1. İspanyol Gribi 1918 – 1920 yılları arasında dünya çapında salgın olan bu gribin yaklaşık 50 milyon kişiyi öldürdüğüne inanılıyor. İspanyol Gribinin bir özelliği, zayıf, yaşlı ve çocuklardan çok, sağlıklı genç erişkinleri etkilemiş olmasıdır. Birinci Dünya Savaşı'nın son aylarında tüm dünyayı etkisi altına almış, hatta kimi tarihçilere göre dört yıl süren savaşın sona ermesinde önemli bir etken olmuştur.

İspanyol nezlesi ilk kez 11 Mart 1918'de ABD'nin Kansas eyaletinde tespit edildi 1918 Eylül-Kasım aylarında zirve noktasına ulaşmış ve Türkiye dahil tüm dünya ülkelerini etkilemiştir. Hindistan'da 17 milyon kişi, yani ülke nüfusunun %5'i bu hastalıktan ölmüştür. ABD'de nüfusun yaklaşık %28'i hastalığa yakalanmış ve 500,000 ila 675,000 kişi hayatını kaybetmiştir. Britanya'da 250,000, Fransa'da 400,000 kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Fiji Adalarında nüfusun %14'ü iki haftalık bir süre içinde İspanyol Nezlesi'nden ölmüştür.

Salgın İspanya'da başlamadı. İspanyol nezlesi olarak adlandırılmasının sebebi İspanya'nın, Birinci Dünya Savaşı'nda yer almamış olması ve askerî sansür nedeniyle diğer Avrupa devletlerinde salgından söz edilmezken İspanyol basınının salgın konusunu ilk kez gündeme getirmiş olmasıdır. İspanyol Nezlesi vakalarına 1922-1923 yıllarından sonra rastlanmamıştır.

Hastalığın bu kadar yayılmasının sebebi olarak ise savaş nedeniyle askerlerin büyük topluluklar halinde yer değiştirmesi olarak gösterilmiştir.

2 . Asya Gribi Çin’de ortaya çıkan salgın 1957-1958 yılları arasında etkisini gösterdi ve haziran 1957’de Amerika’ya da sıçradı. İspanyol gribinden kırk yıl sonra olması nedeniyle bilim adamları teknolojinin de yardımıyla hastalığın nedenini buldular: insan gribine yakalanan ördekler yeni bir tür hastalık yaratmıştı.

Bir iğne geliştirilene kadar iki milyon kişi çoktan ölmüştü. En çok etkilenen yaş grubu ise okul çağındaki çocuklardı. Hasta olan birisi diğer sınıf arkadaşına hastalığı bulaştırıyor, o da ailesine, onlar da çalışma arkadaşlarına derken salgın büyük bir hal almıştı. Ancak en çok ölen insanlar ise yaşlılardı.

3. Hong Kong Gribi 1968’de Hong Kong’da ortaya çıkan virüs Avrupa’nın bir kısmına, Asya’ya ve aynı asene Kuzey Amerika’ya da sıçradı. Bu grip Asya Gribi’ne benziyordu. Yaklaşık bir milyon kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

4. Domuz Gribi Domuz gribi yeni bir şey değil. 1976 Şubat ayında New Jersey Ford Dix’deki bir asker 24 saat içinde hasta oldu ve öldü. Asker, o sene domuz gribinden ölen tek kişitdi. Diğer askerler de aynı virüse yakalandı ancak hiçbirisi ölmedi.

Yine de devlet hızlı hareket etti ve yeni bir İspanyol gribi vakası yaşamamak için bir aşı geliştirdi. Herkesin iğne olmasını istiyorlardı. Bunun için bir duyuru yaptılar. Ancak aşı istenildiği gibi etki göstermedi. Vurulanlar ölmeye başladı ve halk devletin krizlerle başa çıkma yeteneğini sorgulamaya başladı. Virüs Fort Dix’den asla dışarı sıçramadı.

5. Kuş Gribi Kuşlarla ait bir çok grip türevi olsa da bunlardan sadece bir tanesi panik yarattı. Kuşlarla doğrudan etkileşim içerisinde olanlara geçtiği bilinirken insandan insana geçmesi oldukça nadirdi.

İlk olarak 1997 yılında Hong Kong’da ortaya çıktı ve 2003 senesinde yayılmaya başladı. Asya, Afrika, Orta Doğu ve Avrupa’da hastalık görülmeye başlandı. Dünya Sağlık Organizasyonuna göre 2003 senesinden beri hastalığa yakalanan 421 kişiden sadece 257’si öldü.

 

Editör: HABER MERKEZİ