TBMM Başkanı Köksal Toptan DTP'lilerin yargılanmasıyla ve ifade vermesiyle ilgili konuşu. Toptan, 'Kabadayılığa gerek yok. Herkes ifadesini verecek, vermeli' dedi.

MAYINLI ARAZİLER
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş Kampüsü'nde düzenlenen '11. Global Liderlik Forumu'nun açılış törenine katıldı. Törenin sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Toptan, Kürt sorunun çözümüne ilişkin sorular üzerine, 'Sayın Cumhurbaşkanının dediği gibi tartışmakta yarar var' diye konuştu. Toptan, Mayınlı arazilerin temizlenmesi konusuna ilişkin sorulara ise 'Partiler arasında görüşmeler sürüyor. Bir takım endişeler var. Zannediyorum birkaç gün içinde sorun çözülür. Partiler birbirlerine görüşlerini aktarıyor. Herkesin hedefi mayınlı arazilerin temizlenmesi. O konuda partilerde bir mutabakat var. Bunun nasıl olacağı konusunda bir takım tereddütler var. Partiler bunu kendi aralarında tartışıyorlar. Zannediyorum çözülür' diye yanıt verdi. 

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Anayasa değişikliğine ilişkin sorular üzerine TBMM Başkanı Köksal Toptan, öneriler ortaya çıktığı zaman, partiler arası bir diyalog kuracağını ifade etti. Toptan, son yaşanan terör olaylarına da değinerek, 'Bir taraftan terörü bitirmek adına arayışlar devam ederken, öbür taraftan bu eylemlerin devam etmesi hiç şüphesiz süreci olumsuz etkilemektedir. Herkesin teröre karşı çok net olması, lazım.Terör korumasız bırakılmalıdır. Terör bir insanlık suçudur. Bugün birilerine zarar vermektedir, yarınlara
başkalarına döner. Küresel bir tehdit ve tehlike olarak terör, anlaşılmadıkça ve algılanmadıkça çözüm bulmakta zor olur. O nedenle bugün teröre kol kanat geren, müsemma gösteren sempati ile bakan ülkeler, dikkatli olmalıdırlar. Küresel bir işbirliği yapılırsa terörle daha rahat mücadele edilir' diye konuştu.

DTP'LİLERİN İFADE VERMESİ
Köksal Toptan, DTP'lilerin ifade vermesi konusuna ilişkin ise, 'Temkinli davranmaları lazım. Tahriklerden kaçınmaları lazım. Sonuç itibariyle bir anayasa düzenlemesi ve mahkeme karar var. Herkesin kendi üstüne düşen görevi yapması ile sorun çözülebilir. Şu yanlış; 'DTP'liler sadece bize yapılıyor, başkasına yapılmıyor' diyorlar. Öyle değil. Şuanda DTP'lilerin ifadesi alınmak istenen dosyaya benzer 150'ye yakın dosyası mecliste bekletilmektedir. Bunlarla ilgili işlem yapılmaktadır. Bir trafik yada seçim suçu işleyen milletvekilleri gibi bunların dokunulmazlıkları nedeniyle dönem sonuna bırakılmaktadır. Ancak isnat edilen suçların, dava konusu suçların seçimden önce işledikleri iddiasıyla dava açıldığı için ve suçlar anayasanın 14. maddesinin deldiği için dava açılıyor. O nedenle bunun birbirinden çok iyi ayırmak gerekiyor. İlerde nasıl bir çözüm bunu göreceğiz. Herkes olaya dikkatli, tahriklerden kaçınarak ve elini taşın altına koyarak sokma niyeti ile yaklaşırsa bütün sorunları olduğu gibi bu sorunları da aşarız' şeklinde konuştu.

KABADAYILIĞA GEREK YOK
DTP'li milletvekillerinin 'Kesinlikle ifade vermeye gitmeceğiz' şeklindeki söylemlerinin hatırlatılması üzerine de Toptan, 'Kabadayılığa gerek yok. Gitsinler versinler demiyoruz. Beklide insanın aklına şu intiba geliyor, 'polis gelsin, kelepçeleyip alsın, bu fotoğraf bütün dünyaya gitsin' istiyorlar. Bunu istemiyorlarsa daha dikkatli konuşmaları gerekiyor' dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ