Şiddetin kadını, şiddetin erkeği, şiddettin çocuğu, canlısı, cansızı olmaz. İster fiziksel, ister psikolojik olsun şiddetin hiçbir türlüsü kabul edilebilir bir durum değildir. Şiddet bazı duygudurumların aşırılaşmış halidir. Aşırı olan her şey ise zararlıdır. İnsan beynini kendi haline bıraktığınız zaman, zararlı olana değil faydalı olana yönelir. Zararlı olandan uzaklaşıp faydalı olanı tercih etmek ise bilinçli bir insan işidir. Herkesin insan suretinde göründüğüne aldanmayın. İnsan aklı ile vicdanını kaybetmemiş bir varlıktır. Bu durumda şiddettin olduğu yerde akıl sahibi veya düşünebilen bir insan yoktur. Bu iki mekanizmaya sahip olmayan varlıklar her türlü aşırı duygu durumunu sergileyebilirler. Şiddet uygularlar, tecavüz ederler, insan öldürürler, hayvan öldürürler aklın almayacağı birçok durumu ortaya koyarlar.

Tekrar ediyorum şiddettin kadını, şiddettin erkeği yoktur. Son zamanlarda kadınlara özel bir durummuş gibi sergilense de medyaya yansımayan, haberdar olmadığımız nice şiddet içerikli olaylar yaşanıyor. Biz şiddetti sadece kadınlara aitmiş gibi gösterip çerçeveyi daraltırsak başka bir tarafta şiddet görmeye devam eden nice insanlar olacaktır. Bu yüzden şiddettin direkt kendisini ele alıp, çerçeveyi daha geniş bir hale getirdikten sonra bu insanlık problemi için çözümler aramalıyız. 

Şiddet herhangi bir dine, herhangi bir inanışa da mensup değildir. Şiddet insan suretine yaşayan her toplulukta mevcuttur. Ayrıca şiddet ilk seferde, anında ortaya koyulan bir duygu değildir. Öncesinde mutlaka sevgi vardır, beğenme vardır, özlem vardır. Ardından bu duyguları kıskançlık takip eder, umursamazlık takip eder. Birbirine bağımlı hale gelmiş ilişkilerin kopuş noktasında şiddet ortaya çıkar. 

Şiddetti ancak duyguların kontrolü ile dindirebiliriz. Bağımlılıkları bağ kurmaya çevirebilirsek şiddeti ortadan kaldırabiliriz. Bağ kurmak ise yine akıl ve vicdan mekanizmalarını kullanarak yapılan bir eylemdir. İnsan işidir.

Bu bilinç seviyesinde ki bir toplumun yarınları daha fazla şiddet içerikli olaylara gebedir. Aşırı duygu durumlarının yaşandığı olaylarla karşılaştığınızda cinsiyet aramayın, canlı mı cansız mı diye sormayın. Şunu sorgulayın; 
Bunu yapan akıl ve vicdan sahibi mi? 
Bunu yapan bir İnsan mı?