Karadeniz turu çerçevesinde halkla buluşan ve parti teşkilatları tarafından düzenlenen programlara katılan Saadet Lideri Prof Dr. Numan Kurtulmuş, Ardeşen İlçe Divanı Toplantısı’nda, iktidarın bazen Liberal bazen de Komünist olduğunu söyledi.
 
Karadeniz turu çerçevesinde halkla buluşan ve parti teşkilatları tarafından düzenlenen programlara katılan Saadet Lideri Prof Dr. Numan Kurtulmuş, Saadet Partisi’nin iktidar hazırlığı yaptığını söyledi. Rize’nin Ayder Yaylası’nda kısa bir yürüyüş gerçekleştiren Kurtulmuş’a vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
 
Sık sık vatandaşlarla tokalaşan ve onlarla sohbet eden Kurtulmuş, daha sonra Ardeşen de düzenlenen ilçe divanına katıldı. Burada vatandaşlara seslenen ve Türkiye’nin gündemini değerlendiren Kurtulmuş, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi.
 
Bazen serbest piyasa, bazen müdahale!
Hükümetin uyguladığı tarım politikalarının dışa bağımlı olduğunu ve Türk tarımının bilinçli bir şekilde çökertilmeye çalışıldığını anlatan Kurtulmuş, milletin 60 senedir yoksullaştığını, bu yoksullaşmanın özellikle son 10 yılda hızla arttığını söyledi. Türkiye’de insanların ürettiği ürünlerin beş para etmediğini söyleyen Kurtulmuş, Saadet Partisi iktidarının kurtuluş olacağını ve farkın net bir şekilde ortaya çıkacağını dile getirdi.
 
Hükümetin fındığa, çaya, şekerpancarına ve tütüne uyguladığı politikaların tarımı zora soktuğunu anlatan Kurtulmuş, “Temmuz ayında açıklanan fındık stratejisi, fındık üreticisini desteklemek yerine engelliyor. Hükümet işine geldiğinde serbest piyasayı kullanıyor işine geldiğinde ise piyasaya müdahale ediyor. Yani bazen liberal, bazen komünist gibi hareket ediyor” dedi.
 
Dışa bağımlı ekonomi
Hükümetin IMF eksenli politikalara devam etmesini de eleştiren Kurtulmuş, “Gelir dağılımı adaletsizliği o kadar kötüdür ki, Türkiye nasıl oldu da bu noktaya geldi? IMF ile düzenlenen 19. Protokol ülkemizi bu hale getirdi. Bankaları özelleştirdiler. Fındıkta yeni strateji diye bir şey açıkladılar. Ben de Karadeniz çocuğuyum. 8 milyon insanı ilgilendiriyor. Bu stratejiye göre TMO artık fındık almayacak, serbest piyasa olacak. İzinsiz ekilen fındık alanları sökülecek ve para cezası verilecek.
 
Fındıkçının fındığını TMO almasın derken bu beyler fındığı piyasa şartları belirlesin diyor ve liberal gibi davranıyorlar. Fındık alanlarını daraltarak da komünist gibi davranıyorlar. Bu sene fındığın fiyatı düşük kalacak. Bizim tüccarımız değil, batılılar kazansın diyorlar. Bunun adı eski bir stratejinin gündeme getirilmesidir. 2001 yılında IMF’in gündeme getirdiği stratejiyi yeni bir strateji olarak gündeme getiriyorlar.
 
Bu IMF’in ve Dünya Bankası’nın verdiği emirlerin uygulanmasından ibarettir. Bunu yüreğim yanarak söylüyorum. Keşke hükmet bu yanlışları yapmasaydı ve ben de söylemeseydim. Eğer bu strateji konusunda geri adım atmazlarsa, şu anda fındık üretiminin merkezi olan Türkiye fındık ithal eder hale gelecek. Türkiye’ye şu anda fındık, mercimek ve buğday ithal ediyorlar.
 
Çünkü küresel beyler böyle istiyorlar ve tarımın üzerine kibrit suyu ekilmesini istiyorlar. Bu beceriksizlik ve dışa bağımlı politikaların sonucudur. Bugün Türkiye işsizliğin, yoksulluğu ve gelir dağılımı adaletsizliğinin had safhaya geldiği ülke oldu. Türkiye’nin yeniden kendisine dönmesi gerekmektedir” dedi.
Editör: HABER MERKEZİ