Bayram Ali Kavalcı

Gülbahar Hatun derneğinde bayanlara seslenen Dr. Ali Önen,” Sigara ile hem kendinizi, hem de geleceğiniz yok etmeyin” diye seslendi. Toplantıya Rize Yeşilay cemiyeti temsilcisi B.Ali Kavalcı’da katıldı.

Eğitim, kültür, sağlık, sosyal ve yardım çalışmaları ile dikkat çeken, Gülbahar Hatun Derneği bu seferde sigara ve sağlığa el attı. Gülbahar Hatun Derneği toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına yüzlerce bayan katıldı.

Kısa adı SUMDER olan, Sigara ve uyuşturucu ile mücadele Derneği Başkanı Dr. Ali Önen ve Yardımcısı Dr. Recep Avcı tarafından slâyt gösteri eşliğinde, Sigara ve sağlık konulu toplantı, bayanlar tarafından pür dikkat dinlendi. Eşleri ve kendileri sigara içen bayanlar, toplantı boyunca konuşmacıları sigarayı bırakma veya eşine bıraktırma konusunda neler yapabilecekleri noktasında yardım isteyerek, sigara bağımlılığı konusunda çok ilginç sorular yönelttiler.

Sumder Derneği Başkanı Dr. Ali Önen,” Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir araştırma sonucunda, sigaranın bayanlarda daha zararlı ve tahribatının erkelerden fazla olduğu tespit edilmiştir. O nedenle bayanlar sigaradan ve sigaralı ortamdan uzak durmaları için, mutlaka yararlı uğraşları olmalı, sağlıklarını korumak için her gün düzenli spor veya evde egzersiz yapmalıdırlar. Yeterli ve dengeli beslenmelisiniz. İlada pahalı besinleri kullanmak gerekmiyor. Sigara ve alkolden kesin uzak durmalısınız. İnansın sağlıklı yaşam hakkı en kutsal haklardan birisidir. Fakat uyuşturucular ve sigara ile savaşmakta, insanın yaşam hakkı için bir borçtur. O nedenle hiçbir yerde, fakat asal evde sigara içmeyeniz. Çünkü çocuklarımız, gördüklerini yapar, büyüklerini taklit ederler. Bugün kanser hastalıkları çok yaygınlaşmıştır. En fazla öldüren kanser akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Akciğer kanserlerinin yüzde doksanı sigaraya bağlıdır. Şu bilgiyi önemle bilmenizde yarar vardır. 35 yaşında günde 25 adet veya daha fazla sigara içen bir kişinin; 70 yaşından önce, %13 oranında akciğer kanseri, %10 oranında kalp damar hastalığı, %28 oranında sigaranın neden olduğu bir hastalık nedeniyle ölüm riski taşımaktadır.”diye konuştu.

Gülbahar Hatun Derneği Başkanı Emine Yanbay; Toplumumuzu bilgilendirecek ve ilgilendirecek her tülü hayırlı, eğitici ve öğretici hizmetlerimize hiç ara vermeden devam edeceğiz.”dedi.

Editör: HABER MERKEZİ