Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, henüz aile hekimi ile tanışmayan vatandaşların bir an önce aile hekimi ile diyalog kurmalarının faydalı olacağını söyledi.

Tepe, yaptığı açıklamada, bazı illerle birlikte Rize'de de 5 Ocak'ta pilot olarak aile hekimliğinin uygulanmaya başladığını belirtti.

Uygulamanın faydalı olabilmesi için her türlü gayreti gösterdiklerini ifade eden Tepe, ''6 aylık geçiş döneminde vatandaşların aile hekimliğini tanımaları öngörülmüştür. Bu süreçte vatandaşlarımızın mağdur olmaması ve zorluk yaşamamaları için sadece kayıtlı oldukları aile hekimine değil, istedikleri hekim ve kurumdan hizmet alabilmelerine olanak tanınmıştır'' dedi.

Geçiş sürecinin 5 Temmuz'da tamamlanacağını, bu tarihten sonra herkesin birinci basamak sağlık hizmetini sadece kayıtlı olduğu aile hekiminden alabileceğini vurgulayan Tepe, şunları söyledi. ''Bu nedenle henüz aile hekimi ile tanışmayan vatandaşlarımızın bir an önce aile hekimi ile diyalog kurmaları faydalı olacaktır. Uygulama başlayalı hemen, hemen 5 ay olmasına rağmen hala aile hekimi ile tanışmayan birçok vatandaşımız bulunuyor. Özellikle bu kişilerin bir an önce aile hekimleri ile tanışmaları, 5 Temmuz'dan sonra sorun yaşamalarını önleyecektir.'' Dedi.

Tepe, aile hekimini bilmeyenlerin en yakın aile sağlığı merkezine müracaat etmelerinin yeterli olduğunu dile getirerek, ''Aile hekiminden memnun olmayan veya yeterince hizmet alamadığını düşünenler, 5 Temmuz'dan sonra aile hekimini değiştirebilirler. Ancak aile hekimini değiştirenler, 6 ay süre ile tekrar değişiklik yapamaz'' diye konuştu.

Tüm vatandaşların, özellikle de hamile bayan bulunan ev sakinlerinin hemen aile hekimi ile temas kurmalarının önemli olduğunu kaydeden Tepe, ''Hamile bayanlar ve bebekleri aile hekimliği uygulaması ile daha hassas şekilde kontrol altında tutulabilecektir. Çocukların aşılarının ve diğer sağlık sorunlarını takibi de daha kolay yapılabilecek'' dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ