Japon Liberal Demokrat Parti modeli' ile merkez sağı toparlayacağını açıklayan eski Başbakan ve Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, asker siyaset ilişkileri ve Türkiye'nin gündemi ile ilgili açıklamalarında ise 'merkez sağ' söyleminin tam tersi iddialarda bulundu.

'TÜRKİYE'DE İRTİCA TEHLİKESİ VAR'

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bir konferansta konuşan eski başbakanlardan Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Türkiye’nin gündeminde bölünme ve dine dayalı devlet modeline dönme tehlikesi bulunduğunu belirterek, “Bu iki tehlike söz konusu olduğu sürece askerlerin kışlasına dönmesi beklenemez. Bu askerlere has bir şey değil, bu duyarlılık sivil toplum örgütlerinde de var. Yargıda da var. Toplumun büyük kesminde de var” dedi. Yılmaz, AKP hakkında açılan kapatma davasının ardından AB yetkililerinden gelen açıklamalara da tepki gösterdi.

Mesut Yılmaz, AP Yeşil Grup Başkanı Daniel Cohn Bendit ve TBMM ve AP arasında faaliyet gösteren Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joos Lagendijk’in girişimiyle düzenlenen, “Türkiye’de neler oluyor?” konulu konferansta konuştu. Din ve devlet ilişkileri konusunda Türkiye’de kimi sorunlar yaşandığını kabul ettiğini ifade eden Yılmaz, “Türkiye’de tam tersine sürekli uyanık olmamızı gerektiren koşullar söz konusu. Bugün Türkiye’de dini özgürlükler alanının yeterli olmadığını savunanlar vardır ve bunlar dini kamusal alana taşımak isteyenlerdir. Küçümsenemeyecek sayıda din devleti özlemi içinde olan bir kitle söz konusudur. Şu anda hükümet yargıyla, silahlı kuvvetlerle, üniversitelerle ve sivil toplum örgütlerinin büyük bir bölümüyle uyumsuzluk ve çatışma halindedir” dedi.

ASKER KIŞLASINA DÖNEMEZ

Türkiye gündeminde iki önemli hassasiyet olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Biri ülkenin bölünmesi tehlikesi, diğeri dine dayalı bir devlet modeline yeniden dönülmesi tehlikesi. Bu iki tehlike söz konusu olduğu sürece askerlerin kışlasına dönmesi beklenemez. Bu askerlere has bir şey değil, bu duyarlılık sivil toplum örgütlerinde de var, yargıda da var. Toplumun büyük kesminde de var” diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ