Dilek ASLAN

AK Parti Genel Merkez Kadın Kollarının destekleri alınarak, Kızılay Genel Merkezinin başlatmış olduğu “1 milyon iyi insan aranıyor” kampanyası çerçevesinde AK Parti Rize il kadın kolu başkanı Nuran Alim ve yönetiminin düzenledikleri organizasyonla, Rize Kızılay Merkezi Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Yasemin Yazıcı tarafından ilçe kadın kolu başkanlarına, mahalle ve köy temsilcilerine kan bağışı yapmak noktasında yapılması gerekenler ve insanların kan bağışı yapması esnasındaki korkularını giderecek eğitici bir sunum yaptı.

AK Parti Rize merkez ilçe toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Yazıcı, “ Kan bağışı yapacak kişilere 33 sorudan oluşan bir form doldurtuyoruz. Bu formda yaptırdığınız aşılardan tutunda cinsel yaşama kadar olan sorular var. Eğer kan verecek olan kişi ailenizden biri ise çekindiğinden dolayı bu sorulara doğru cevap vermeyecektir veya kan verecek kişi ticari kan bağışçısıysa bu soruları hiç doğru cevap vermeyecektir. Bu noktada insanlar düşünüyor ki ‘nasılsa kanları tespit ederek çalışıyorlar’ evet test ederek çalışıyoruz ama bağışlanan kanlardaki hastalıklar 1 yıl gözükmüyor. Her kanın böyle bir güvensizliği var bunu gidermek içinde bu formları doğru doldurmamız gerekiyor” dedi. 
 


İnsan vücudunda 5 veya 6 litre kan olduğunu belirten Yazıcı, “ bu kanın biz sadece 13’de 1’ini alıyoruz. Biz bu kanı aldıktan sonra vücudunuzdaki kemik iliği 2 hafta sonra verdiğiniz kan miktarı kadar kanı tekrardan üretiyor. Kan vermede en çok korkulan iğne, fakat iğne olmayınca da kan alınamıyoruz. Bir saniyelik iğne acısından sonra 5- 10 dakika içerisinde de torbanız dolmuş oluyor. Bu işlemden sonra bizim size ikramlarımız oluyor ve bunun akabinde biraz dinlendikten sonra normal hayatınıza devam edebiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

AK Parti Rize il kadın kolu başkanı Nuran Alim başbakanın ‘bir elinde kan torbası bir elinde doktor reçetesi gezen hasta görmek istemiyorum’ sözünü vurgulayarak “ Kızılay’ımızın eczaneden ilaç alır gibi kan alabileceğimiz bir duruma gelmesi lazım. İşte bizim bu toplantılarımızın amacı da Kızılay’ın başlatmış olduğu bu kampanyaya destek vermek. “1 Milyon İyi İnsan” kampanyasına ne kadar destek verirsek sizlerin sorunlarına o kadar çözüm bulacağız. Ayrıca kan vermenin en iyi yanı da kan verirken sizden alınan bilgiler doğrultusunda kanınızda herhangi bir hastalığa rastlanıldığında hemen size geri dönülerek bilgilendiriliyorsunuz. Bu çalışmayla da bilmediğiniz bir hastalığınız varsa bunu öğrenip erken teşhisle bu hastalıktan kurtulma şansınız doğuyor” dedi. Alim, ayrıca Kızılay’ın giyim mağazası açtığını da belirterek ihtiyaç sahibi kişilerin buradan faydalanabileceğini belirtti.

Toplantının ardından Kızılay’ın hazırlamış olduğu 5 dakikalık kan bağışı filmi Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Yasemin Yazıcı tarafından katılımcılara izletildi.



Editör: HABER MERKEZİ