Devlet bakanı ve başbakan yardımcısı Hayatı Yazıcı, Çevre ve Orman Bakanı Dr. Veysel Eroğlu ve beraberindeki heyetle birlikte Rize’de incelemelerde bulunmak üzere memleketine geldi.

Sabah saatlerinde Trabzon havalimanına inen Yazıcı, Trabzon’da incelemelerinin ardından Rize’ye geldi. İkizdere’de yapımı süren Hidroelektrik Santralları’nda (HES) incelemelerde bulundu.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, burada yaptığı açıklamada “Cevizlik HES inşaatında santralle ilgili bilgi verirken, HES’lerin çevreye zarar vereceğini savunan İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi araya girerek, 'Dereye ilk etapta saniyede 150 litre su bırakılacaktı. Yaptığımız girişimler sonucu mahkeme bu oranı saniyede 500 litreye çıkardı. DSİ’ye göre yıllık saniyede 27.66 metreküp su akışının olduğu İkizdere deresinde canlı yaşamın yok olmaması için, yüzde 25’i olan 6.91 metreküp su bırakılması gerekiyor. Vadideki ekosistemle ilgili endişelerimiz var. Bu vadinin zenginliği turizmdir. Derelerimizde su kalmazsa turizm yapamayız' dedi.

Veysel Eroğlu, Ekşi’nin çıkışı üzerine 'Burada üreteceğimiz enerjiyi Rize ve Trabzon’a vereceğiz. Öyle bir şansınız var. Başka yerde elektrik kesilse bile sizin burada ampuller daima yanacak. Ayrıca çevreye de zarar verilmeyecek. Biz bugünden sonra İkizdere Vadisi’ni yeniden ele alacağız. Dereye bırakılacak su oranını yeniden belirleyeceğiz' diye konuştu.

95 megavat kurulu gücündeki Cevizlik HES inşaatı ile birlikte 28 köy ve 12 mahalleden oluşan 74 kilometrelik İkizdere Vadisi boyunca toplam 1.344 GWh gücünde 16 regülatör ve HES inşa edilecek.

İkizdere’deki temaslarının ardından Ak Parti Rize il teşkilatını ziyaret eden Yazıcı, ziyaret defterini imzaladıktan sonra parti teşkilatına ziyareti hakkında bilgi verdi. Toplantının ardından il başkanlığı tarafından iki bakana hediyeler verildi.

Yazıcı ve beraberindeki heyet daha sonra Ak Parti Rize il başkan yardımcısı Kaya Yıldırım’ın kardeşi Ahmet Yıldırım ile Duygu Bülbül’ün düğününe katıldılar.

 

Editör: HABER MERKEZİ