Dünyada gözde katarak ameliyatlarında yeni kullanılmaya başlanan 'Centurion Vision System' isimli cihaz Türkiye'de ilk kez Rize'de kullanılmaya başladı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, 'Centurion Vision System' isimli cihazı dünya ile aynı anda Türkiye'de ilk kez Rize'de kullandıklarını belirtti. Türkyılmaz, operasyonu kontrol eden cihazın komplikasyonları da en aza indirdiğini söyledi.

Türkyılmaz, yaptığı açıklamada, 'Tıp Fakülteleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ve Devlet hastaneleri göz önüne alındığında cihaz ilk defa bizim hastanemizde kullanılmaya başlandı. Hastanemizde de yılda bin 500’e yakın hastanın katarak ameliyatını başarılı bir şekilde yapmaktayız. Genel anlamda katarakt ameliyatlarında başarı oranı çok yüksek olduğundan haliyle gün geçtikçe hastaların beklentileri daha da yükseliyor. Bu nedenle eğer bu beklentileri önemsiyorsak onları karşılamak için daha yeni teknolojileri takip etmek ve kullanmak zorundayız. Hastanemize yeni kazandırılan 'Centurion Vision System' Katarakt Cihazı ile dünya ile aynı anda bizde bu teknolojiye sahip olmuş durumdayız' diye konuştu.

Türkyılmaz, cihazın özelliklerini şu şekilde sıraladı:

'Birinci olarak bu cihaz zor vakalarda daha etkili. Normalde katarakt cerrahisinde fako denilen yöntemle dikişsiz katarakt ameliyatı yapabiliyoruz. Fakat geç kalınmış vakalarda hasta merceğinin sert olması nedeniyle dikişli ameliyat yapmak zorunda kalabiliyoruz. Bu cihaz sayesinde daha sert merceklerde de fako yapabiliyoruz. Cihazın diğer önemli bir özelliği de daha küçük kesi ile ameliyat yapılmasına imkan vermesi. Böylece ameliyat sonrası yanma, batma, kaşıntı, astigmata bağlı görme bozukluğu gibi sorunları daha aza indirgeyebiliyoruz. Ayrıca cihaz, ameliyat sırasında alınan doğal merceğin yerine koyulacak olan merceğin yerleştirilme işlemini otomatik olarak yapıyor. Cihazın en büyük özelliği ise ameliyat sırasında göz içini kontrol etmesi, cihaz operasyon sırasında göz içinde meydana gelen değişimleri izliyor ve bu değişimlere göre parametrelerini ayarlıyor. Tüm bu işlemler sayesinde cerrah çok daha güvenli olarak ameliyata devam ediyor. Cihaz operasyon sırasında cerrahın yükünü kayda değer oranda azaltıyor. Bu tabir caizse otomatik pilotta uçmak gibi bir şey. Bu cihazın en büyük özelliklerinden bir tanesi ise operasyon sırasında operasyon bölgesinin mikrop kapma olasılığını en aza indirmesidir.'

Editör: HABER MERKEZİ