Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Demokratik ülkede hiç kimse kendi fikrinin, düşüncesinin laikliğe olan inancının doğruluğunu bir başkasına onaylatma mecburiyetinde değildir'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılması için AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan Çiçek, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay'ın, Anayasa Komisyonunda yaptığı konuşmanın bütününü bir tarafa bırakarak, şark kurnazlığı yapmaya çalıştığını söyledi.

 Çiçek, bunu yadırgadığını ifade ederek, ''Bugünkü oturum son derece önemli bir oturum. Önemli bir konuyu müzakere ediyoruz. Kamuoyunun olup bitenleri bütün açıklığı ile bilmesi lazım. Kamuoyuna olabildiğince şeffaf ve dürüst olmamız gerekir'' diye konuştu. Bu tür saptırmaların geçmişte de olduğunu bildiğini belirten Çiçek, ''Öyle bir noktaya geldi ki konu, teklifi verenler neredeyse rejimi yıkılması noktasında kararlılık içinde'' ifadesini kullandı.

 Daha sonra tutanaklardaki konuşmasını aktaran Çiçek, ''Sanki biz (2 parti olarak oturduk, laikliği neresinden aşarız, neresinden aşındırırız diye bir araya geldik, karar verdik) ama bunu söylemiyoruz... Demokratik ülkede hiç kimse kendi fikrinin, düşüncesinin laikliğe olan inancının doğruluğunu bir başkasına onaylatma mecburiyetinde değildir. Onaylayacak makam da CHP değildir'' dedi.

-11 SAATTE 155 SAYFALIK TUTANAK-

Komisyon adına söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu da teklifin komisyonda görüşülmesi sırasında yaşanan olayları anlattı. Kuzu, 11 saatlik görüşmelere ilişkin 155 sayfalık tutanak olduğunu ifade ederek, görüşmeler sırasında söz alan milletvekillerinin isimlerini tek tek okudu. ''Anayasa Komisyonu Başkanı bizi susturdu'' gibi haberleri eleştiren Kuzu, Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in de konuşmasında kendisiyle ilgili olarak ''Bizi dışarı attı. Konuşturmadı'' gibi ifadeler kullandığını söyledi.

''Yaşına başına bakıyorsunuz. Hakikaten insan üzülüyor. Meclis Başkanvekilliği yapmış bir insan'' diyen Kuzu, Genç'in komisyonda 7 sayfalık konuşma yaptığını bildirdi. Kuzu, 28 yıllık anayasa profesörü olduğunu ancak Genel Kurulda konuşulanları anlamadığını ifade ederek, ''Getirilen değişikliklerin dedikleri anlamda bir tablo oluşturursa, bu işe en başta ben karşı çıkarım'' dedi.

Hiçbir hükümetin Anayasa'nın ilk 4 maddesini değiştirmek için teklif getiremeyeceğini dile getiren Kuzu'nun CHP Grup Başkanvekili Okay'ın yerine CHP'li Şahin Mengü'ye söylediği, ''Sayın Mengü ayıp olmuyor mu? Utanmıyor musunuz?'' sözleri tartışmalara neden oldu. CHP'li vekillerin ''Doğru konuş'' diye laf atması üzerine Kuzu, ''Ben konuşmayı sizden öğrenecek değilim. Gerçekler söylendiği zaman acı geliyor değil mi? 8 kitap yazdım git onları oku. Düzgün kitap oku. Yanlış kitap okuyorsun'' karşılığını verdi.

 Bugün tartışılan konunun, Anayasa Mahkemesinin 1970'li yıllarda başlattığı bir konu olduğunu, yetkisi olmamasına rağmen Anayasa Mahkemesinin bu konuda 7 kez karar verdiğini anlatan Kuzu, Anayasa Mahkemesinin denetimi konusunda 1982 Anayasası'nda yeni düzenlemeler yapıldığını kaydetti. AK Parti'li Kuzu, ''Anayasa Mahkemesini normal ilişki dışına çıkartmaya zorlamayalım. Yanlış bilgilendirme yapmayalım. Yapılanlar yanlışsa burada söyleyin ama Anayasa Mahkemesini yetkisi dışına çıkartacak bir takım tavsiye ve telkinlerde bulunmayalım'' diye konuştu.

-''KUSURA BAKMAYIN SAMİMİ DEĞİLSİNİZ''-

Eski Meclis başkanlarından Hüsamettin Cindoruk'un 1995 yılında, siyasi partilere ''Anayasa taslaklarını getirmesi'' yönünde bir çağrı yaptığını, bu çağrıya CHP ve SHP'nin, buna ilişkin bir teklif verdiğini belirten Kuzu, şöyle dedi: ''Orada bakın neler deniyor; 12 Eylül Anayasası'nın başlangıç bölümü metinden çıkartılsın, YÖK kaldırılsın. Milli Güvenlik Kurulu Anayasadan çıkartılsın. Yüksek Askeri Şura kararları yargı dışında tutulmaktan kurtarılsın. Bir taraftan diyorsunuz ki ilk 4 madde değiştirilemez. Ama verdiğiniz o günkü teklifte başlangıç hükümlerinin çıkartılmasını istiyorsunuz. Kusura bakmayın samimi değilsiniz.''

 -''İNSANLARIN ÜSLUBU....''-

Daha sonra, CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü sataşma olduğu gerekçesiyle söz aldı. Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu'nun komisyonu idare ettiği gibi burada kendini kaybettiğini, ''Utanmıyor musun?'' diyerek yakışıksız söz söylediğini ifade eden Mengü, ''İnsanların üslubu kalitesini belli eder. Ne söylediğinin farkında değil. Kiminle muhatap olduğunu farkında değil. Ha ben 118 kitap da yazarım diyor.

Bu üsluptaki adam bin 600 kitap da yazsa, kimse itibar etmez'' diye konuştu. CHP'li Okay da, ''Kötü sözün sahibine ait olduğunu ve utanmaz ifadesini Kuzu'ya iade ettiğini'' söyledi. Burhan Kuzu gibi bir Anayasa Komisyonu Başkanı olduğu sürece, çok renkli Meclis Genel Kurul toplantıları yapılacağını belirten Okay, ''Bu kadar cahil olmak için tahsil etmeye gerek yok'' dedi.

 Bunun üzerine oturumu yöneten Başkanvekili Nevzat Pakdil, verilen unvanların akademik olduğunu, bu unvanı Kuzu'ya verenler arasında CHP'lilerin de takdir ettiği insanlar bulunabileceğini kaydetti. Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de Kuzu'nun kendisiyle ilgili sözlerine tepki göstererek, ''Anayasa profesörüymüş. Memlekette Anayasa profesörü çok. Bu arkadaşı en süratli şekilde emekliye ayırın. Kariyerini nasıl kazandığını incelemek gerekir'' dedi.

Sonhaber 

Editör: HABER MERKEZİ