VAKİT Gazetesi’nin “Rizeli İHL öğrencisinin başını hileyle açtılar” diyerek duyurduğu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrenci kızın babasını arayıp üzüntülerini aktardığı “Elif Azder olayında” şok bir gelişme yaşandı. Erdoğan’ın devreye girmesi üzerine olayı inceleyen Başbakanlık İnsan Hakları, olayın doğru olmadığını ortaya çıkardı.

EMSALSİZ SKANDAL!

Rize’de Kasım 2007’de düzenlenen “Meme Kanseri” konulu bir kompozisyonda Elif Azder adlı imam hatip lisesi öğrencisi yarışmada dereceye girdi. Ödül töreni sırasında, okul müdürü tarafından “İçeride erkek yok. Başını açabilirsin” denilerek Azder’in başının “hileyle açtırıldığı” iddiaları gündeme geldi. Vakit başta olmak muhafazakâr gazeteler de olayı, “Emsalsiz skandal” diye yansıtmıştı.

HAK İHLALİ YAPILMAMIŞ
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın talimatıyla Rize Valiliği inceleme yaptı. Kurul, incelemenin sonucunda “Öğrencinin başını hileyle değil, kendi isteğiyle açtığı tespit edilmiştir? Aldatmaca yok ve insan hakları ihlali yok” denildi. Rapora, Azder’in daha önce başı açık şekilde çekilmiş fotoğrafının fotokopisi de eklenerek şöyle denildi: “Azder’in aynı yıl Cumhuriyet Bayramı’nda halka açık alanda başı açık olarak şiir okuduğu da belgelenmiştir. Dolayısıyla Azder’in gerektiğinde başını açma yönünde kendi iradesini kullandığı sabittir.”

Vakit’in haberinde ‘kandırılmış kızdı’

VAKİT’in “Elif Azder haberi” şöyleydi: “Azder, katıldığı yarışmada birinci oldu. Ödül töreninde başı zorla açtırılan Azder, yaşadığı kabusu gazetemize anlattı. Azder, görevlilerin kendilerine başörtülerini çıkartmaları için baskı yaptıklarını söyledi. Salonda erkek olmayacağı söylendiği için başörtülerini çıkarttıklarını belirten Azder, içeri erkeklerin alındığını ve fotoğraflarının çekildiğini ifade etti. Azder, gazetelerdeki haberleri görünce yıkıldığını söyledi.
Akşam
Editör: HABER MERKEZİ