Mustafa BAYRAK

Bakan Mustafa Demir son 80 yılın en yoğun yağışını 2009 yılında aldıklarını söyleyerek” ıklım değişikliği nedeniyle Temmuz ayında Karadeniz bölgesinde aşırı yağışlar sel ve heyelanlara neden oldu. Bakanlık olarak incelemelerimizi sürdürüyoruz, gerekli desteği vereceğiz” dedi.

Önceki akşam Rize ye gelen Bayındırlık ve iskân bakanı Mustafa Demir AKP il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında sellerden zarar görenlerin zararlarının karşılanacağını söyledi.

Önceki Akşam saatlerinde Giresun dan Rize ye gelen Bayındırlık ve iskan bakanı Mustafa Demir sabah erken saatlerinde AKP il binasında 17 AKP li belediye başkanı ile yaptığı 2 saatlik toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında “2009 Yılında Karadeniz de Bartın ve Karabük ten başlayarak Karadeniz i etkisi altında alan ve ortalamanın üzerinde yağışlar oldu.Giresun ilinde yağışlar Aksu deresinin taşmasına neden oldu. Yukarılardan gelen yağış ve kaymalar derenin tamamen dolmasına ve akabinde şehrin sular altında kalmasına neden oldu. Son 60–80 yıldır en yağışlı yılı yaşıyoruz. Bu da ıklım değişikliklerinden kaynaklanmakta ve Temmuz ayı yağışlı geçmekte. Yağışlarla birlikte alt yapılar büyük zarar gördü. En kısa sürede yaraları saracağız” dedi.

İkizdere bölgesinde HES santrallerinde patlatılan dinamitlerin suyollarını değiştirmesi sonucu HES lerin de su altında kaldığı sorusuna ise “ Giresun da HES yok, yüksek oranda yağış almak sellere neden oluyor. Giresun da HES yok” diyen Bakan Mustafa Demir Rize’nin afet kapsamına alınıp alınmayacağı sorusuna ise “ Afet kapsamına alınmak ayrı bir olay bu bakanlar kurulu kararı ile alınır. Afet kapsamı genel anlamı ifade eder, burada ki olayda Alt yapılar ve kanalizasyonlar etkilenmiştir. İl özel idarelerinin yetkisini artırmak, belediyelerin yetkisini artırmak ve tespit mahiyetinde yapacağımız çalışmalarla kırsal da alt yapıların yenilenmesi anlamını taşımakta, bu karar bakanlığın kararıdır, bakan bu kararı kendi alabilir. Diğer olay farklıdır” dedi.

Bakan Mustafa Demir daha sonra Salarha bölgesinde Ambarlık, Karasu ve Andon içme suyu tesisleri ile Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde sel den etkilenen bölgeleri gezdikten sonra İkizdere ilçesinde incelemelerde bulundu.

Editör: HABER MERKEZİ