BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ''Çok gezen bir hükümet var. Gittikleri yerlerde kripto tutmadan görüşmeler yapıyorlar'' dedi.

Yazıcıoğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın söz hakkını devretmesiyle, 2008 yılı bütçesi üzerinde konuşma imkanı bulduğunu söyledi.
Meclis İçtüzüğünün, partilere göre değil, gruplara göre ayarlandığını ifade eden Yazıcıoğlu, Türkiye'de demokrasiyi geliştirmek isteyen Meclisin, ilk önce bunu kendi içinde yapması gerektiğini kaydetti. Yazıcıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yurt dışı gezilerine değinerek, şöyle dedi:

''Başbakan Erdoğan, dünyanın her yerini geziyor. Çok gezen bir hükümet var. Gittikleri yerlerde kripto tutmadan görüşmeler yapıyorlar. Bu görüşmelerin sonuçlarının ne olduğu, hangi kararlar alındığı, hangi konularda angajmanlara girildiği, hiç olmazsa siyasal partilere bilgi olarak aktarılması çok zor bir şey mi? Bu konuda, şu ana kadar bir defa bile olsa bilgi alabilmiş değilim. Hiçbir siyasi partinin bu konuda bilgi aldığı kanaatinde değilim. Türkiye kritik bir dönemden geçiyor. Meclisin aldığı sınır ötesi operasyon kararı ne oldu? ABD ile ne konuşuldu? Birden değişen ABD, bilgileri niye vermeye başladı? Ne oldu ki ABD'nin Ankara Büyükelçisi, bir bölgemizin milletvekillerini değil, güya etnik kökenli milletvekillerini kahvaltıya çağırarak, neyi konuşuyor? Türkiye üniter bir devlettir.''

'KRİPTO TUTULUYOR''

BBP lideri Yazıcıoğlu'nun konuşmasının ardından oturduğu yerden söz alan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, devlet adına yapılan görüşmelerde kripto tutulduğunu ifade ederek, ''Tüm resmi görüşmeler zabıt altına alınır, bunlarla ilgili kriptolar oluşturulur. Yasa gereği, gizli olan belgeler, devletin saklanması gereken yerlerinde saklanır. Bunlar hiçbir zaman siyasi partilerin genel başkanlarına gönderilmez. Ne böyle bir yasal imkan, ne de böyle bir usul var'' diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un, Başkan Bush ile yapılan görüşmenin tutanaklarının olup olmadığını sorması üzerine Bakan Şahin, ''Tabi var'' yanıtını verdi.

''MECLİSİN VAROŞLARINDAYIZ...''

DSP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Hasan Macit de bütçenin lehinde konuşacağını belirterek söz aldı. Macit, 2008 yılı bütçesinin, yılı kurtarma, borç ve faiz ödeme bütçesine dönüştüğünü söyledi. Yabancılara mülk satışını eleştiren Macit, ''Hazineye, vatan topraklarının satışından ne kadar kaynak sağlandı?'' diye sordu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'a oturduğu yerden söz vermek istedi. Bir süre mikrofonunun açılmasını bekleyen Uras'a, Toptan, ''Arkadaşlarımız yerini tespit etmeye çalışıyor'' diye seslendi.

Mikrofonun açılması üzerine Ufuk Uras, ''Meclisin varoşunda olunca, zor gözüküyoruz'' dedi. ÖDP Genel Başkanı Uras, bütçenin, kaynakların yeniden paylaşımı anlamına geldiğini ifade ederek, şöyle dedi:

''Bütçenin sosyal duyarlılığı yok. Bütçe, özelleştirmeye devam bütçesidir, ama Topkapı'daki kutsal hazineler dışında özelleştirilecek bir şey kalmadı. Bunu da bilmemiz gerek. Petrol açığı üzerinde duruldu. Bilindiği gibi Chavez, İran dahil tüm ülkelerle temas halinde. Ama Türkiye'nin yeterince ilişkisi yok. Arzu ederseniz, devrimci dayanışma içinde olduğumuz Chavez'in, hükümetinizle olan bağlantılarını güçlendirecek politika içinde yer alırız.''

Haber1 

Editör: HABER MERKEZİ