YSK seçim startını verdi. Milletvekili adaylarının belli olmasına; bir aylık süre kaldı.

Bürokraside AK Parti’ye oldukça yoğun talep var. Bürokrasi ‘AKP’ dedi. Bunların yüzde 90’ının listeye girmesi mümkün değil. Başbakandan adaylık sinyali alanlar5–10 kişiyi geçmiyor. Görevlerinden istifa edenlerin amacı, aday adayı olup, bürokrasideki koltuklarını güçlendirmek. ‘Ben milletvekili aday adayıyım’demektir.

CHP’de de aynı sıkıntılar var. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, istifa etmek isteyen bütün bürokratlara aynı mesajı verdi: ‘kimseye söz veremem elim sıkışık’ dedi. Kendinin yeni kadroları var, eskilerde kurulacak denge var, merkez sağ ve soldaki bazı isimler var.

Bölgemizdeki gelişmeleri, bölgedeki meslektaşlarım takip ediyorlar. Onların yorumlarına, tespitlerine aynen katılıyorum. Trabzon’da sıkıntı yaşanacak. Çünkü sekiz milletvekilinden altıya düştü.

Trabzon’da durum

AKP’nin mevcut milletvekilleri var. Yenileri eklenecek. Of Belediye Başkanı Oktay Saral, Başbakan’ın talimatıyla istifa etti. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar var.Erdoğan Bayraktar İstanbul’a kayabilir. Of Belediye Başkanı Saral’ın adaylığı,Kemalettin Göktaş’ın şansını azaltabilir. Akçaabat Belediye BaşkanıTürkmenoğlu’nun durumu var. En iyisi; bu hassas dönemde kimsenin hakkını yemeyelim, açıklanacak listeye bakalım. Mevcut milletvekillerinin yarısının durumu zor görünüyor.

En az iki milletvekili çıkarmak isteyen CHP de iddialı. Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin, Trabzon’u rahatlatmak için; İstanbul’dan aday olacağı söyleniyor. Bu fedakârlığı için de kendisini kutlamak gerekiyor. Bu durumda; Genel Başkan yardımcısı Volkan Canalioğlu, haklı olarak birinci sıradan aday olacak. İki ve üçüncü sırada kimlerin olacağını tahmin etmekle birlikte; şimdilik yazmıyorum. Bazılarını sevindirip, bazılarını üzmek istemiyorum. Mustafa Sancak dostum, Kocaeli’ne kayabilir.

MHP’de mevcut milletvekili Yunusoğlu ile efsane Emniyet müdürlerimizden Cevdet Saral ilk iki sırayı paylaşacaklar. Diğer partililerin durumları de ortada. Yakın dostum Şeref Malkoç’un gücü ve dengesi, listeyi diğer partilileri etkileyebilir.

Rize’de CHP iddialı

CHP, Rize’den bir milletvekili çıkarmak istiyor. Bu yüzden; merkez sağdan, denenmemiş güçlü bir aday arıyor. Genel Merkez üst yönetiminden edindiğim bilgi bu yöndedir. Ayrıca, toplantı için Ankara’ya gelen bazı ilçe başkanlarının eğilimleri de aynı İl başkanı Aslankaya ve ilçe başkanları; toplu olarak; Murat Karayalçın’adavet götürdüler. ’Gel Rize’den aday ol’ dediler.

Karayalçın, Ankara birinci bölgeden aday olmak istiyor. Yazmamız kaydıyla, bunu bize söyledi. Karayalçın ‘Rizeliyim, Samsun doğumluyum ve Ankara’da yaşıyorum’dedi. Son belediye başkanlık seçimlerinde; 800 bin oy aldı. Prof. Dr Necdet Basa’nın da Ankara’dan aday gösterileceği yönünde. Pazar eski belediye başkanıHikmet Hatırnaz, Rize’den aday olmak istiyor ama şartları var. Bana göre de haklıdır.

Karayalçın dışında başka arayışlar var, İl başkanının hesapları var. CHP kenetlenmeli, sen - ben kavgasına girmemeli, CHP’den aday olanlar kucaklanmalı, teşkilatla buluşturulmalı, küçük olsun, benim olsun zihniyetinde olmamalı. Bu konudaki önemli tespitlerimi gelecek yazılarımda değineceğim.

Mesut Yılmaz faktörü

Rize’den aday adayı olan herkes ‘Mesut bey ile konuştum, beni destekleyecek’mesajını veriyor. Hatta Mesut Bey ile görüşemeyen, randevu bile alamayanlar bile ‘Mesut bey bizi destekleyecek’ demecini veriyorlar. Bu yanlış. Mesut beyin bu konuda hiçbir açıklaması yoktur.

Kişisel tespitlerimi aktarayım. Mesut beyin ne avukatıyım, ne de sözcüsü. Mesut Yılmaz, hiçbir partiye geçmez, bağımsız aday olmaz. 2007’de bağımsız milletvekili olmasının amacı de, kendisine yapılan haksızlıklara haykırmak, bilgi ve birikimleri ile, merkez sağı birleştirmekti. Çok emek vermesine rağmen olmadı.

Mesut bey gibi yetişmiş, siyaset ve devlet adamı; siyasete ilgisiz kalmamalı. Bilgi ve tecrübelerinden istifade edilmeli ve danışılmalıdır. En azından Rize’de onun gölgesi yeter. Rize’de Mesut beyin işaret edeceği kişi milletvekili seçilebilmeli. CHP, Rize için Mesut beye danışacak.

AKP NE YAPACAK?

Başbakan Erdoğan Rize’ye çok önem veriyor. 3-0 olmasını istiyor. Hem de yüksek bir oranla. Adaylık için, Hasan Karal, Dr. Süleyman Basa, Adem Biberoğlu, Mehmet Okumuş, Davut Birben, Harun Mertoğlu, Hasan Velioğlu, Mehmet Karaç, Hüseyin Kaya başvuru yaptılar. İsimlerini hatırlamadığım başka adaylar da olabilir. Liste elimde yok.

Mevcut milletvekilleri Ali Bayramoğlu ve Lütfü Çırakoğlu var. Bildiğim,Bayramoğlu’nun Rize’den tekrar aday olmayacağı şeklindedir. Bu durumda ilk üçe kimler girer? Hasan Karal’in adaylığı kesin olmakla birlikte; diğer tahminlerimi yazmayacağım. En azından seçim süresince taraf olmayacağım. Adayların birçoğu, yakından tanıdığım dostlarımdır. Hepsinin, kendilerine göre güçleri ve özellikleri vardır. CHP’nin göstereceği aday, AKP’yi etkileyecek, ya da işini kolaylaştıracak.

MHP’den il başkanı Zeki Mayi ile eski Genel Müdür Cevat Çiçek arasında geçer.Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu faktörü önemlidir. Kişisel gücü ve oyları vardır.

Gümüşhane’de Aydın banko

Gümüşhane Milletvekili Doç Dr. Kemalettin Aydın’ı, Başkentteki Gümüşhaneliler etkinliklerinde karşılaştık. Uzunca sohbet ettik. İyi bir hekim, başarılı bir politikacı ve bilim adamı. Aydın, tekrar yerini koruyacak, başarılı ve vizyon sahibi kişilerden. Rize koordinasyonundan da o sorumlu, başbakana çok yakın. Bu arada; yakın dostum olan; Nurettin Aydın’a da iyi dileklerimi sunuyorum. Gümüşhane’de MHP ve CHP’nin ne yapacağı, kimleri aday göstereceği konusunda fazla bilgim yok.

Arifağaoğlu bırakmak istiyor

Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu’nu 25 yıldan beri tanırım. Arifağaoğlu ailesi,Artvin’de simgeleşmiş, ağırlığı olan, sevilen bir aile. Metin bey, siyasette bir kalitedir. Mütevazı, geleni gideni fazla olan, itibar gören, danışılan, takim ruhlu bir siyasetçidir.

’25 yıldan beri siyasetteyiz. Artık gençlere yer açmalı’ diyebilecek kadar da onurludur. Eğer teşkilat ısrarlı olmazsa, adaylığı düşünmüyor, başkalarına destek verecek. Ankara’da Nazar Pide salonunda karşılaştık. Artvin teşkilatı (İl, ilçe, belediye başkanları) ile birlikte yemek yediler, sohbet ettiler. Metin bey, görevi bırakmak istiyor ama teşkilat onu bırakmayacak gibi. Gördüğüm tablo onu gösteriyordu.

Neyse Hayırlı olsun. Artvin’de AKP ile CHP birer milletvekili paylaşacak.

Editör: HABER MERKEZİ