DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazlı soru önergesinde, Türkiye'ye kaçak çay girip girmediğini gündeme getirirken, 'Yurda kaçak giren çayların bir süre sonra ihaleyle satılarak resmileştirildiği' iddialarının açıklığa kavuşturulmasını istedi.

BAŞBAKANA SORDU
Yağız, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan'ın Türkiye'ye kaçak yollarla sokulan çayların bir süre sonra ihale ile satılarak 'resmileştirildiği' iddialarını gündeme getirdiğini hatırlattı. Mehmet Erdoğan'ın bu çayların yurda kaçak sokanlar tarafından satın alındığı iddialarına değindiğini kaydeden Yağız, Türkiye'ye 2008 yılında 15 bin ton kuru çay girişi olduğunu, ancak aynı yıl Türkiye'ye çay girişinin yapılabildiği tek gümrük olan Çay İhtisas Gümrüğü'ne 4 bin 305 kilo kuru çay girişinin kaydedildiğini anlattı.

Yağız, 10 bin 700 kilo kuru çayın buhar olduğu, Sri Lanka verilerine göre bu çayın Türkiye'de bulunduğu, iddialarını gündeme getirdi.

ŞU SORULARI YÖNELTTİ
'Rize Ticaret Borsası Başkanı Sayın Mehmet Erdoğan'ın, 'yurda kaçak giren çayların bir süre sonra ihaleyle satılarak resmileştirildiği' iddiası doğru mudur?
 
Kaçak çayları ihale yoluyla alanların, 'bu çayı yurda kaçak yollarla getiren kişiler olduğu' ve 'bunların, ihaleye katılmak isteyen başka kişileri tehdit ettiği' iddiasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Bu kişilerle ilgili bir araştırma yapılacak mıdır? Bu kişilerin tespit edilmesi durumunda haklarında nasıl bir işlem yapılacaktır?'
 
Yağız, önergesinde Türkiye'ye giren çay miktarları konusunda bilgi de istedi.
 
 
Editör: HABER MERKEZİ