Yargıtay, 3 ay önce Rize Valiliği'ne yazı gönderdi. AKP'nin adı verilmeden, Rize Valiliği'nden bilgi istendi. Aralık 2007 tarihli yazıda, SPK'nın 98. maddesi hatırlatıldı. Bu madde, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin hükümler içeriyor.

VATAN, AKP'ye açılan kapatma davasından önce Rize Valiliği'ne gönderilen çarpıcı bir yazıya ulaştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AKP'nin kapatılması istemiyle ilgili dava hazırlıklarını uzun süredir yürüttüğü ortaya çıktı. Başsavcılığın, 6 Aralık 2007 tarihinde Rize Valiliği'ne gönderdiği yazıda Cumhuriyet Gazetesi'nde çıkan 'Türbanlıya teselli' ve Zaman Gazetesi'nde çıkan 'Başı hileyle açtırılan öğrenci ile ilgili inceleme' başlıklı haberler hakkında valilikten bilgi istendi.

Rize Valiliği'ne gönderilen yazıda AKP'den söz edilmeden 'Siyasi Partiler Yasasının 98. maddesi uyarınca değerlendirmelere esas olmak üzere' ifadesinin kullanılması dikkat çekti. Sözkonusu madde, parti kapatmaları düzenliyor ve ilk fıkrası şöyle: 'Siyasi partilerin kapatılması davaları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından Anayasa Mahkemesinde açılır.'

Yargıtay'ın bilgi istediği olay, 29 Kasım 2007 tarihinde düzenlenen törende İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emine Elif Azder'in kompozisyon yarışmasında birinci olmasına rağmen başörtüsünün zorla açtırıldığına ilişkin haberler medyaya yansımıştı. Rize Valiliği'nin de bu haberler üzerine soruşturma açtığı medyada yer almıştı. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Sevimli imzasıyla gönderilen yazıda Cumhuriyet ve Zaman Gazetelerinin 04.12.2007 tarihli nüshalarında yer alan ve ekte birer örneği gönderilen 'Türbanlıya teselli' ve 'Başı hileyle açtırılan öğrenci ile ilgili inceleme' başlıklı haberlerin gerçekliği ile açılmışsa idari soruşturma sonucunda bilgi verilmesi hususu önemle rica olunur' yazıldı.
Editör: HABER MERKEZİ