Dilek ASLAN 

Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencileri kurdukları stantta broşür, dağıtarak halkı kanser hastalığı konusunda bilgilendirmelerinin yanı sıra standa gelen insanlara da kanser ile ilgili bilgiler verdiler.

Stantta kanserin soyağacından, bahseden öğrenciler, “Kanserin bir soyağacı var ve kanser Ultraviyole ve Elektromanyetik Dalgalar, Çevre kirlilikleri, İyonize ışınlar, Yüksek gerilim hatları, Güneşin zararlı ışınları, Hava kirliliği, Atık karışım içme suları, Asbestli Topraklar başlıca kanseri yaymaktadır”, diyerek kanserin başlıca nedenlerini anlattılar. Ayrıca meme kanserin de erken teşhisin hayat kurtardığını söyleyen öğrenciler; “Bayanların kendilerini sürekli kontrol etmesi gereklidir. Ayna karşına geçip verdiğimiz broşürdeki, muayene şekillerini uygulamalılar, 20 yaşını geçmiş her bayan bunu yapmalıdır.”diyerek meme kanserine karşı uyarıda bulundular.

Kanserden korunmanın nasıl olacağı hakkında da bilgi veren öğrenciler; “ Bitkisel kaynaklı yiyeceklere ağırlık verilmeli. Her gün 5 porsiyon meyve tüketilmeli, ekmek, diğer tahıllar, makarna, pirinç, baklagiller gibi bitkisel yiyecekler günlük alınmalı, Özellikle hayvansal kaynaklı yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, Yağlı et tüketimi azaltılmalı, Fiziksel olarak aktif olunmalı, İdeal kiloda kalınmalı, Sigara ve alkol kullanımı en aza indirilmeli hatta bırakılmalı.”şeklinde önerilerde bulunuldu.

Editör: HABER MERKEZİ