Mustafa BAYRAK

Rize Ridos otel de yapılan DOKAP Doğu Karadeniz Turizm odaklı kalkınma planı 5 toplantısına Maliye bakanı Mehmet Şimşek, Turizm bakanı Ertuğrul Günay Devlet bakanı Faruk Özak, Bayındırlık ve iskân bakanı Mustafa Demir, Enerji ve tabi kaynaklar bakanı Hilmi Güler ve Devlet bakanı Hayati Yazıcı, İl valileri, Belediye başkanları STK temsilcileri, müsteşarlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rize valisi Seyfullah Hacimüftüoğlu konuşmasında 5 inci toplantının start toplantısı olmasını umduğunu söyleyerek” 1250 km lik bir yol ağı bulunmakta bu yolun 500 km si duble yol olarak yer almakta, Karadeniz illerini birbirine bağlayacak olan Doğu Karadeniz kalkınma projesinde turizm ön plana çıkmaktadır. Yapılan bu 5 toplantıdan sonra start verileceğini umuyorum” dedi

AKP İstanbul milletvekili ve DOKAP koordinatörü Nusret Bayraktar ise “ DOKAP için 5 inci toplantıyı burada yapıyoruz. 27 Şubat ta Trabzon da yapılan toplantıda Ankara da olgunlaştırıldı. Her şeyi Ankara da masa başında değil yerel yönetimlerinde katkısı ile yerinde görerek ve yaşayarak bu toplantıyı yapıyoruz. Mastır projesinde 5 il vardı. Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Gümüşhane vardı, bölgenin tümüyle dâhil edilmesi kararlaştırıldı, buna Bayburt, Artvin ve Samsun dâhil edildi. Bu toplantıda HES ler konumuz değil, isteyenler Ovit şenliklerini izleyebilir” dedi.

Programa dâhil edilen Samsun ve Bayburt a 100 er bin Tl Artvin e ise 40 bin TL eksiklerini tamamlamaları için ek ödenek verilmesi kararlaştırıldı.

DOKAP Toplantısında Artvin, Samsun ve Bayburt valileri illeri ile ilgili bilgiler verdiler. Gümüşhane valisi Enver Salihoğlu ise Trabzon, Gümüşhane, Kelkit Karaca mağarası, Vera manastırı onarımlarına başladık. Tarihi ortaya çıkarmak için yeni yollar yapılması gerek, mevcut yolların onarımı gerek. Yaylalarda dozerlerle çalışma yapılmaması gerek, yapılan çalışmalar yaylaları tahrip ediyor. Yayla yolları geniş olmamalı” dedi.

Ordu valisi ise yayla yolları ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini söylerken Trabzon valisi ise yayla turizmi ve kongre turizmine ilgi artmıştır diyerek” Kongre turizmi alanında Mastır planında fazla bir şey göremiyoruz. Kongre turizmi alanında Doğu Karadeniz merkez olabilecek durumda. Eğitim seminerleri Antalya da 5 yıldızlı otellerde yapılıyor. Her yıl Antalya yapılacağına bir yıl Karadeniz olsun, Trabzon olarak otellerimizle görüşme yaptık bir paket hazırladık ve Ankara ya gönderdik” dedi.

TUVALET YOK DİYE TURİST GELMİYOR

THY yönetim kurulu başkanı Hamdi Topçu bölgeye turistlerin gelmemesinin başlıca nedeninin tuvalet sorunu olduğunu söyleyerek” 126 ülkeye uçuş yapıyoruz. Karadeniz e turist gelmemesinin başlıca nedenleri arasında tuvalet sorunu yatmakta, bu konuda belediye başkanlarına görev düşmekte” dedi.

EVLER BOŞ DURUYOR

Bayındırlık ve iskan bakanı Mustafa Demir Samsun dan Artvin e kadar doğal bir çerçeve olduğunu söyleyerek” Turizm kapsamlı mastır planları çevreyi koruyarak, sahip olduğu kültürü yüz üstüne çıkartarak , yalnız parayla olmaz, yatırımlar yaparak ta olmaz, tanıtım ayağı var, Samsun, Artvin ve Rize Dünyanın doğal güzellikleri iyi olan illerimiz. Her ülkeden ve Dünya dan buraya insanlar gelecektir, Karadeniz iç turizm açısından canlı bir bölge yaz aylarında, yaz aylarında ellerine fırsat geçtikçe bölgenin insanları kendi yörelerine geliyorlar, babadan dededen kalma yerleri var. 5 gün kalıyor 360 gün evi kapalı, bunu çözmek lazım, köylere bakalım yeni yapılan çok katlı binalar veya evlerin yıl boyunca kapıları ne kadar açık kaldı. Karadeniz dışına çıktığımızda birde onlara bakalım. Son yıllarda Orta doğudan ziyaretçi İran dan ziyaretçi almaya başladık.özellikle alt yapı planı olarak mastır planını görmek lazım. Turizm alt yapısını hemen başlatmak gerek, sağlıklı gelişen çarpık gelişmeyen mastır planı yapılmalı, sarf ettiğimiz kaynaklara göre elde ettiğimiz yolları yetersiz görüyorum. Rast gele yol yapımı yapmamak gerek. Tamamen vahşi doğada mutlaka alt yapı yapılmalı,  son 8 yıldır yapılan yollarda alt yapılara ağırlık vermeye başladık. Bu bölgede 5 yıldızlı otel yapımı çok farklı, özellikle bu bölgede ara dinlenme tesisleri pansiyonculuk sistemi olmalı. Bölgede kadastro çalışmaları bitmek üzere, bazı sorunlar var köyler arasında, mera alanları, hazine alanları nereler bunları ön plana çıkaracağız, yüzde 98 i hazır. Köylerde kaçak yapıları önlemeliyiz,  vatandaş kendi arazisinde istediği gibi bina yapıyor. Sistem bu konuda iyi çalışmıyor. Bölgede pansiyonculuk ve konaklama yerleri için teşvikler verilmeli” dedi.         

SU SPORLARINDA GERİDEYİZ

Devlet bakanı Faruk Özak ise 5 ayda 5 toplantı belki ilk kez oluyor bu konuda diyerek” Kış sporları açısından şunu söylemek lazım, enteresan imkânlar var, Ayder yazın dolu kışın boş, müthiş kış sporları olabilir,  Davos iye ayder aynı konumda, kayak merkezleri ile kış ı da turizme kazandırmak gerek, su sporlarında çok geriyiz, bu bizim hatamız, su sporları konusunda Rize de Trabzon da gelişebilir,  gençlik kamplarını bu yöre için düşünebiliriz. Türkiye işsizliği yüzde 12 lere çektik, Turizm için bu bölgede iş alanları oluşacaktır” dedi.

HEYECAN VERİCİ PROJE

Maliye bakanı Mehmet Şimşek ise “ Maliye bakanlığı olarak gereken desteği vereceğimizi ifade ettik, bu proje henüz olgunlaşma aşamasında bir proje, henüz detaylandırılmadı, bu süreç kısa sürede tamamlanmalı, il özel idarelere imkânlar sunuyoruz. O imkânlarla çalışmalarını sürdürebilirler, burayı orta doğuya pazarlayacaksak, üniversitelerimizde okullarımızda bu ülkelerin dillerini bilmemiz gerek, bunun için ekstra kaynakta gerekmez, bu projenin gerek beşeri sermaye gerekse alt yapı önemlidir. Biz bu projeyi destekleriz. Önce alt yapı hazırlanmalı, çarpık yapılaşmanın önüne geçilmeli, bunu engelleyemiyorlarsa bunlara düzenleme yapalım, Bu projeyi heyecan verici olarak buluyorum.  Başka ülkelere bakıldığında istihdamın yüzde 75–80 i hizmet sektöründedir, sanayinin payı çok düşüktür. Ülkemizde tek bir alan var rekabet edeceğimiz sektör Turizm dır bunu geliştirmemiz gerek, çarpık yapılaşmaya engel olmalıyız” dedi.

DOĞAYI HES LER LE BOZMAMALIYIZ

Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay konuşmasında önemli bir projeye hep birlikte katkı yapmaya çalışıyoruz diyerek” Ulaşım alt yapısını mutlaka güçlendirmemiz gerek, Türkiye önemli alanda rekabet gücünde potansiyele sahip, bir milyon turist hayâlı gerçekleşmesi zor bir hayaldi, Dünyanın 10 Turizm ülkesi arasında 7 sıradayız. Yüzde 10 artı ile gidiyoruz. Henüz olması gerekenin altındayız. Mısır a gelen turist sayısı kadar sadece Antalya ya turist geliyor. 2003 de 7 milyar dolar olan turizm gelirimiz bu yıl 21 milyar dolara çıktı. Gelen turistin bıraktığı bir yıpranma var, yaz başlarında işsizlikte azalma var bu sadece yaz aylarında, işsizlik azalması oluyor. Türkiye gibi merkez konumda olan ve üstelik 40 milyon nüfusu genç olan bir ülkede turizm potansiyelinde yeni kapıları açmak zorundayız.  Yeşilin dünya ya özel tepside sunulma çalışması var, bunun alt yapısı ile ilgili çalışmayı yapmaya çalışıyoruz. Bu proje sadece yaylalar projesi değil, bu bir boyutu, başka boyutlarına bakmak lazım. Denizi, kültür binaları sadece yayla turizmi değil,  kültür varlıklarımızı özendirmeliyiz, tarihi kalıntılar, medreseler i ön plana çıkartmalıyız, bu projede yeni yol yapmaktan kaçınalım. Olanları onaralım, yeşilin ortasından kara çizgi çizmeyelim, ağaç kesmeden, doğayı bozmadan, İkizdere vadisini göremedim, doğayı yok etmeden, birkaç enerji üreteceğiz diye doğayı bozamayız, doğayı bozacaksak turizm diyemeyiz, gördüğüm resimler gördüğüm manzara korkunçtu. Bu doğanın bekaretini, bu doğanın gerçek yüzünü ne kadar korursak bu bölgeye o kadar turist çekeriz, Katı atık işini çözmemiz gerek,  turizm temizlikten başlar, doğayı tahrik etmemekten başlar, Turizmi ortak hale getirmemiz gerekiyor. Alt yapıyı çözerek turizme değer vermiş oluruz. Sadece Araplara yönelik turizm yapamayız. Bölgenin gerçekten modern bir alt yapısı olması lazım. Önce bölge içinde turizmi canlandırmamız gerek, bölge içinde hareketlilik başlatmamız gerek, mümkün oldukça Karadeniz in fuarlarda tanıtımı gerekli, yeterli değil, Dünya çapında fuarlarda tanıtım önemli, Bazı otel zincirleri Karadeniz e ilgi göstermeye başladı. Bize 5 yıldızlı değil ucuz, makul ve temiz oteller gerekli., önümüzde ki en kötü görüntü arsız görüntüler, bu görüntüler büyük bir engel bunlarla mücadele ederek yürümeliyiz, Türkiye nin tek bir emeği ziyan etmeye hakkı yok, toplumsal bilinci yerleştirebilirsek mesafe alırız” dedi.

BÖLGESEL PROJELER ARTMALI

Devlet bakanı Hayatı Yazıcı ise tartışlığımız konu sürekli tartıştığımız konulardı ilk defa somut olarak projeleşmeye başladı. Bölgesel planlar yapmanın zamanı geldi. Projeye herkesin katkısı var, bu proje ayağı yere basıyor. Kalkınmak için tek alternatif, işsizlik sorununa çözüm üretecek,  inşallah 20011 yılında yatırım programında yer alır, yöre halkı projeyi hissetmeli, bu anlamda eğitim gerekli.” Dedi.

Editör: HABER MERKEZİ