Başbakan Recep Tayyip Erdğan gelecek hafta içinde 55 yaşına girecek. Erdoğan'a, yarın katılacağı İstanbul İl Gençlik Kolları Kongresi'nde İl Gençlik Kolları tarafından sürpriz bir hediye verilecek. Milletvekilleri de yaşgününde yapılacak grup toplantısında kutlama planlıyor.

Erdoğan, aslen Rizeli olan bir ailenin çocuğu olarak 26 Şubat 1954 yılında İstanbul'un Kasımpaşa semtinde dünyaya geldi. İlkokulu Piyale Paşa İlkokulu'nda okuyan Erdoğan daha sonra İmam Hatip Lisesi'ne gitti ve okulundan 1973 yılında mezun oldu. Erdoğan, üniversite eğitimini ise Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde yaptı.

Camialtı, İETT ve Erokspor'da 16 yıl futbol oynayan Erdoğan'ın siyaset yaşamı da 1980 öncesi Milli Türk Talebe Birliğinde başladı. Erdoğan, 1976 yılında Milli Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığına ve yine aynı yıl içinde MSP İstanbul İl Başkanlığına seçildi.

Eşi Emine Erdoğan'la 1978 yılında evlenen Erdoğan'ın Ahmet Burak, Necmeddin Bilal, Esra ve Sümeyye adında dört çocuğu oldu. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından çalıştığı İETT'den ayrılan Erdoğan, bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra 1982 yılında askere gitti ve döndüğünde özel sektörde çalışmaya devam etti.

RP İLE YENİDEN SİYASETE DÖNDÜ

1983 yılında Refah Partisi'nin kurulmasıyla birlikte Erdoğan'ın siyasi yaşamı yeniden başladı. 1984 yılında RP'nin Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında da İl Başkanı ve MKYK üyesi olan Erdoğan, 1986 yılında yapılan ara seçimlerde milletvekili adayı oldu.

Erdoğan, 1989 yılında yapılan seçimlerde Beyoğlu ilçesinden belediye başkan adayı oldu. 1991 yılında tekrar milletvekili adayı olan milletvekili seçilen Başbakan Erdoğan, milletvekili seçildi ancak tercihli oy sistemi nedeniyle yüksek seçim kurulu tarafından milletvekilliği iptal edildi. Erdoğan, 27 Mart 1994 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu ve kazandı.

45 YAŞINDA CEZAEVİNE GİRDİ, 49 YAŞINDA BAŞBAKAN OLDU

Başbakan Erdoğan'ın siyasi yaşamında 12 Aralık 1997 yılında Siirt'te düzenlenen bir mitingde okuduğu şiir önemli bir yer teşkil etti. Şiir nedeniyle Diyarbakır DGM'de yargılanan Erdoğan, Türk Ceza Kanunu'nun 312'inci maddesinde düzenlenen 'Halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek' suçunu işlediği gerekçesiyle suçlu bulundu ve 26 Mart 1999'da cezaevine girdi.

Fazilet Partisi'nin, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından, bağımsız kalan milletvekilleri, yeni parti kurma çalışmalarını 'gelenekçiler' ve 'yenilikçiler' olarak adlandırılan iki kanattan sürdürdü. 'Gelenekçi' olarak adlandırılan kanat, Recai Kutan'ın genel başkanlığında 20 Temmuz 2001'de Saadet Partisi'ni kurarken, 'yenilikçi' kanat da, Tayyip Erdoğan liderliğinde 14 Ağustos 2001'de, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kurdu ve Tayyip Erdoğan, parti genel başkanlığına seçildi. AKP, 3 Kasım 2002 seçimlerinde tek başına iktidar oldu ancak Erdoğan, adaylığı kabul edilmediği için milletvekili olamadı.

CHP'nin desteğiyle yapılan yasal düzenlemenin ardından yenilenen Siirt seçimlerinde Erdoğan, milletvekili olarak  TBMM 'ye girdi. Erdoğan'ın Meclis'e girmesi üzerineAbdullah Gül başkanlığındaki 58'inci Hükümet istifa etti ve Erdoğan, 14 Mart 2003'de 49 yaşında 59'uncu Hükümeti, kurdu. AKP'nin 22 Temmuz seçimlerinde yine tek başına iktidar olması üzerine Erdoğan, 60'ıncı hükümeti kurdu ve yeniden başbakan oldu.

GENÇLİK KOLLARINDAN SÜRPİZ HEDİYE

Erdoğan, Pazar günü İstanbul'da yapılacak İl Gençlik Kolları'nın kongresine katılacak. Burada Gençlik Kolları tarafından Erdoğan'a doğum günü nedeniyle sürpriz bir hediye verilecek. Milletvekilleri de yaşgününe rastlayan grup toplantısında bir kutlama planlıyor.

haberler.com
Editör: HABER MERKEZİ