Yoğun bakımda yer alan hastaların yüzde 90’ının aşısız veya aşısı eksik hastalardan oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Sema Kultufan Turan “Nadiren de olsa gençler de gelebiliyor. Genç yaş grubunda Omicron varyantı ile ciddi bir hastalık olmayacağı inancı yaygın. Fakat hastalığın kimde ağır seyredeceğini öngörmek zor. Aşılama ile çok ciddi başarı kaydediliyor” dedi.

Artan vaka sayılarının yoğun bakımlara da olumsuz yansıdığını söyleyen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, aşılamanın öneminin yoğun bakımlarda direkt hissedildiğini kaydetti. Turan, şu an yoğun bakımlarda yer alan hastaların çok büyük bir oranının aşısını olmamış kişilerden oluştuğuna dikkat çekerek, şunları aktardı:

“Genellikle aşısız bireyler ve aşısı tamamlanmamış kişiler, yüzde 90’lara yakın oranda yoğun bakıma gelen kişilerin görüntüsünü oluşturuyor. Bu yüzden aşı bizi ciddi hastalıktan koruyor. Bu çok önemli fakat maske gibi, mesafe gibi kurallar da aslında bulaştan bizi koruyor. O nedenle bu dönemde iki temel noktaya vurgu yapmak lazım. Birisi aşılama, bu çok önemli. İkincisi de tabii ki bireysel önlemler. Yani maske, mesafe ve hijyen.”

Yoğun bakıma genç bireylerin de geldiğini belirten Turan, “Nadiren de olsa gençler de gelebiliyor. Genç yaş grubunda aslında bir miktar Omicron varyantı ile ciddi hastalık olmayacağı inancı yaygın. Fakat hastalığın kimde ağır seyredeceğini öngörmek şu aşamada zor. O yüzden dünya literatüründe de görünüyor ki aşılama ile çok ciddi başarı sağlanıyor. Bu aşılamada yapılan en önemli şey de hatırlatma dozları" dedi.

Editör: HABER MERKEZİ