Rize’de bulunan iki ayrı hastanenin Acil Servislerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle oluşan kuyruklar, yurttaşların tepkisine neden oluyor. Özellikle yaz aylarında çoğalan enfeksiyon hastalıkları nedeniyle yurttaşlar hastanelerin Acil Servislerine akın ederken; hastanelerdeki personel sıkıntısı da Acil Servisleri önünde uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor.

Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi'nin yaklaşık bir ay önce hizmete sokulan yeni Acil Servis ünitesinde, uzman doktor eksikliği nedeniyle hastalar kuyrukta bekletilirken, yeni hizmete giren serviste 2 pratisyen doktorun hizmet verdiği ileri sürülüyor.

Hastanenin Acil Servisinde zaman zaman yaşanan yoğunluk nedeniyle kayıt memurluğundan fiş alan hastalar güvenlik görevlilerince sıraya sokuluyor. İki pratisyen doktorun muayene ettiği hastalar kapı önünde kıvranırken acil servisteki 4 bölmeli muayene odasında doktorlar hastalara yetişmeye çalışıyor.

Özellikle mesai saatinden sonra 2 memur ve 2 doktorun yetişmeye çalıştığı hastalar giriş kapısı önündeki oturaklarda kıvranırken, hasta sahipleri ise “Biz acil diye geldik. Sırada bekliyoruz. Hastamız acılar içinde kıvranırken sıraya sokuluyoruz. 2 yerine 4 doktor konabilirdi. Uzman hekim ise ortada yok. Olsa bile göz doktoru, diğer hastalıklardan anlamaz. Acil hastalara çözüm bulunmalı” dediler.

Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi giriş kısmında yeni yapılan acil servisinin küçük yapıldığı için yetersiz kaldığı ve hastalara gereği gibi cevap veremediği iddia ediliyor.

Öte yandan, önceki hafta içerisinde yeni Rize Devlet Hastanesinde de aynı kuyruk sıkıntısı yaşanırken; her iki hastanenin de Acil Servislerine başvuran hastalardan büyük çoğunluğunda ‘bağırsak enfeksiyonu’ rahatsızlığına rastlanması da dikkat çekti. Her iki hastane acil servislerinden alınan bilgiler doğrultusunda günde ortalama 400-600 enfeksiyon rahatsızlığı ile karşılaşıldığı, rahatsızlıkların büyük ölçüde içme sularından kaynaklandığı ileri sürülüyor.

Hastane yetkilileri ve görevliler, Acil Servislerde yaşanan söz konusu yoğunluğun özellikle yaz aylarında artan enfeksiyon hastalıklarından kaynaklandığını, bunun yanında hastanelerdeki personel yetersizliğinin de yığılmalara ve kuyruk oluşmasına neden olduğunu ifade ediyorlar.

Acil Servislerde hasta kuyrukları oluşmasına tepki gösteren yurttaşlar ise, ‘sağlık sorunu çözüldü’ denilen Rize’ye bu tür görüntülerin yakışmadığını kaydederek; yetkililerin bu konuda gerekli çalışmaları yapması gerektiğine işaret ediyorlar.

Yurttaşlar ayrıca, kendilerine içme sularından kaynaklanan ‘bağırsak enfeksiyonu-ishal’ teşhisi konduğunu, bu nedenle içme sularına ilişkin de yetkililerden açıklama beklediklerini kaydediyorlar.

gazeteviçe

Editör: HABER MERKEZİ