HES’lere karşı yürütülen bütün tepki ve protestolar ile hukuk mücadelesine karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, HES’lerin hukuksuzluğunu adeta onayladı ve dava süreci devam eden HES projesinin açılışını yaptı.

Başbakan Erdoğan, sivil toplum örgütlerinin uyarıları ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da tepkilerine karşın, Rize’nin İkizdere Vadisinde kurulması planlanan 24 HES projesinden biri olan ve bir süre önce deneme üretimine başlayarak İkizdere Deresini kurumanın eşiğine getiren Sanko Holding’e ait Cevizlik HES projesinin açılışını yaptı.

Başbakan Erdoğan’ın İkizdere Vadisi’ndeki açılış töreninden önce tören alanına giden Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ve İkizdere temsilcisi İsmet Ekşi burada bir basın açıklaması yaptı. Platformun İkizdere temsilcisi Ekşi’nin açıklamasına çevrecilerin avukatı Remzi Kazmaz, Derelerin Kardeşliği Platformu Bileşenleri ile Yürütme Kurulu Üyesi Saltuk Deniz, İkizdere Derneği temsilcileri, İHD Rize temsilcisi Günay Karafazlı, Çağdaş Gazeteciler Derneği temsilcisi Gençağa Karafazlı, Andon Derneği temsilcisi Kazım Delal ile çevreciler de destek verdi.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı vadide Rize, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Erzurum’dan gelen özel tim birimleri de görev yaptı.

Başbakan’ın katılacağı açılış töreni nedeniyle vadi üzerinde asılan ‘Turizme Evet, HES’lere Hayır’, ‘Suyumuza Dokunma’, ‘Dereler Özgürdür Özgür Akacak’ şeklindeki çeşitli afiş ve pankartlar güvenlik birimleri tarafından indirildi.

Açıklama yapmak için törenin yapılacağı Cevizlik HES’in önüne gitmek istedi ancak güvenlik birimleri üst araması yaparak, çevrecilerin ellerindeki afiş ve pankartlar ile basın açıklaması metinlerine el koydu. Daha sonra tören alanının içerisine girmeden basın mensuplarına açıklama yapan çevreciler, söz konusu açılışın yasal olmadığını ve açılış törenini protesto ettikten sonra Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını belirttiler.

Çevreciler adına yapılan ortak basın açıklamasını okuyan Derelerin Kardeşliği Platformu İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi, İkizdere Vadisi üzerindeki 24 HES projesinden birisi olan Sanko’ya ait Cevizlik HES’in resmi açılışının Başbakan Erdoğan tarafından yapıldığına dikkat çekerek; “Ancak bu yasal bir açılış değildir. Bu proje mahkemeliktir. Hukuki süreç devam etmektedir. Öyle anlaşılıyor ki, yargı ve mahkemeler henüz kararını vermeden kararı başbakan vermiştir” dedi.

Vadi üzerinde yapım çalışması devam eden 4 ayrı HES çalışması ile vadide geniş çaplı bir doğa katliamı ve dere soykırımı yaşandığını anlatan Ekşi, “Vadimizin turizm potansiyeli bu projelerle yok edilmektedir. Vadimizi ölüme götürecek sürecin ilk basamağı olan bu açılışı durup izleyecek değiliz. Vadimizin hukuka, insan hak ve özgürlüklerine, yasa ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde verilen ölüm kararının infazına seyirci kalamayız. Bu haksız ölüm fermanını infaz edecek olan başbakanı, yandaşı ve projenin yapımcı firması Sanko’yu ve şakşakçılarını bu hukuksuzluğun vebali ile baş başa bırakıyoruz” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın, bütün uyarı ve tepkilere karşın hukuk tanımaz bir şekilde, yargıyı ‘yok’ sayarak, Cevizlik HES projesinin açılışını yaptığına dikkat çeken Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise söz konusu HES’in bir süre önce deneme üretimine başladığını ve bu nedenle İkizdere deresinin kuruma aşamasına geldiğini anımsattı.

HES projelerinde başından beri ‘hukuk tanımazlığın’ devam ettiğini, yargı kararlarının ‘yok’ sayılarak bir çok projenin bu hukuksuzluklar içerisinde deneme üretimi aşamasına geldiğini kaydeden Şan, Çayeli’nin Senoz Vadisi üzerindeki Uzundere-1 HES projesinin bunun en belirgin örneği olduğuna işaret etti. Doğu Karadeniz Bölgesinde 700’e yakın HES projesi planlandığını ve ülke genelindeki HES projelerine karşı bu güne kadar 68 dava açıldığını, 17 yeni dava hazırlığının daha sürdüğünü ifade etti. Şan, bugüne kadar 38 davanın sonuçlandığını ve bu davaların tamamında ‘yürütmeyi durdurma veya iptal’ kararları verildiğini de anımsattı.

Cevizlik HES projesinin de bu davalı HES’lerden biri olduğunu, söz konusu proje için Rize İdare Mahkemesinde açılan ‘can suyu’ davasının Danıştay’da olduğunu kaydeden Şan, ayrıca aynı HES projesinin Kalkandere’deki şalt sahası için de Rize İdare Mahkemesinde açılan davanın Bilirkişi aşamasında olduğunu ve yargılama sürecinin devam ettiğini söyledi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ayrıca, açılışı gayrihukuki bir şekilde, yargı ‘yok’ sayılarak yapılan HES projesi ve açılışı yapan Başbakan Erdoğan ve diğer yetkililer hakkında İkizdere Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını da ifade etti.

Çevrecilerin tören alanına girmemesi için güvenlik birimleri önlem alırken, açıklamaların ardından Cevizlik HES tören alanından ayrılan çevreciler yol üzerinde Başbakanlık korumaları tarafından kesildi.

Ellerindeki, ‘Dereler Özgür Akacak’ afişlerine el koymak isteyen korumalara karşı direnen Çevrecilerin avukatı ve Derelerin Kardeşliği Platformu kurucu başkanı Av.Remzi Kazmaz ve yanındaki çevreciler ile korumalar arasında bir süre itişmeli sert tartışmalar yaşandı. Kazmaz’ın elindeki Derelerin Kardeşliği Platformu afişlerini yırtan korumalar daha sonra araya giren gazeteciler tarafından yatıştırılmaya çalışıldı. Çevreciler, tören alanından çıkıp İkizdere ilçe merkezinde yeniden toplandı ve Avukat Remzi Kazmaz’ın hazırladığı suç duyurusu dilekçesini Cumhuriyet Başsavcılığına verdi.

 

Editör: HABER MERKEZİ