ANKARA- Anavatan Partisi (ANAP) ile Demokrat Parti'nin (DP) birleşme kurultayları ortak olarak aynı salonda toplandı. Merkez sağın iki büyük partisinin yıllar süren ayrılığını bitirmek ve karşılıklı rekabet nedeniyle baraj altında kalan iki partinin, bütünleşerek iktidar alternatifi olması için, başlatılan birleşme sürecinde; bugün son adım atılıyor.


ORTAK DİVAN VE ARA VERME FORMÜLÜ
Ankara Atatürk Spor Sarayı'nda başlayan iki partinin kongresinde Başkanlık Divanları oluşturuldu. Her iki parti de kendi olağanüstü kongresini başlattı. Uygulama; önce ANAP'ın kongresinin faaliyetini yerine getirmesi ve kongreye ara vermesi, bu ara sırasında DP'nin kendi kongresini açarak faaliyet yürütmesi esasına dayanıyor.

Bu yöntemle ANAP kendini fesh edecek ve iltihak kararı alacak. Kongreye ara verince DP kongresi açılarak, kendisine iltihak eden ANAP'ı kabul etmesi sağlanacak.

YILMAZ'A YOĞUN ALKIŞ
Kongreye her iki partiden 2000 civarında delegenin yanı sıra; on bin civarında partili katıldı. Salon partilileri alamayınca, bir çok partili salonunun dışında kaldı. Kongrelerin açılışlarının hemen arkasında eski Başbakan ve Bağımsız Rize milletvekili Mesut Yılmaz salona alkışlarla geldi. Yılmaz'a yoğun ilgi gösterilmesi dikkat çekti. Ardından Eski Bakan İsmet Sezgin ve CHP kökenli eski milletvekili ve Gaziantep eski Belediye Başkanı Celal Doğan, ANAP eski Genel Başkanı ve eski bakan Nesrin Nas, Devlet eski Bakanı Nejat Arseven da kongre salonuna geldi.
 

MERKEZ SAĞIN LİDERLERİ SİNEVİZYONDA
Bu sırada, salonda bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Bu gösteride arka arkaya ANAP ve DP'nin eski liderleri gösterildi. Menderes'ten başlayan ve Celal Bayar ile devam eden liderlerin fotoğraflarının gösterilmesi sırasında en fazla alkışı Turgut Özal aldı. Süleyman Demirel, Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz da yoğun alkış alan liderler oldu. Sinevizyon gösterisinden sonra; kongre açılış, İstiklal Marşı ve saygı duruşu da yapıldı.

TRİBÜNDE ARBEDE
Demokrat Parti (DP) Anavatan Partisi birleşmesi için yapılan 'Bütünleşme Kurultayı'nda arbede yaşandı. Protokolün Atatürk Spor Salonu'na girişi esnasında yaşanan kargaşada 6-7 kişi tribünden düştü. DP Genel Başkan Yardımcısı Çağrı Erhan'ı tanımayan güvenlikçilerle Erhan arasında da itiş kakış yaşandı.

ARI VE KIRAT
Salonda ise hem Anavatan Partisi'nin 'Arı' hem de Demokrat Parti'nin 'Kırat' amblemleri, yakalarda arı ve kırat rozetleri; yer aldı. Salonda, her iki partinin ambleminin yanı sıra; 'Türkiye Birleşiyor' ve 'kırat gibi koşacağız, arı gibi sokacağız' sloganınlarının da yer aldığı flamalar dikkat çekti.

MEMLEKETİM ŞARKISI
Konuşmaların yapılacağı platformun arkasında ise ANAVATAN Genel Başkanı Salih Uzun ile DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un fotoğrafları yer aldı. Salonda, sık sık ''Kaç yıl geçti aradan ayrı ayrı'' ile ''Memleketim'' adlı şarkı seslendirildi.

SLOGAN VE PANKARTLAR
Salonda, ''Lafa gelince çok, işe gelince yok'', ''İşsizlik yakıyor, hükümet bakıyor'', ''Kutuplaşan Türkiye'nin kucaklaşan partisi'', ''Çaresizliğin çaresi millettir'', ''Onlar ayrıştırır, biz birleştiririz'', ''Merkezde birlik, ülkede dirlik'', ''At gibi koşup, arı gibi sokacağız'' yazılı pankartlar dikkati çekti.

ORTAK KÜRSÜ
Kürsü ise her iki partinin genel başkanları Hüsamettin Cindoruk ve Salih Uzun'un fotoğrafları ve her iki partinin amblemleri ile süslendi. ANAP'ın 10'ncu, DP'nin 6'ncı olağanüstü kongresi ibaresi ve 'Türkiye birleşiyor' sloganının yazılı olduğu kürsü fonunun önüne konulan uzun bir Başkanlık Divanı Kürsüsünde; her iki partinin kongresi yürütüldü. Salonda özellikle protokol bölümünde yaşanan kalabalık ve yoğunluk nedeniyle kongre planlanandan geç başladı.

İKİSİ BİRDEN GELDİ
DP Genel Başkanı Hüsemattin Cindoruk ve ANAP Genel Başkanı Salih Uzun, kongre salonuna birlikte geldiler. Her iki genel başkan protokolde oturan Mesut Yılmaz'ın yanına oturdu. İlk konuşmayı Anavatan partisi Genel Başkanı Salih Uzun yaptı.

CİNDORUK'UN SİLİVRİ ÜZÜNTÜSÜ
Anavatan Partisi ile DP'nin birleşme kongresinde konuşan DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Başbakan'ın Silivri'de savcı, başka yerlerde yargıçlık yaptığını öne sürerek, ''Silivri'de yatan sanıklar için üzülüyorum. Onlara yapılan haksızlıktır, o kampın boşaltmasını istiyorum.'' açıklamasında bulundu.

Atatürk Spor Salonu'ndaki birleşme kongresinde konuşan DP lideri Cindoruk, ''Mehmet Haberal'dan terörist olur mu? Mustafa Özbek gibi sendikacıdan terörist olur mu? Mustafa Balbay'dan terörist olur mu? Bunun delillerini istiyorum. İstanbul'daki mahkeme, otobüslerle Silivriye taşınıyor. Mahkemeyi bölersen, işte Diyarbakır'daki hakimi gerillanın ayağına getirirsiniz.' dedi.

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

Editör: HABER MERKEZİ