CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa'daki ihlallerine ilişkin, 'İbadet yerinde şiddet olmaz, ibadet edene tekme atılmaz, her inanca saygı göstermek insan olmanın temel görevidir.' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Dış politikanın ciddi bir iş olduğunu ve iç politikaya malzeme edilemeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, dış politikanın ayrıca milli olması gerektiğini söyledi. 

Bugün Türkiye'nin dünyadan soyutlanmış bir ülke haline geldiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, 'Herkesle kavgalılar. 15 yıl önceye bakın, herkesle barışık olan bir Türkiye... En son AB ve Almanya ile kavgalılar. Buradan AB yetkililerine seslenmek isterim; Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik sosyal hukuk devletidir. Türkiye Cumhuriyeti çağdaş uygarlıktan yana bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti uygar dünyanın bir parçasıdır ve Türkiye Cumhuriyeti AKP'den ibaret değildir.' diye konuştu. 

İsrail'e uyarı

Son günlerde Filistin'in yeniden kaynamaya başladığını belirten Kılıçdaroğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını eleştirdi. 

CHP'nin bu konuda duyarlılığının belli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, sorunun barışçıl yollarla çözülmesi gerekliliğine değindi. 

Kılıçdaroğlu, 'İsrail hükümetinin Mescid-i Aksa'da ibadet yapılmasını yasaklamasını asla ve asla kabul edemeyiz. Her hükümetin, her inanca saygı göstermesi lazım. Kaldı ki Mescid-i Aksa'nın İslam alemi için ne kadar önemli olduğunu herhalde onlarda çok iyi biliyorlardır. Bakın hicretin ilk 17 ayı boyunca Mescid-i Aksa kıble olarak kabul edilmiştir.' diye konuştu. 

Hazreti Ömer ve Selahaddin Eyyubi'nin Mescid-i Aksa'da bütün inançlara özgürlük tanıdığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, İsrail hükümetinin Müslümanların duyarlılıklarını kabul etmesi gerektiğini söyledi. 

İbadet yerinde şiddetin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, 'İbadet eden insana tekme atılmaz. Her inanca saygı göstermek insan olmanın varlık nedenidir.' dedi. 

Kılıçdaroğlu, CHP'li milletvekillerinin destek amacıyla Filistin Büyükelçiliğini ziyaret edip bir tutum belgesi yayınladıklarını hatırlatarak, bu tutum belgesini okudu. 

'Biz yine 'adalet, hak, hukuk' diye bağırmıyor muyduk?'

FETÖ liderinin '15 Temmuz'u ulusalcılar, Atatürkçüler yapmış olabilir.' dediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, 'Sen Balyoz, Ergenekon davalarında ordudaki Atatürkçüleri, cumhuriyetçileri, demokrasiye bağlı paşaları, subayları ortağınla birlikte temizlemedin mi? Sen Balyoz, Ergenekon davalarının savcısıyla aynı menzile yürürken biz yine 'adalet, hak, hukuk' diye bağırmıyor muyduk?' diye sordu.

'Kürsüye çıkıp sonuna kadar konuşacağız'

Şimdi sıra Meclis İçtüzüğü'ne geldiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, parlamentoların konuşma yerleri olduğunu, burada vatandaşın sesinin dile getirdiğini anımsattı. 

Kılıçdaroğlu, 'Şimdi Meclis İçtüzüğü'nü değiştiriyoruz, muhalefet konuşmayacak' denildiğini belirterek, 'Senin kabul edeceğin içtüzüğü, tıpkı anayasada olduğu gibi kabul etmiyoruz ve kürsüye çıkıp sonuna kadar konuşacağız.' dedi.

Editör: HABER MERKEZİ