Mustafa BAYRAK

Rize Sosyal Hizmetler il müdürü Mehmet Nuri Gezmiş 2006 yılında çıkartılan yasa ile Rize de bin 748 kişiye bakım ücreti ödendiğini, 2 bin 670 kişinin başvuruda bulunduğunu söyledi.

Rize Sosyal Hizmetler il müdürü Mehmet Nuri Gezmiş, yaptığı açıklamada, 2006 yılında çıkartılan ve 2007 yılında uygulanmaya başlanan ''ağır düzeydeki özürlülere evde bakım hizmeti'' karşılığında ücret ödenmesiyle ilgili, kurumlarına bugüne kadar 2 bin 670 başvuru yapıldığını söyledi.

Başvuruları inceleyerek gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarını araştırdıklarını belirten Gezmiş, şöyle konuştu: ''İncelemede, kişinin bir başkasının yardımı olmaksızın hayatını idame ettirip ettiremediğine bakıyoruz. Böyle bir durumda, hastaneden alınan sağlık raporuyla belgelenir ve ailenin toplam geliri kişi başına bölündüğünde asgari ücretin üçte ikisinin altında kalırsa bu özürlü için aileye ömür boyunca bir asgari ücret tutarında maddi yardım sağlanıyor. Bu da şu anda 477 TL'dir.'' Dedi.

Rize'de Şubat ayı sonu itibariyle evde bakım ücreti verilen bin 748 kişi bulunduğunu bildiren Rize Sosyal Hizmetler il müdürü şöyle devam etti:  ''Şu anda başvurusu bulunan 200 kişinin durumunu da inceliyoruz. İlk yıllarda yapılan yoğun başvurular, özürlülerin büyük çoğunluğu için başvuru yapılması nedeniyle artık yok. Son aylarda daha çok yaşlılık nedeniyle özürlü durumuna düşmüş olanlar başvuru yapıyor'' dedi.

Gezmiş, evde bakım ücreti için başvuranlar arasında böbrek yetmezliği, şeker ve kalp gibi hastalığı bulunanlar olduğunu ifade ederek, ''Başvuruda bulunanlarda sadece böyle bir hastalığın bulunması, evde bakım ücreti alması için tek başına yeterli değil. Kişiyi bakıma muhtaç duruma düşürecek başka bir neden yoksa bu hastalığı bulunanlar, bu yasanın kapsamına girmiyor'' dedi.

Evde bakım yardımının kişinin ailesine ödendiğini, ancak zaman, zaman şartları yerine getirip getirmediklerini denetlediklerini ifade eden Gezmiş, bu kontrollerde yardımın özürlü için harcanıp harcanmadığı, özürlünün doğru şekilde bakılıp bakılmadığı gibi konuları araştırdıklarını, sözleşmeye aykırı bir durum tespit etmeleri halinde ise sözleşmeyi iptal ettiklerini kaydetti.

Editör: HABER MERKEZİ