Türkiye’de ilk kez 2004 yılında Çaykur tarafından Türk çay yaprağının özelliklerine göre tasarlanan özel makineler ve üretim sistemi ile deneme üretimini yapılıp, bir yıl sonra satışa çıkan yeşil çaya olan ilgi her geçen gün artıyor.

Çaykur tarafından 20 ton işleme kapasitesi ile 2005 yılında bu güne kadar üretilen 500 ton yeşil çay piyasada alıcı buldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, yeşil çaya olan ilginin her geçen gün arttığını belirterek talebe göre üretim miktarının da arttırıldığını kaydetti. Yüce, yeşil çay süzme poşet, yeşil çay süzme poşet naneli, limonlu, elmalı, melisalı, yaprak yeşil çay, yaprak yeşil çay naneli, burcum yeşil çay ve zümrüt yeşil çay olmak üzere dokuz farklı ürünle piyasada olduklarını söyledi.

DÜNYANIN EN KALİTEYİ YEŞİL ÇAYI

Çaykur bünyesindeki Türk mühendisler tarafından geliştirilen sistemle üretimi gerçekleştirilen Türk Yeşil Çayı, yapılan bilimsel araştırmalarda dünyada üretilen diğer yeşil çaylar arasında en kalitelisi olarak kabul ediliyor. Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, yaptığı açıklamada “Toplanan taze yapraklar özelliklerini yitirmemeleri için bu iş için uygun selelerde fabrikamıza ulaştırılıyor. Burada ilk önce, bizim mühendislerimiz tarafından Türk Çay Yaprağı’na uygun makinelerde 110 derecede sıcak buhara tabi tutularak polifenoloksidaz enzimi başta olmak üzere tüm oksidasyon enzimlerinin inaktive edilmesi sağlanmaktadır. Ardından şoklanmış yapraklar soğutularak yüzeyindeki su kısmen buharlaştırılır. Daha sonra bu yapraklar 60-70 derece sıcaklıkta kurutulur. İçerdiği su oranı düşürülmüş yapraklar kıvırma işleminden geçer. Yabancı ülkelerde üretilen 6 farklı yeşil çay çeşidi ile Çaykur Yeşil Çaylarının kuru çay randımanı, farklı fiziksel özellikleri, rutubet, su ekstraktı, toplam kül, suda çözünen kül, asitte çözünmeyen kül, suda çözünen külde alkalilik, selüloz, polifenol, kafein, Cu, Fe, Zn, Mn, Mg içerikleri ve duyusal analiz değerleri belirlenmiştir. Çaykur yeşil çaylarının analiz sonuçları, Japonya, Çin, Hindistan, İngiltere, U.S.A gibi ülkelerde yapılmış olan dünyadaki tanınmış yeşil çayların analiz sonuçları ile benzer bulunmuştur. Ayrıca Çaykur yeşil çaylarının kalite karakterlerinin, yabancı ülkelerde üretilen ve Türkiye' de satılan yeşil çaylarınkinden daha iyi olduğu belirlenmiştir. Tüm bu analizler Çaykur yeşil çayının en kaliteli yeşil çay olduğunu göstermiştir” dedi.

YEŞİL ÇAY BUDRASI

Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, Çaykur ve TÜBİTAK tarafından bir süredir üzerinde çalışılan, “Yeşil Çay Pudrası” projesinin bitme aşamasına geldiğini ifade ederek “Bu proje ile Türk yeşil çayının yurt içinde ve dışında tanınmasına, ihracat potansiyelinin arttırılmasına yardımcı olabilecek bilimsel veriler elde ettik. Proje ile dünya piyasasındaki ihtiyaçlar ve tüketim alışkanlıkları dikkate alınarak yeşil çay bazlı katma değeri yüksek alternatif ürünlerin geliştirilmesini sağlanacaktır. Bu bağlamda projede tablet yeşil çay, yeşil çay içeceği ve yeşil çay pudrası geliştirildi. Bu çalışmanın ürünlerini tüketici ile paylaşmak için sabırsızlanıyoruz” diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ