Soylu, 'Biz aday olmayacağımızı açıklarken, tam bu demokratik sıçrayışı başka bir anlayışla ve bizim arkadaşlarımızla çok net bir şekilde yapabilmenin önünü açtık; ama gördük ki bizim açtığımızı ön birilerine fırsat olarak yansımaktadır. Seçimde arkadaşlarımın karşısında çalışmış, başka siyasi partilerin bayraklarını sallamış, seçimde bu mücadele verilirken bıyık altından gülerek 'bir çakılsınlar' diyen insanlara herhalde bir fırsat sağlayacak siyasi zemini de kendi elimizle oluşturamayız' dedi.

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, DP Genel Merkezi'nde İl Örgüt Başkanlarının da katıldığı toplantı ile 16 Mayıs'ta yapılacak DP'nin 5. Olağanüstü Kongresi'nde aday olacağını resmi olarak açıkladı. Açıklamasında sık sık partililerin kendisine aday olması yönünde telkinde bulunduğunu anlatan Soylu, 'Bu süreç içinde 'genel başkan ayrılırsanız hakkımızı helal etmeyiz' diyenler oldu. Eski parlamenterlerimiz aradı, teşkilatlarımız aradı. DP ailelerinin bana vermiş olduğu mektup hayatımın sonuna kadar en onurlu şekilde taşıyacağım bir vesika olarak hep bende olacaktır. Türkiye'nin her tarafında telefonla, e maille 'bu partiyi hak etmeyen insanların ekline bırakırsanız iki elimiz yakanızda olacak' diye binlerce mesaj aldım' dedi.

DP'nin Mehmet Ağar'ın Genel Başkanlığı döneminde aldığı yüzde 5,4'lük oy oranının kendisini bir yükümlülük altına koyduğunu ifade eden Soylu şöyle devam etti: 'Ama tarihsel bir sorumlulukla da karşı karşıyayız. Benim bu tarihsel süreçten kaçmam ve bu tarihsel sorumluluğun altında ezilip bu veballe milletin arasına karışabilmem mümkün değildir. Partinin olağanüstü kongresi partinin en önemli karar alanıdır. Bugün benim kendime, vicdanıma yüklediğim, arkadaşlarımızın, kamuoyunun yüklediği bir görev vardır; Allah'ın izniyle DP'nin 5. Olağanüstü Kongresi'nde 16 Mayıs'ta, aynı siyaset anlayışımızı milletle bütünleştirebilmek ve geleceğe ait yepyeni bir anlayışı bu milletle bir araya getirebilmek, Türkiye'ye yeni bir zihniyeti ve kendi köklerine bağlı, kendi misyonuna ve demokrasi anlayışına bağlı, yepyeni bir siyaset anlayışlını milletle bütünleştirebilmek için kendimi 5. Olağanüstü Büyük Kongre'nin saygıdeğer iradesine emanet ediyorum. Bu yarış demokratik bir yarış olacaktır. Bu demokratik yarış DP'nin yeniden doğumu olacaktır. Bu ülkenin kitabını yeniden yazmak bize nasip olacaktır. Allah yardımcımız olsun, kazamız mübarek olsun.'

-'ÇİLLER, 100 KERE KONGRE OLSA, 100 KERE BENİ DESTEKLER'

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Soylu, 'Hüsamettin Cindoruk'un 'oy vermediği bir partiye genel başkan adayı olması'nı nasıl yorumladığının sorulması üzerine, 'Her şey milletin gözü önünde cereyan etmektedir. Takdiri kamuoyu ve delegasyon verecektir' dedi. Genel Başkan adaylığını açıklayan DP eski Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Bayar'a ilişkin soru üzerine ise Soylu, 'Sayın Bayar bizim dostumuzdur. Bu partide kendisinin de adaylık hakkı vardır, olmalıdır da' şeklinde cevap verdi. Soylu, bu süreçte kendisine DP eski Genel Başkanı Tansu Çiller'in destek olup olmadığının sorulması üzerine de 'Çiller'le dönem dönem görüşüyoruz. Bir önceki kongrede de bana destek olmuştu. Bizim siyasete bakış açımızı kendisi çok iyi biliyor. 100 kere kongre olsa, 100 kere de bizi destekler' diye konuştu.

-'DIŞARDA GÜREŞENLERİ MİNDERE ÇEKTİK'

Soylu, yine bir soru üzerine kendisini buraya getiren sürece ilişkin şunları dedi: 'DP'nin siyaset dışı bir takım kurumlar tarafından ciddi bir anlamla, etkisizleştirilmeye ve kuşatılmaya çalışıldığını görüyorum. Benim ve partimin görevi bu kuşatmayı yarmak ve DP'yi kendi zemini ve kendi iklimiyle beraber oluşturmaktır. Bana verilen görev budur. Bir kuşatma var çok net söylüyorum, 28 Şubat'ta vardı daha sonra vardı, DYP ile ANAP'ın birleşememesinde de vardı, hep bunu yaşadık. Buna bizim çaresiz bakmamız düşünülemez. Bu değerlendirmelerle birlikte, bize olan taleplerle birlikte böyle bir karar verdik.' Soylu, istifa ederken de söz konusu koşulların olduğunun hatırlatılması üzerine ise şöyle konuştu: 'Biz aday olmayacağımızı açıklarken, tam bu demokratik sıçrayışı başka bir anlayışla ve bizim arkadaşlarımızla çok net bir şekilde yapabilmenin önünü açtık ama gördük ki bizim açtığımızı ön birilerine fırsat olarak yansımaktadır. Fırsatçılıkla, bir faydacılıkla karşı karşıya kalınmakta ve DP ile bu kırat misyonunu hiç ama hiç hak etmediği bir anlayışla karşı karşıya bırakılmaktadır. Ben içi acıyan bir adamım. Seçimde arkadaşlarımın karşısında çalışmış, başka siyasi partilerin bayraklarını sallamış, seçimde bu mücadele verilirken bıyık altından gülerek 'bir çakılsınlar' diyen insanlara herhalde bir fırsat sağlayacak siyasi zemini de kendi elimizle oluşturamayız. Yaptığımız şu minder,in dışındaydılar, çok net bir şekilde minderin ortasına getirdik. 'Dışarıda bizle güreşmeyin, gelin gölge güreşi yapmayalım, gelin burada demokrasi yüzleşmesini hep birlikte oluşturalım' dedik.' (Habertürk)
Editör: HABER MERKEZİ