Dilek ASLAN

CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ve Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, Rize'ye gelerek partilerinin Rize il başkanlığı yetkilileriyle bölgede yapılmakta olan HES' lerde incelemelerde bulundular. 

2 Gün önce Rize ye gelen CHP li millet vekiller bölge incelemelerini tamamlayarak CHP il binasında düzenledikleri basın toplantısı ile izlenimlerini anlattılar.

2 Gün önce Rize ye gelen CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ve Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, Rize il başkanlığı yetkilileriyle bölgede yapılmakta olan HES' lerde incelemelerde bulundular. CHP il binasında ki toplantıya Rize ziraat odaları başkanı Nevzat Paliç, Tek gıda iş sendikası bölge başkanı Naci Bayraktutan ve partılıler katıldı.
CHP il başkanı Mehmet Aslankaya Rize de kurulan çay konseyinin başına AKP li millet vekil ve yandaşlarının getirildiğini söyleyerek” Bunların amacı belli. Çay konseyini Çaykur un önüne geçirdiler. 8 ay nasıl sendika savaşı verdirdiyseler kardeşi kardeşe kavgaya zorladıysalar yine üreticiyi perişan etmek amacındalar” dedi.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ise 210 bin çay üreticisinin taban fiyatta hakkını alamadığını söyleyerek” Çay konseyi ile üreticinin önünü kapamaya çalıştılar. Biz üreticimizin yanındayız. Onlar için varız. Sendikalarda oynanan oyunların tümü aslında çay üzerinde oynanan oyunların bir parçasıdır. Bu bölgenin tek geçim kaynağı çaydır. Çay ürününü üreticinin elinden aldığın an ona yaşayacak bölge ve yer bulmak zorundasın. Şimdi ise dereler Rizelilerin elinden alınmak isteniyor. Rize üzerinde ki oyunlar devam edecek” dedi.

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Karadeniz üreticisinin Rize’de çaya, Trabzon’ da fındığa mahkumdur.Bu hükümet döneminde üretici yoksullaştı.demek ki programları çiftçiden emekçiden yana işlemedi. Siz tarlanıza gübre attınız. O gübrenin fiyatı yüzde yüz artarken çayın fındığın fiyatı yüzde 10 arttı. Bu gezimizde gördük ki Karadenizli kan ağlıyor. Topladıkları çay artık sosyal devletin korumasın değil tüccarın insafına bırakılmıştır.15 günlük süre içerisinde elleri yüreğinde çaylarını doğru dürüst bir fiyata satmanın umuduyla bekliyorlardı. Çay ürünüyle elde ettikleri gelirle evlerini yapanlar bu gün bir düğün yapar hale gelmiştir. Yarın ancak kına yapar hale gelecekler. Karadeniz insanını buna mahkûm etmemek lazım. Kamu üreticiden yana olması lazım” dedi.

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, bölgedeki gezisi sırasında gördükleri yapılması gereken şeylerin bir plan içinde yapılmadığını ifade ederek, “Biz CHP olarak yenilenebilir enerjilere karşı değiliz. Bir planlama çerçevesinde bunlar yapılır. İhtiyaca göre yapılır. Yenilenebilir enerji yöre halkının yaşam biçimine, ihtiyaçlarını, eko sistemi, ekolojik dengeyi, tabiatı koruyarak ve bu bölgedeki insanın yaşama biçimini değiştirmeyecek şekilde, bu bölgeden maksimum verim alabilecek şekilde yapılmalı” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ