Eski merkez sağda yine birleşme mevsimi açıldı. Bu kez işin öncüleri bizzat merkez sağı bu hale getiren eski siyasi aktörler. Kongre sürecinde kulis yapan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Hüsamettin Cindoruk ve Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz...

Aralarına yeni neslin iddiasız ismi Salih Uzun'u da alarak yoğun bir çalışma yürütüyorlar. Büyük olasılıkla da bu yılın sonuna varmadan 'birleşme' gerçekleşecek.

Ama ilginçtir, bu girişim ne toplumda bir heyecan yaratıyor, ne de 22 Temmuz öncesi gibi siyasi kadrolarda bir sinerji söz konusu.

Sadece 'Ah o eski günler' diyen bir avuç yaşlı kuşak siyasetçi, bu girişime umutla bakıyor.

DP ve Anavatan Partisi'nin mevcut kadrolarının durumu da pek farklı değil.

DP'de istifalar ve kargaşa sürüyor. Anavatan'da ise kimi 'ya tutarsa' diye bekliyor, kimi 'zaten gidecek yerim yok' diyor, kimi de 'Bu işte bir bit yeniği var' diye sesini duyurmaya çalışıyor.

Onlardan biri de Anavatan Partili Mahmut Koçak. Koçak birleşme girişimi karşısında şaşırmış ki şöyle diyor:
'Birleştiren aktörler, daha önce Türk siyasetinin tanıdığı isimlerdir ve Türk siyaseti bu isimleri demokratik yollardan siyaset dışına itmiş değil midir? Eski tas eski hamam, hatta tellaklar da eski! Bunu yeni bir hareket, yeni bir umut olarak halka sunabilir miyiz?'

Bir başka deneyimli siyasetçi ise bu girişimi 28 Şubatçılarla 27 Nisan emuhtıracıların el ele vermesi olarak niteliyor.

Peki, tüm bu negatif siyasi zemine rağmen Demirel gibi, Yılmaz gibi eski siyasi aktörler neden bu işe böylesine asılıyor?

Sorunun cevabı önümüzdeki sürecin siyasi gelişmelerinde saklı... Önümüzde sürpriz erken seçim olmazsa 2011'de genel seçim, 2012'de Cumhurbaşkanlığı seçimi var.

Eski merkez sağın siyasi aktörleri bu iki gelişmede etkili olmanın ince hesapları peşinde.

Denilen şu: Demirel de Yılmaz da Cumhurbaşkanı olmak istiyor. Daha açıkçası AK Parti karşısındaki alanı dolduracak tek isim olmak.

Tabii bu noktada Deniz Baykal gerçeğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı savaşları başlıyor.

[email protected]

(Sabah)

Editör: HABER MERKEZİ