AK Parti Kasım Ayı İl Danışma Meclisi Toplantısı Devlet Bakanı Faruk Çelik’in katılımı ile yapıldı. Toplantıya Karal’ın salona gelmeyen teşkilat mensuplarına söylediği sözler damgasını vurdu...

İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Bakan Faruk Çelik, AK Parti Rize İl Başkanı Hasan Karal, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları ile partililer katıldı. İl Başkanı Hasan Karal’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Belediye sorunları ile ilgili bir konuşma yaptı.

KARAL, YOKLAMA ALDI, KATILMAYANLARA SERT ÇIKTI

Toplantıda Başkan Hasan Karal, İl Danışma Meclisine katılımın atılan imzalarla birlikte yüzde 90 civarında olduğunu ancak bunun yüzde yüz olması gerektiğini bu konuda partililerin daha duyarlı davranmasını istedi. İl Danışma Meclis toplantısının yapılan İl kongresinin ardından ilk toplantı olma özelliğini taşıdığını vurgulayan Karal, gündeme ilişkin yaptığı konuşmanın ardından partililerin bu toplantılara katılımda daha duyarlı davranmaları için yoklama yaptı. İsmi anons edilen kişilerin birçoğunun salonda olmadığını belirlenince Karal, “Teşkilat mensuplarımız ayda bir defa dahi olsun partimizin genel ve yerel politikaları nelerdir, bunları şöyle bir öğrenmek durumdayız diyemiyorsa o zaman teşkilatçılığımızın bir anlamı yok.  Bizim burada İl Başkanlığını yapmamızın bir anlamı yok. Sizin ilçelerinizde teşkilat mensubu olarak görev yapmanızın bir anlamı yok. Buna özellikle dikkat etmenizi rica ediyorum. Aralık ayında yapılacak İl Danışma Meclis toplantımızı Sanayi Bakanımız Nihat Ergün’ü davet ettik. Katılacağını açıkladı. Bu toplantıya yüzde yüz katılım olmasını sağlamalıyız” diye konuştu.

BAKAN’DA TOPLANTIYA KATILMAYANLARA ÇIKIŞTI  

İl Danışma Meclisi toplantısı sırasında İl Başkanı Hasan Karal’ın aldığı yoklamada çok sayıda partilinin toplantıya katılmadığı ortaya çıkması üzerine Bakan Çelik konuşması sırasında partililere kızdı. Çelik, “Bölgenizde ülkenizde dünyada yaşanan olayları biliyor, görüyor, aklınız kesiyor da koşa koşa gelip burada sandalye çakılmıyorsan sende bir sorun var demektir. Böyle izzet ve şeref sahibi bir milletin evlatları olarak ecdadından ve tarihinden aldığı güçle yola çıkacaksın. Taşın altına elini de koyacaksın. Ben bu vatanı seviyorum diyen insanın da evde yan gelip yatmaya hakkı yok. Canla başla çalışmak ve mücadele etmek durumundasın. Az önce başkanımız yoklama yaparken izledim. Böyle bir şey olabilir mi?, Rize gibi bir yerde, böyle bir şeye hakkınız var mı, Siz söyleyin ben bu akşam gidiyorum. İki ilin daha il danışma meclisine uğrayacağım. Diyorsanız ki gelin, pazar günü tekrar buraya gelmeye hazırım” dedi.

Çelik, İl Danışma Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada partililere hitap etti. Çelik, Türkiye’nin geçmişten farklı bir dış politika uyguladığını belirterek “ABD ile ilişkilerimiz menfaate dayalıdır. Şimdi oturuyoruz ve diyoruz ki, nedir Türkiye’nin çıkarı ve kazanımları, AB ile masaya oturuyoruz. Eziklik büzüklük yok. Adam gibi oturuyoruz ve adam gibi konuşuyoruz. Ne Kıbrıs ne diğer konularda taviz vermenden evrensel normlar çerçevesinde atılması gereken adımları atıyor. Yani ezik, büzük bir Türkiye yok, şahsiyeti ve onuru ile ayakta duran, AB sürecini bu şekilde yürüten bir Türkiye var” dedi.

ESKİ DIŞ POLİTİKALARI KALDIRIP ÇÖPEATTIK

Geçmişte Türkiye’nin dış politikada sessiz bir ülke olduğunu ifade eden Çelik, “Buna da Ankara merkezli bir kılıf uydurmuşlardı ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri hassasiyetle bütün bu politikaları takip etmektedir” deniyordu. Nerede hassasiyet varsa, yani İsrail’e laf söyleme, İran ile ticaret yapma, Suriye ve Lübnan’da cereyan eden önemli sıkıntılar karşısında susmayı tercih et, Ermeni Diasporası 19 ülkede Türkiye aleyhine kararlar aldırıyor ve Türkiye dikkat ve hassas bir şekilde konuları takip ediyor. Hayır dedik, bu yanlıştır ve bu politikaları kaldırıp çöpe attık. Şimdi Suriye ile Türkiye arasında gidiş-geliş Rize ile Trabzon’a gidiş geliş gibi oldu. İran’la ticari bağlar kuruldu. İsrail ile ilişkilerde masum çocukların katline hayır dedik. Bunu her platformda dedik, yalnız one minute’de kalınmadı. Bu haksızlıklar ve yanlışlıklar giderilinceye kadar bu işin peşinde olacağımız şeklinde bir politika ortaya konuldu'

Çelik, 'Bir adım atıldı sonra ne oldu Ermenistan ile Diaspora arasında büyük bir uçurum meydana geldi. Diaspora artık Türkiye ile değil Erivan Hükümeti ile uğraşıyor. Siyaseti görüyor musunuz?, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sorunları ölçemeyen, biçemeyenler bunlara karşı politika geliştiremeyenler işe çomak sokmak için zaman geçiriyorlar. Aynı şeyi Kıbrıs’ta yaptık. Annan planı çerçevesinde Kıbrıs’ta aynı adımı attık. Hiçbir taviz vermeden bir oylama yapıldı, Dünya’nın her yerinde Türkiye Kıbrıs’ta işgalci diye görülürken, Annan planı oylamasından sonra dedik ki siz çifte standart uyguluyorsunuz, Rumları koruyor, KKTC’ye haksızlık yapıyorsunuz diye kendilerine bas bas bağırmaya başladık. Oysa Annan planından önce Türkiye Kıbrıs konusunda masada sıkıntı ile karşı karşıya kalıyordu. Aynı şekilde Ermenistan’da Diaspora ile ilgili Türkiye’nin geldiği nokta önemli son derece önemlidir” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ