Dilek ASLAN

Türk Kızılayı ülkenin kan ihtiyacının tamamının gönüllü, düzenli ve sürekli kan bağışçılarından karşılanması amacıyla ulusal düzeyde gönüllü kan bağışçısı davranış değişikliği kampanyası başladı.

Halkından aldığı güç ve destekle kan hizmetleri alanında faaliyet gösteren Türk Kızılayı, bu kampanya ile toplumun tüm kesimlerini kan bağışı konusunda duyarlı olmaya ve ulusal bir seferberlik başlatarak kan bağışından bulunmaya davet etmektedir.

Kampanya ile ilgili detayları paylaşmak ve Rize kamuoyuna aktarmak üzere, Türk Kızılayı Rize Şubesi Başkanı Mehmet Nuri Gezmiş tarafından Kampanyayı destekleyen gönlü kuruluşlar, temsilciler ile kahvaltılı basın toplantısı yaptı.

Toplantıya katılan Rize Valisi Kasım Esen yapmış olduğu konuşmasında; Bütün vatandaşları bu kan bağış kampanyasına iştirak etmelerini ifade ederek,”Kan bağışının bir vatandaşlık, insanlık görevi olduğunu ve tüm vatandaşları öncelikli olarak bu insanlık görevine yapmaya davet ediyorum.1957 ılında Ankara ve İstanbul’da ilk kan merkezlerini kurarak günümüze kadar bu faaliyetleri yürüten Türk Kızılayı ülkemizin kan ihtiyacının % 40’ını karşılıyor. Günümüzde Hastalarımız kan bulamam endişesi taşıyabilmektedir, bunun önüne geçilebilmesi için Ülkemize yakışan çözüm, dünyanın gelişmiş ülkelerinde de olduğu gibi kan ihtiyacının tamamını, ulusal bir kan bankası aracılığı ile gönüllülerden karşılanmasıdır. Ülkemizde kan ihtiyacına gerekli cevap verilememektedir. Bu babda “Kanımızın yetmemesi kanımıza dokunuyor”.” dedi.

Türkiye’de ulusal bir kan bankası kurulması gerektiğini, belirten Vali Esen,” Rize bölgemiz için kan ürünlerinin üretilebileceği bir merkezinde uzun vadede kurulması, Karadeniz bölgesine de hizmet vermesi düşüncesindeyiz. Gelişmiş ülkelerde güvenli kan bağışçılarının toplam nüfusu oranı %5 düzeyindeyken, ülkemizde bu oran %1,5 civarındadır. Bu amaçla; 140 yıllık tarihi birikimi ile ülkemizin en köklü ve güçlü insani yardım kuruluşu olan Türk Kızılayı Ulusal Kan Temini Projesi hayata geçirildi.

Kan vermenin insan sağlığına zararlı yanının olmadığını tespit edilmiştir. Bilimsel araştırmalara göre 18–65 yaş arasındaki sağlıklı bireyler,3 ayda bir (yılda 4 kez) kan verebilir” dedi.

Esen konuşmasının ardından Rize de 2005 yılından günümüze kadar toplanan kan ünite miktarını açıkladı.

2005: 1431 Ünite

2006: 3732 Ünite

2007: 4360 Ünite

2008: 2333 Ünite (22 Mayıs 2008 tarihi itibari ile )

Toplam: 11.856 Ünite Kan toplanılmıştır.

Editör: HABER MERKEZİ