temennimiz odur ki bu çekincelerimize dair verdikleri garantiler yerine getirilir. Kaldı ki yarın akşam sayın Obama Türkiye'ye geliyor. Sanıyorum parlamentoda yapacağı konuşmada da bu konulara değinebilir. Ayrıca biliyorsunuz Medeniyetler İttifakı'nda Rasmussen'le birlikte katılacağımız bir toplantı olacak. Orada büyük ihtimalle bu konular üzerinde durulacak.' şeklinde konuştu.

Türkiye'ye verilen güvenceleri sıralayan Erdoğan şöyle konuştu
'Danimarka'da Roj Tv'nin yayının durdurulması, İslam Konferansı Örgütü ve NATO arasındaki irtibatın kurulması, genel sekreterin yardımcıları arasında bir Türk'ün yer alması, komuta kademesinde de üst düzeyde bizim askerlerimizin bulunması gibi güvenceler var. Temennim odur ki sağlıklı bir şekilde bu süreç tamamlanır.

'Güvenceler verildikten sonra mı Türkiye vetoyu kaldırdı?' şeklindeki soruya Erdoğan, 'Ben Türkiye Cumhuriyeti'nden sorumluyum ve ülkenin sorumluluklarını yerine getiriyorum. Bu sorumluluklarımı da yerine getirdiğime inanıyorum. NATO'nun en güçlü ikinci ülkesi olarak NATO'nun sağlık bir şekilde yönetilmesi için bizim katkımız ne olur? biz bunları ortaya koyduk. Bu katkıyı yaparken de tüm üye ülkelerin gerekli anlayışı göstermeleri gerekir.' diye cevapladı.(haber1)
Editör: HABER MERKEZİ