İYİ Parti Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türklerden Sorumlu Başkan yardımcısı Habib Suiçmez ve İYİ Parti  Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık, 20 Mayıs 2021’de Çayeli’nde yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu. 20 Mayısta yaşanan olayların ardından yaptığı açıklamalar nedeniyle Habib Suiçmez’e AK Parti Çayeli İlçe Başkanı İshak Karahan tarafından dava açılmıştı. Geçtiğimiz günlerde davanın sonuçlandığını aktaran Özyanık şu şekilde konuştu:

“Yapmış olduğumuz gezilerin günler öncesinde bir provokasyon hazırlığına girilmişti. Geçeceğimiz yerlere pankartlar asılmış, gideceğimiz yerlere oralarla ilgisi olmayan esnafın ve oranın vatandaşının tanımadığı kişiler getirilmiş. Hiçte aslında tarihte şahit olmadığımız bir durum olan siyasi parti genel başkanının programına provokasyoncularla aynı safta ilçe başkanlığı yapan kişiler gördük. Bu görüntülerin siyaseten ve ahlaken hiçbir açıklaması yoktur. Çünkü bir siyasi partiyi temsil eden kişi bir başka partinin böyle bir programında ya orada olmaz ya da orada olmak istiyorsa mevkiidaşı ile iletişime geçerek programa atılabilir. Çünkü siyasi ahlak böyle bir şeydir."

"Ancak yapılan bunca çirkin olaydan sonra Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkan yardımcımız ve Çayeli’nin evladı olan Sayın Habib Suiçmez başkanımızı şikayet etmiştir. Başkanımız bir Çayelili olarak Çayeli’nin bu şekilde yer almasından duyduğu rahatsızlığı ifade etmesi ve o gün orada gördüğü o görüntülerden rahatsızlığını dile getirmesi son derece doğal ve hakkı olan bir durum."

"Ancak başkanımıza açıklamanın sonunda hakaret, tehdit ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik gibi suçlardan suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu kendi başarısızlığını kamufle etme amacıyla bu beyanlarda suç unsuru aramak yargıyı bunlarla meşgul etmek son derece gülünç bir durumdur. Bu zihniyet aynı zamanda kendilerini bir parti yöneticisi olmaktan ziyade devlet benim demenin yargıyı kendi uhdelerine alacağına inancının tezahürüdür. Ancak bizler Türk devletini ve Türk yargısını kendi siyasi çıkarları için kullanmalarına müsaade etmedik ve etmeyeceğiz. Nitekim yargı kararı da ortadadır. Hatta bu karar itiraz olmadan kesinleşmiştir.”

Habib Suiçmez ise;

“Sayın İl Başkanımızın anlattıkları tamamen doğru. Kışkırtmalar, provokasyon hazırlıkları içerisinde oldukları bizzat yaşadık gördük. O gün yaşanan olaylardan zaten bütün Türkiye’nin ve dünyanın gündemindeydi. O olaylardan sonra bizde sayın başkanımızın da söylediği gibi bir Rizeli olarak, bir Çayelili olarak Çayelililerin duyduğu utancı gördük. Bizde bir Çayelili olarak utancımızı dile getirdik. Hakkımızda dava açıldığı da emniyet tarafından bize bildirildi. Davanın sonucunda kovuşturmaya yer olmadığına dair bir karar çıktı."

"Biz yüce Türk adaletine her zaman güvendik ve güvenmeye de devam edeceğiz. Bu karardan sonra bizi mahkemeye veren Adalet ve Kalkınma Partisi Çayeli İlçe Başkanı ve ona o aklı verenler herhalde benden bir özür dileme borçları vardır. Ben o özürü kendim için istemiyorum, kendi nefsim için istemiyorum.  Bu yapılan hareketten dolayı utanan Çayeli halkı için istiyorum, Rizeliler için istiyorum. En önemlisi de Sayın Genel Başkanım için istiyorum.” Şeklinde konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ