Necmettin Erbakan aktif siyasete geri döndü. Erbakan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı'nı kabul etti. Uzun bir basın toplantısı yapan Erbakan bombayı patlattı: Hamaney'in davetlisi olarak Cumartesi günü İran'a gidiyorum..

NORMAL VATANDAŞ OLMA HAKKIMA KAVUŞTUM
Erbakan, '5237 saylı kanuna göre: Bir kişi herhangi bir cezaya makkum olduğu takdir, seçilmekten yoksun bırakılabilir. Seçme ve seçilme haklarından da mahrum bırakılabilir. Ancak bu ceza bittiği zaman yasak da kalkar. Tam 11 yıl sonra tekrar normal bir vatandaş olma hakkına kavuşmuş oluyorum. Dış güçler bizim çalışmalarımızı engellemek için ellerinden geleni yapmıştır. Biz Allah'ın yardımızyla insanlığımızın ve Türkiye'mizin hizmeti için elimizden geleni yapma düşüncesindeyiz.' dedi.

Kurul üyeleri kimlerden oluşuyor?
Eski SP Genel Başkanı Recai Kutan, Yasin Hatipoğlu, Oğuzhan Asiltürk, Ahmet Tekdal ve Şevket Kazan gibi Milli Görüş'ün ağır topları bulunuyor.

Yüksek İstişare Kurulu nedir?
Daha önce 'gayrı resmi' olarak 'akil adamlar' adıyla etkinlikte bulunan Yüksek İstişare Kurulu, SP'nin geçen ekimde yapılan ve Numan Kurtulmuş'un genel başkan seçildiği büyük kongresinde resmiyet kazandı. Olağanüstü yetkilerle donatılan kurul, eski SSCB'deki 'Politbüro'yu çağrıştırıyor. 'Genel Başkan üstü' yetkilerle donatılan kurul, SP tüzüğünde yapılan son değişiklikle, 'genel başkanlığa aday gösterme' yetkisini de kazandı.

Erbakan'ın yasağı nasıl kalktı?
Erbakan'ın elinden alınan memnu hakları 'Kayıp Trilyon davasında aldığı cezaya ilişkin hükmün kesinleştiği tarihten itibaren 5 yıl 4 aylık süre içinde yeni bir suç işlemediği ve iyi hali gözlemlendiği' için mahkemece iade edildi. Erbakan, bugüne kadar üç kez siyasi yasaklı ilan edildi; 12 Eylül 1980 darbesiyle, 28 Şubat 1997 sürecinde Anayasa Mahkemesi'nin Refah Partisi'ni kapatmasının ardından ve 'Kayıp Trilyon' davası ile. Erbakan isterse adli sicil kaydındaki sabıkasını da sildirebilecek. (Ensonhaber)

 
Editör: HABER MERKEZİ