Rize MHP İl Teşkilatı tarafından çay yasa tasarısı aleyhine başlatılan imza kampanyası kapsamında Çayeli ilçesinde bir basın açıklaması yapıldı.

Hazırlanan Çay Kanunu Tasarısı ile Çaykur’un özelleştirilmeye çalışıldığını iddia eden MHP Rize İl Başkanı Zeki Mayi, bunun önüne geçmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Çaya ve Çaykur’a sonuna kadar sahip çıkacaklarını ifade eden Mayi, özelleştirmenin engellenmesi için toplanan imzaların bir mektupla birlikte Başbakan Erdoğan’a gönderileceğini belirtti.

İlçede bulunan Mesut Yılmaz Parkında başlatılan imza kampanyası öncesinde bir açıklama yapan Mayi,  “Rize Ticaret Borsası'nca hazırlanan Çay Kanunu tasarısının bu ay içerisinde veya şubat ayında TBMM'ye sunulacak. Kanun taslağının Meclise gitmesi halinde 2-3 sene içerisinde ürettiğimiz çayı satamayacak hale geleceğiz. Bu nedenle çay kanunu tasarısına bu şekliyle karşıyız. İldeki tüm sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partilerimizi tasarının TBMM'ye gitmesini birlikte engellemeye devam ediyoruz'' dedi.

Çay kanunu tasarısının Meclis'ten geçmesi halinde Çay Piyasası Denetleme ve Düzenleme Üst Kurulu oluşturulacağını kaydeden Mayi, ''Bu kurul ÇAYKUR'un tüzel yapısının içini boşaltıyor, yetkiyi kendisine alıyor. Böylece ÇAYKUR'un özelleşmesi gündeme gelecektir. Dünyada çay üreten 45 ülke var. Bunların içerisinde yüzde 145 gümrük vergisi alan tek ülke Türkiye'dir. Çayın kontrolünün devletin elinden çıkmasıyla gümrük yüzde 10'a inecektir. Bu da ülkemizde üretilen çayın satılamaması anlamına gelecektir'' dedi.

Tekel’in içerisine düştüğü durumu içler acısı bir şekilde izlemekteyiz diyen Mayi, “daha düne kadar sizlere sorduğumuzda cebinizdeki sigaraların yerli olduğunu görmekteydik. Ama şuan hepimizin cebinde damak tadı değiştirilerek yabancı marka sigaralar yer buldu. Çayında şuan ki içerisinde olduğu durum bunun benzerdir.”

Mayi, tüm Rizelileri başlattıkları imza kampanyalarına ve Başbakan'a yazılan açık mektuplara destek vermeye çağırdıklarını kaydederek, ''Eğer siz destek vermezseniz önümüzdeki yıllarda önümüze çok büyük sıkıntıların geleceğini şimdiden söylüyoruz. Eğer çay kanun tasarısı bu şekliyle Meclise gönderilirse çaya ihanet edilmiş olacaktır'' diye konuştu.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ