Yetişkinler sıcak havalarda kendi önlemlerini alarak bu olumsuzlukları en asgari düzeye indirmeye çalışsalar da çocuklar için bu o kadar da mümkün görünmüyor. Kaldı ki çocukların sıcaklardan yetişkinlere oranla daha fazla etkilendikleri düşünülürse anne babalara büyük görevler düşüyor. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Türkiye Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümü doktorlarından Uzm. Dr. Şükrü Çido, neler yapılabileceği konusunda da tavsiyelerde bulundu.

Öncelikle sıvı tüketimine dikkat çeken Çido, çocukların vücutlarından sıvı kaybının daha hızlı gerçekleştiğini söyledi. Bu sebeple sıvı alımlarının arttırılması gerektiğini belirten Çido, “Gün içinde çocuğunuz oyuna dalarak ya da başka sebeplerden dolayı yeterli sıvı almayabilir. Siz bunu takip ederek yapacağınız sıvı takviyeleri ile çocuğunuzun yetersiz sıvı tüketiminin önüne geçmelisiniz” dedi.

Hava sıcaklığı ile birlikte güneşin etkilerinin de tehlikeli boyutlara çıktığına vurgu yapan Çido, gün içinde çocuklara rahat, geniş ve açık renkli giysiler giydirilmesini tavsiye etti. “Dışarı çıkmak zorunda kaldığınızda çocuğunuzun başına mutlaka bandana tarzı bir başlık giydirin.” diyen Çido, bu sayede çocuğun başının güneş ışınlarının direk etkisinden korunacağını belirtti.

“Bununla beraber uzun süre dışarıda kalacaksanız (örn. Denize gidecekseniz) çocuğunuzun cildine uygun güneş kremlerini uygulamalısınız.” diyen Çido, çocukların ciltleri hassas olduğu için güneş yanıklarının oluşabileceğini belirterek 30 koruyucu faktör ve üzeri kremlerin tercih edilebileceğini söyledi.

OYUN SAATLERİNİ AYARLAYIN
Okullarında tatil olması nedeniyle oyun oynayan çocukların güneşe daha fazla maruz kalabileceklerine dikkat çeken Çido, bu sebeple çocukların açık alandaki oyun saatlerinin öğlen saat 11.00’dan önce ve öğleden sonra 15.00’dan sonra olmak üzere düzenlenmesinin faydalı olabileceğini ifade etti.
Ani ısı değişimlerinin enfeksiyon riskini arttırdığını belirten Çido, “Evinizde klima ve fan gibi serinletici araçlar çok uzun süre çalışıyorsa derecelerinin çok iyi ayarlanmış olmasına özen gösterin. Çok düşük derecelere ayarlanmış klimalar faydadan çok çocuğunuzun hasta olmasına sebep olacaktır” ifadelerini kullandı.

Terlemenin pişik ve çeşitli kızarıklıklara yol açabileceğini ifade eden Çido, bunun için çocuklara bol bol duş aldırılabileceğini söyledi. Bu tip bunaltıcı havalarda yüzme aktivitesinin de çocuk için faydalı olabileceğini belirten Çido, “Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatler dışında yüzme aktivitesi çocuğunuzun sıcak havalarda bunalmasını engelleyecektir. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan bir tanesi yüzülen yerin temiz olup olmamasıdır. Çocuğunuzun girdiği havuzun temiz olmasına özen gösterin, temizliğinden emin olmadığınız havuzlarda çocuğunuzun yüzmesine müsaade etmeyin” dedi.
 

Editör: HABER MERKEZİ