TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye Cumhuriyeti'nin, birilerinin inayetiyle, lütfuyla, yardımıyla, izniyle kurulan bir devlet olmadığını ifade ederek, “Böyle olmadığı için birilerinin çabasıyla da yıkılmaz. Onu kuran yüksek irade ve heyecan, onu korumasını da çok iyi bilir” dedi.

TBMM Başkanı Toptan, Okan Üniversitesinin 2007-2008 akademik yılının açılışı dolayısıyla düzenlenen törende ilk dersi verdi.

Bu üniversiteye ilk kez geldiğini belirten Toptan, ancak üniversitenin öğrenci sayısının, iddiasıyla örtüşmediğini söyledi.

Kısa süre içinde öğrenci sayısının 5 binin üzerine çıkarılması gerektiğini ifade eden Toptan, “Üniversiteyi dünya üniversiteleriyle yarışacak hale getireceğiz” iddiasının bunu gerçekleştireceğini kaydetti.

Toptan, Türkiye'nin, çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine sadece Okan Üniversitesinin iddiasıyla çıkamayacağını, tüm üniversitelerin bu seviyeye çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

21. yüzyılda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını ve bu çağın adının da bilgi çağı olduğunu ifade eden Toptan, bu çağın önemini kavrayan ülkelerin, ağır sanayiden bilgi ve iletişim ağırlıklı ekonomiye geçtiklerini anlattı.

Bilginin, çağın menkul değeri haline geldiğini herkesin savunduğunu ifade eden Toptan, dünyanın en zenginleri listesinde bilişim teknolojilerini kullanan şirketlerin sahiplerinin ön sıralarda yer aldığını belirtti.

Köksal Toptan, bu değişimin istesek de istemesek de bizi de etkileyeceğini, artık Türkiye'nin herhangi bir köyünden çocukların internete girerek, dünyada ne olup bittiğini bildiklerini söyledi.

Kendisinin bilgisayar okur-yazarı olmadığını, ancak bilgisayardan yararlandığında elde ettiği bilgilerden şaşkınlığa düştüğünü dile getiren Toptan, bilgi edinmenin kolaylaştığını ancak bu bilginin yerinde kullanılması ve yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Atatürk'ün bilime ve fene büyük önem verdiğini, bu anlayışın da Cumhuriyet'e damgasını vurduğunu belirten Toptan, Okan Üniversitesi gibi pek çok üniversitenin de bu yolda ülkenin önünü aydınlattığını söyledi.

Toptan, üniversitelerin genelde devlete eleman yetiştirmek esasına göre programlandığını, ilk defa Okan Üniversitesinin, “Biz piyasa yaşamının istediği eleman yetiştiriyoruz” dediğini ve bu nedenle de birinci ve ikinci sınıftan itibaren öğrencilerinin iş bulmaya başladığını ifade etti.

Bu konuda kendilerinin bir öz eleştiri yapması gerektiğini belirten Toptan, “Biz eğitimciler olarak kendi bildiğimiz doğrultuda değil, hayatın bize gösterdiği yolda yürümek zorundayız. Bu nedenle Sayın Okan'ı kutluyor, diğer üniversitelerin de böyle bir eğitim anlayışıyla öğrencilerini yetiştirmelerini diliyorum” diye konuştu.

“BİLGİ ÜRETEN TOPLUM KALKINIR”

Toptan, üniversitelerin sadece öğretim yuvası olmadığını, bilgi ve teknoloji üreten, bunu toplumla paylaşan, toplumun sorunlarına çözüm üreten eğitim kurumları olduğunu ifade ederek, bu yönde bilgi üreten toplumların da her zaman kalkınacağını söyledi.

Konuşmasında öğrencilere de seslenen Toptan, öğrencilerin, Okan Üniversiteli olmakla hayatlarının belki de en önemli kararını verdiklerini ve buraya maddi-manevi bir sürü sıkıntıyı aşarak geldiklerini dile getirdi.

Toptan, “Buranın hakkını vermek durumundasınız. Hem kendiniz, hem aileniz, hem de ülkenize karşı sorumluluğunuzun gereği başarılı olmaya mecbursunuz” dedi.

Öğrencilerin kendileriyle, etraflarıyla, toplumla ve ülkeyle barışık olmalarını, kendi özelliklerini büyük bir muhafazakarlıkla korurken aynı zamanda evrensel kültürle barışık olmalarını isteyen Toptan, bunu yaparken de hiçbir zaman yozlaşmamalarını istedi.

TBMM Başkanı Toptan, şunları söyledi:
“Sevgili gençler; hedefiniz, idealiniz ve mutlaka hayaliniz olsun. Hayal kurmaktan çekinmeyin. Geleceğin milletvekili, bakanı, başbakanı, cumhurbaşkanı olmayı hayal edin. Ben, Rize'nin bir köyünde doğan köylü çocuğuyum, şimdi TBMM Başkanı oldum. Atatürk, 'Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesi' demişti. Beni TBMM Başkanlığına getiren, kimsesizlerin kimi olan Cumhuriyet'tir. Hiç endişeniz olmasın, sizi de hayallerinize götürecek olan bu Cumhuriyet'tir.”

Editör: HABER MERKEZİ