Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada,1 Mart itibariyle Bakanlık tarafından uygulamaya konulan 100 bin nüfusa düşen vaka sayısı sıralamasında Rize’nin kırmızı kategoride yer almasına rağmen ay boyunca kentte vaka sayılarında çok belirgin bir artış izlenmediği, hastanelerde yoğunluk yaşanmadığı ve sürecin stabil bir şekilde kontrollerinde olduğu bildirildi..

Kentte özellikle son üç gündür hem vaka hem de mutasyon oranlarında çok hızlı bir artış süreci yaşandığı ve bu durumun önümüzdeki günlere dair ciddi kaygı ve endişe duyulmasına neden olduğu ifade edilen açıklamada, halk arasında mutasyonlu vakalarda hastalığın daha hafif seyrettiği yönündeki anlayışın yanlış olduğu belirtilerek, “Mutasyon vakalarında hızlı artış ne yazık ki beraberinde hızlı bulaşmayı da getirmiştir. Önceden ailenin bir veya iki ferdinde görünen virüsün diğer aile bireylerinde görünmeme durumuna sıkça rastlanırken şimdi mutasyonlu virüs ailenin tüm bireylerini enfekte edebilmektedir. Çünkü çok daha hızlı ve kolay bulaşabilmektedir. Ayrıca mutasyonlu vakalarda hastalığın daha hafif seyrettiğine dair halkımız arasında var olan anlayış kesinlikle doğru değildir. Çünkü eğer öyle olsaydı hastanelerimizde yatarak tedavi gören onca mutasyonlu vaka ve can kayıplarımız olmazdı.” denildi.

Özellikle nisan ve hatta mayıs ayının yaklaşan çay sezonu ve beraberinde Rize’ye gerçekleşecek yoğun insan göçü nedeniyle de pandemi açısından çok zor geçeceğinin aşikâr olduğu kaydedilen açıklamada, virüsün çok hızlı bulaştığına dikkat çekilerek bazı uyarılarda bulunularak, “Virüs artık en yakınımızdakilerden bize bulaşmaktadır. Virüs artık çoğu kez bize bulaştıran kişide hiç bir belirti vermediğinden aklımıza bile gelmeden bize bulaşmaktadır. Bir yılı aşkın devam eden sürecin ilimiz için belki de en zor dönemine giriyoruz. Çünkü zaten yüksek olan mevcut riske mutasyon faktörü de eklendi. Gerek kıymetli halkımız sizler, gerekse de biz sağlık çalışanları ve bu süreçte size hizmet veren tüm kamu çalışanlarımız, kuryesinden belediye işçisine, tüm emekçilerimiz biliyoruz ki hepimiz yorulmuş, sıkılmış hatta umutsuzluğa kapılmış olabiliriz. Ama her şeyi unutup sanki pandemi yeni başlamış gibi çalışkan, dikkatli, titiz ve maksimum tedbirli olmak zorundayız. Defalarca belirtmemize rağmen halen aynı evde yaşayan aile bireyleri dışında yakın akraba eş dost ziyaretleri, beraberce aynı ortamda maskesiz, mesafesiz yemek yeme ve içme faaliyetleri, sohbet ortamları gibi durumlar kontrolsüzce devam etmektedir. Bu hatalı rehavette en büyük gerekçe ise ‘bu insanlar tanıdığım kişiler, bunlarda bir şey olmaz, bende de bir şey yok, olsaydı belirtisi olurdu’ şeklinde tamamen hataya götüren yaklaşımlardır. Lakin çoğu kişiye virüsü hiçbir belirtisi olmayan bu tip kişilerden bulaşmaktadır. Belirtiler birkaç gün sonra ortaya çıkmakta ve bu arada da virüs birçok kişiye bulaşmış olmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Pandemi sürecinin en zor günlerinin yaşandığı kaydedilen ve vaka sayılarındaki hızlı artışın hastanelerdeki sağlık hizmetlerini de aksatacağına vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:“Özetle; içinde bulunduğumuz günler sürecin en zor günleridir. Vaka sayılarımız hızla artmakta ve bu durumun hastanelerimize yansıması da olumsuz olmaya başlamaktadır. Lütfen çok ama çok tedbirli olalım. Kendi bireysel izolasyonumuza her zamankinden çok dikkat edelim. Maskesiz, mesafesiz bulunmayı gerektirecek yeme/içme gibi ortamlardan uzak duralım. Ziyaretçi kabul etmeyelim, ziyarete gitmeyelim. Çocuklarımızı burun akıntısı gibi en ufak bir belirti dahi olsa okula göndermeyelim. Bugünlerde çok sabırlı olalım. Zaman sabır ve tedbir zamanıdır. Unutulmamalıdır ki gecenin en karanlık olduğu an şafağa en yakın olan zamandır.”

Editör: HABER MERKEZİ