Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, tüberküloz hastalığının dünyada bulaşıcı hastalıklar içinde en fazla ölüme neden olan ikinci hastalık olduğunu söyledi.

Tepe, valilik toplantı salonunda Verem Haftası etkinlikleri nedeniyle düzenlenen programda, verem hastalığının dünyanın ve Türkiye'nin en önemli halk sağlığı hastalıklardan birisi olduğunu belirtti. Tüberkülozun yavaş ve gizli seyreden bir hastalık olduğunu vurgulayan Tepe, ''Verem akciğerleri hedef alan bir hastalıktır. Ancak daha sonra tüm vücuda yayılır ve ciddi organ hasarlarına, tedavi edilmezse de ölümlere neden olur. Bu nedenle son derece ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.'' dedi.

Dünyada AIDS'den sonra bulaşıcı hastalıklar içinde ölüme sebebiyet veren hastalıklar arasında 2. sırada yer alan tüberkülozun tedavisinin mümkün olduğunu belirten Tepe, şunlarısöyledi: ''Ancak insanlarımız tüberküloz hastalığının kesin tedavi sonucu olmasına rağmen uyuşuk davranıyorlar. Bu da tedavi sürecinin yavaş işlemesine zemin hazırlıyor. Tüberküloz hastalığı AIDS gibi kesin sonucu olmayan hastalıklar arasında yer almıyor. Tüberküloz hastalığına yakalanan bir hasta tedavi sürecini aksatmadığı sürece yüzde 100 olumlu sonuç alabilir.'

Hastalıkta 0-14 yaş grubunun en önemli risk grubu olduğunu anlatan tepe, şunları söyledi: ''Tüberküloz, bulaşıcı hastalıklar içinde en fazla ölüme neden olan ikinci hastalıktır. Hastalığın tedavisi olmasına rağmen kişisel eksiklikler nedeniyle yüksek oranda ölüme neden olmaktadır. Tedavi süreci 6 ay ile 2 yıl arasında değişmektedir. Tedavinin doğru ve etkin yapılması durumunda ölümler yüzde 100'e yakın engellenebilmektedir. Hasta olanların kendi sağlıkları ve toplum sağlığı için tedavilerine önem vermeleri gerekir.''

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Erol Işık ise dünyada 10 milyon, Türkiye'de 20 bin, Rize'de ise 50'ye yakın tüberküloz hastası bulunduğunu söyledi. Vali Yardımcısı Hakan Burak Uz'un da katıldığı programda daha sonra resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

 

Editör: HABER MERKEZİ