CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, hasadı başlayan çayda sorunların ağırlaşarak devam ettiğini söyledi.

Üreticilerin prim dahil 3,40 TL olarak açıklanan yaş çay alım fiyatının çok atında ürün satmak zorunda kaldığını belirten Sarıbal, “AKP ve Saray Rejiminden darbe üzerine darbe alan tarım kesimine çay üreticileri de eklendi. Bir darbe de çay üreticisi aldı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, çayda yaşanan kaosa ilişkin bir açıklama yaptı. Sarıbal’ın açıklaması şöyle:

“Çay üreticileri için bu yıl hasat koronavirüs ve alımlarda yaşanan kaoslarla devam ediyor. Koronavirüs pandemisi altında gübresini dahi atamadığı için verim kaybı yaşayan üreticiler, şu anda tarlalarına gidebilmiş olsa da çayımı nereye satacağım endişesi taşıyor.

AKP ve Saray iktidarı tarafından darbe üstüne darbe yiyen çay üreticileri, pandemi nedeniyle güvenli bir şekilde hasat yapmayı beklerken, Saray Rejimi tarafından tarihin en düşük yaş çay taban fiyatı ile karşı karşıya kaldı. Yıllardır ÇAYKUR tarafından belirlenen fiyatın çok altında çayını satmak zorunda kalan üreticiler, en azından bu zor koşullarda devleti ve ÇAYKUR’u yanında görmek isterken, yaş çay alım fiyatı geçen yıla göre destekleme primi dahil olmak üzere sadece 37 kuruş arttırıldı. Üreticilerin bu yıl zararlarına karşılık 4,5-5 TL olarak beklediği yaş çay taban fiyatı açıklandığı üzere 13 kuruş destekleme primi, 3,27 alım fiyatı ile 3,40 TL’de kaldı.

Bu da yetmedi. Çay üreticileri bir yandan hijyeni ve güvenliklerini sağlamaya çalışırken, çayımı nasıl satacağım endişesi taşımadan ÇAYKUR’un kota ve kontenjanı kaldırarak alım garantisi vermesini istedi. ÇAYKUR ise adeta dalga geçer gibi tarihin en yüksek kota miktarını açıkladık diyerek dönüm başına 600 kg ile kotayı sınırlı tuttu. Daha önceki yıllarda olduğu gibi sadece ilk sürgünde yüksek tutulan kota miktarı üreticinin talebini karşılamaktan oldukça uzak olduğu gibi günlük kontenjan miktarı ile alım garantisi vermek bir yana üreticiler yine düşük fiyata özel sektöre çayını satmaya mecbur bırakıldı. Günlük kontenjan miktarı 30 kg’dan 20 kg’ya düşürülürken, ÇAYKUR’un kota ve kontenjan uygulamasından cesaret alan özel sektör çay fabrikaları çay alım fiyatını 2,60’a kadar düşürdü. AKP ve Saray Rejiminden darbe üzerine darbe alan tarım kesimine çay üreticileri de eklendi. Bir darbe de çay üreticisi aldı. Bir kez daha tekrarlıyoruz. Çay üreticisinin emeğinden, alın terinden elinizi çekin. Devletin verdiği fiyatın altında çay satılması için gerekli denetimleri hayata geçirin."

Editör: HABER MERKEZİ