Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, bugün yapılacak olan 11. cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylamasına katılacağını belirterek, ''3 aday arasında tarafsızım. Hangisi seçilirse seçilsin, hayırlı olmasını diliyorum. Benim oyum beyaz olacak'' dedi.

11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, destek turları kapsamında Yılmaz ile TBMM'de bir araya geldi.

Gül, 45 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilerin, ''Mesut Yılmaz'dan destek alıp almadığına'' ilişkin sorusu üzerine, ''Mesut Bey tabi eski başbakan, Türkiye'nin önemli siyasetçilerinden biri. Kendisiyle çok faydalı, çok iyi görüşme gerçekleştirdim. Zaten katılıyor olması en büyük destek değil mi? Hiç kimseye oyunu sormuyorum ben. Katılıyor olması, ilk günden bu yana katılacağını ilan etmesi, demokrasiye Türkiye'ye ve adaylara en büyük destek budur. Gizli oydur, nasıl takdir ederlerse öyle kullanacaklardır. Hepsine saygımız vardır. O nedenle sormadım. O kendi bileceği bir şeydir'' diye konuştu.

-''TOPLUMSAL AYRIŞMANIN GİDERİLMESİ...''-

Bağımsız Rize Milletvekili Yılmaz da yaptığı açıklamada, Abdullah Gül'ün nezaket gösterip görüşlerini almak üzere kendisini ziyarette bulunduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

''Kendisine söylediğim husus şu; seçim sonuçları karşısında AKP'nin kendisini aday göstermesi, kendisinin de aday olması, siyaseten de hukuken de haklarıdır. Ama Türkiye şu anda maalesef, tehlikeli bir toplumsal ayrışmaya doğru gidiyor. Bunun giderilmesi konusunda önümüzdeki dönemde, hem cumhurbaşkanına hem hükümete çok önemli görevler düşüyor. Türkiye, netice itibariyle birliğini koruyacak mekanizmalara sahiptir, ama önemli olan bunun demokrasi içinde sağlanmasıdır. Ben şahsen Sayın Gül'ün adaylığına ön yargısız yaklaşıyorum. Daha önce de söyledim. Oylamaya katılacağım, çekimser yani boş oy kullanacağım. Bundan sonraki tutumum, istediğim yönde, Türkiye için gerekli gördüğüm yönde olursa kendisine destek veririm. Aksi yönde olursa da parlamenter olarak eleştiri görevimi yerine getiririm.''

''Toplumsal tehlike ve ayrım uyarısına Gül'ün ne tepki verdiğinin'' sorulması üzerine Yılmaz, ''Evet. Bunun bilincinde olduğunu bana ifade etti'' dedi.

-''GÜL, MESAJLARINDA SAMİMİ OLDUĞUNU İFADE ETTİ''-

Mesut Yılmaz, ''Bunu aşmak için bir vizyonu, öngörüsü var mı?'' sorusu üzerine çok detaya girmediklerini kaydederek, ''Genel olarak daha önce kamuoyuna da açıkladığı mesajların samimi olduğunu, cumhurbaşkanı olarak icraatının da bu yönde olacağını ifade etti'' diye konuştu.

''Sizin önümüzdeki sürecin demokrasi dışına çıkması konusundaki kaygılarınızı öğrenebilir miyiz? Farklı kaygılarınız mı var?'' sorusu üzerine Yılmaz, Türkiye'nin önümüzdeki dönem karşılaşacağı ağır sorunların demokrasi içinde çözülmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti.

''MHP ve DSP'nin adaylarına destek olup olmayacağı'' konusundaki soruya ise Yılmaz, şu karşılığı verdi:

''Meclis aritmetiği belli. Sayın Çakmakoğlu benim sevdiğim, geçmişte birlikte çalıştığımız değerli bir arkadaşımızdır. Onun da adaylığını memnuniyetle karşılıyorum. Bu meclis aritmetiğinde seçilmesi çok zor. Tayfun İçli de beraber görev yaptığımız çok değerli bir arkadaşımızdır. Aynı koalisyon hükümetinde çalıştık. Dediğim gibi 3 aday arasında tarafsızım. Hangisi seçilirse seçilsin, hayırlı olmasını diliyorum. Benim oyum beyaz olacak.''

-''ANAYASAL İLKELERE BAĞLI BİR CUMHURBAŞKANI...''-

Mesut Yılmaz, ''Gül'e darbe uyarısı yapıp yapmadığının'' sorulması üzerine, ''İşte onu önümüzdeki dönem hep birlikte göreceğiz. Kendisi bunun farkında olduğunu söylüyor. Bunu giderecek, kuşkuları giderecek, toplumda bütünleşmeyi sağlayacak, herkesi kucaklayan bir cumhurbaşkanı olacağını ifade ediyor. Anayasadaki temel ilkelerle ters düşerek bunu yapması zaten mümkün değil. Yaparsa o zaman, bu devlet sorunu haline gelir. Bunun nereye varacağını da şu an kestirmek mümkün olmaz. Ama dediğim gibi eğer kendisi bu duyarlılıkları dikkate alan anayasal ilkelere bağlı bir cumhurbaşkanı olarak hareket ederse, ayrışmanın giderilmesinde şans da olabilir'' diye konuştu.

''Kriz çıkabilir mi?'' sorusu üzerine de Bağımsız Rize Milletvekili Yılmaz, ''Müsaade ederseniz onu kendime saklayayım. Ben de şu anda kamuoyu gibi yakından izleyeceğim kendisini. Umarım ki bundan sonraki tutumu açıklamalarına uygun olur'' dedi.

-''EŞİNİN TÜRBANIYLA İLGİLENMEDİM''-

Yılmaz, Gül'ün ilk turda seçilme ihtimalini mümkün görmediğini ifade ederek, ''Sayın Salih Kapusuz öyle bir ihtimalin olduğunu söyledi ama bana muhtemel gözükmüyor. Zannederim 28 Ağustos'ta mümkün olacak. Zaten hazırlıkları da ona göre yapıyorlar. 28 Ağustos'ta Mecliste yemin ve Anıtkabir ziyareti. Ertesi gün de devir teslim töreni yapılacakmış'' diye konuştu.

 ''Abdullah Gül'ün eşinin türbanıyla'' ilgili bir soru üzerine Mesut Yılmaz, özel konulara girmediklerini belirterek, ''Kamuoyunun aksine eşinin türban konusuyla hiçbir zaman ilgilenmedim'' dedi.

-''MERKEZ SAĞDA BİRLEŞME...''- ''Abdullah Gül'ün CHP'nin tutumuyla ilgili bir şey söyleyip söylemediğine'' ilişkin soruya da Yılmaz, ''CHP ile uzlaşmanın ne kadar zor olduğunu ben kendi geçmişimden bildiğim için o konuda kendisini anlayışla karşıladığımı söyledim'' karşılığını verdi.

Bağımsız Rize Milletvekili Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bugünkü Meclis tablosu Türkiye'de çok garip bir tablo. 341 iktidar milletvekiline karşılık, en büyük muhalefet partisinin 98 milletvekili var. Türkiye'nin evvela bu dengesizliği gidermesi lazım. Demokrasi içinde bu şeyleri aşmak derken, bu dengesizliği de kastediyorum. Türkiye tekrar sandık başına gittiği zaman, eğer bu hükümetten memnun değilse, oy verebileceği bir alternatifin de milletin önüne konması lazım. Alternatif güçlü bir merkez sağ partisidir. AKP önümüzdeki dönemdeki icraatıyla böyle bir oluşumun önünü kesebilir veya açabilir. Ama her halükarda Türkiye'nin önümüzdeki seçime iktidar alternatifi ile gitmesi lazım. Yani baraj hesapları yapan partilerle değil, iktidar alternatifi olan partilerle bir anamuhalefet ile gitmesi lazım ki demokratik sistem sağlıklı işleyebilsin.''

-''GÖZALTINDA OLACAKLAR...''-

Yılmaz, ''Eski başbakanlardan Tansu Çiller'in DP'nin başına geçeceği'' yönündeki yorumları ise ''Hiç bilmiyorum. Dün akşam yurtdışından geldim'' diye değerlendirdi.

''Sizin merkez sağı toplama girişiminiz olacak mı?'' sorusuna ise Yılmaz, ''Benim veya başkasının kimin olursa olsun, netice verebilmesi için evvela AKP'nin önümüzdeki dönemdeki icraatını görmek lazım, ona belli bir süre tanımak lazım. Biz tanımasak bile zaten millet o süreyi tanımıştır. O süre zarfında eğer AKP şansını iyi kullanırsa, bu oluşumun önünü kapatmış olur. Bu şansını iyi kullanamazsa o zaman bunun önünü alabildiğine açmış olur'' cevabını verdi.

Mesut Yılmaz, ''Bizim sorumluluğumuz o noktadan sonra başlar. Şu aşamada bence erken. Sayın cumhurbaşkanının da AKP'nin de ikinci dönem iktidarı olarak Türk toplumunun gözaltında olacağını düşünüyorum''   

zaman.com.tr

 

Editör: HABER MERKEZİ